Til værs på Vestbanen

Nederlandske arkitekter vant konkurransen om å utvikle Vestbanetomta i Oslo. Det blir et radikalt nybygg. Hva synes du om byggeplanene?

OSLOS INDREFILET skal fylles med 20 nye kinosaler, Deichmanske bibliotek, Stenersen-samlingen og Nobels fredssenter. Bak det radikale nybygget på Vestbanen står arkitektfirmaet O.M.A. og den lille norske nykommeren Space Group. - Det er klart at prosjektet må justeres noe. Særlig må det jobbes mer med det urbane estetiske uttrykket, sa ordfører Per Ditlev-Simonsen, da han utropte det nederlandske arkitektkontoret Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) som vinner av konkurransen. DET ER ET RADIKALT nybygg som nå planlegges på den gamle Vestbanetomta. Til høyre for Vestbanebygget troner ei høyblokk godt synlig i bybildet. Statsbygg er ikke fremmed for at bygget må bli lavere: - Det er viktig at proporsjonene mellom rådhustårnet, som er nærmeste nabo, og resten av bebyggelsen er i balanse. Derfor kan det bli aktuelt å gjøre bygget lavere, sier Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg. Prosjektet er inndelt i flere ulike bygg. Nobels fredssenter skal ligge i den fredede, eksisterende Vestbanebygningen. Det sentrale lave bygget i midten, som skal huse nye Deichmanske bibliotek, har en panoramavegg mot fjorden og samler fire større bygninger i ulike størrelser og proporsjoner som ligger på tomtene rundt. - HELT FRA JEG VAR LITEN og tok toget inn til Vestbanen, har jeg drømt om hva dette rommet kan fylles med, sier Gro Bonesmo (38) fra det lille norske arkitektfirmaet Space Group. Nederlandske O.M.A. er den offisielle vinneren av konkurransen, men de allierte seg med det lille arkitektfirmaet da de skulle tenke norsk. Space Group ble startet for tre år siden. - Vi har kalt bygget «Urban Living Room» fordi vi har tenkt at det skal være ei storstue for hele byens befolkning, sier Bonesmo. Til sammen har fem nasjonale og internasjonale arkitektkontor konkurrert om prestisjeprosjektet. Det nye kultursenteret skal foruten å huse Deichmanske bibliotek, inneholde Stenersenmuseet, kinosenter, kontorer, konferanselokaler, hotell, butikker og boliger. Totalt blir det rundt 130 000 kvadratmeter. Hele Vestbanen skal være ferdig i løpet av 2011. Det er Statsbygg som har gjennomført konkurransen. Disse selskapene deltok: Toyo Ito, Japan (invitert) Lord Norman Foster , England (invitert) OMA (Office for Metropolitan Architecture), Rotterdam (Vinner) Niels Torp AS, Oslo og KHR AS arkitekter , København Marcel Meili, Markus Peter Architekten, Zurich Les mer om prosjektet hos Statsbygg. Hva synes du om byggeplanene?

<HLF>3D:</HLF> Tredimensjonal modell av bygget sett fra Rådhusbrygga. FOTO: STATSBYGG/O.M.A.
<HLF>RADIKALT:</HLF> Slik skal det nye Vestbanebygget se ut. Arkitektkontoret bak har kalt det «Urban Living Room», fordi det er tenkt som ei storstue for hele byens befolkning. <QL>FOTO: STATSBYGG/O.M.A.
<HLF>MODELL:</HLF> Modellen viser det nye prosjektet. Den lave delen i midten er biblioteket. Den eksisterende Vestbanebygningen ligger til høyre på bildet. FOTO: JAN THORESEN