Til urnene med Down-syndrom

Dagbladet.no har vært på politisk seminar med Norges mest sjarmerende velgergruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– JEG SKAL STILLE til valg sammen med Jens Stoltenberg i Åmli kommune, og vi skal håve inn stemmer, spøker Arnt Reidar Børufsen. Han er en oppvakt fyr, og har allerede bestemt seg for hvilket parti som får hans stemme i lokalvalget i september.

Arnt Reidar fyller 32 år denne uka og har flere kromosomer enn de fleste.

Sammen med tretten andre psykisk utviklingshemmede deltar han på politisk seminar på Hove leir. I løpet av fire dager skal medborgere med Down-syndrom og andre psykiske funksjonshemninger lære om det politiske system, diskutere temaer de er opptatt av og, finner vi fort ut, forsøke å verve stemmer for sine egne parti.

Til høsten skal de nemlig, i likhet med resten av oss, gå til urnene og vise hvilke kommunepolitikere de mener er best skikket til å lede landet.

– DET PÅGÅR et nordisk mesterskap i demokrati, og vi tevler med våre naboland om å inkludere flest mulig stemmeberettigede, mener professor Frank Aarebrot ved institutt for sammenliknende politikk på Universitetet i Bergen.

I forrige uke deltok professoren i debatten om å senke alderskravet for stemmeberettigelse med å foreslå at vi like gjerne kunne gi 12-åringer stemmerett. Begrunnelsen var nettopp at borgere med Down-syndrom allerede kan stemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer