Tilbake til nåtida

«Back To The Future»-bilen i salg igjen 25 år etter. Ari Behn på kjøperlista?


NOSTALGIKERE OG NERDER,
foren Eder.

Kultklassiker-bilen DeLorean fra filmen «Back To The Future» (Tilbake til fremtiden) skal produseres igjen, 25 år etter at produksjonen stanset i 1982.

- Vi begynner på det første eksemplaret i høst, og den vil bli levert i første kvartal 2008, forteller James Espey i DeLorean Motor Company til nettstedet Jalopnik.

Han kan også avsløre at bilene vil bli håndlaget denne gangen, og at prisen vil bli på 57 500 dollar (ca. 340 000 kroner).

Planen er å bruke ubrukte originaldeler til å sette sammen «nye» biler. Selskapet har blant annet 1000 av de spesielle dørene liggende.

DELOREAN DMC-12 ble legendarisk etter sin minneverdige opptreden i flyvende og tidsforflyttende versjon i «Back to the future» i 1985.

Sportsbilen med det framtidsrettede designet i rustfritt stål og med karakteristiske «måkevinge-dører» og firkanta front, hadde faktisk blitt tatt ut av produksjon tre år tidligere, og ble bare bygd i omkring 9000 eksemplarer.

Allerede i 1981 ble historien om amerikaneren som sa opp en svært godt betalte jobb for å bygge drømmebilen sin, filmatisert. Filmen DeLorean tar blant annet for seg hvordan De Lorean bestemte seg for å bygge en bilfabrikk i arbeidsledighets-herjede Nord-Irland på rekordtid.

Tilbake til nåtida

Samme år som den siste originale DeLorean-bilen rullet av samlebåndet, i 1982, ble mannen som skapte den arrestert i en profilert narkotikasak.

Nå avdøde John De Lorean ble tatt for en intrikat kokainhandel han gjorde med en politiinformant, og rettssaken ble senere utsatt fordi en video av arrestasjonen ble lekket til pressen av pornokongen Larry Flynt.

De Loreans forsvarer klarte å overbevise retten om at forbrytelsen ikke ville skjedd hvis myndighetene ikke hadde framprovosert den, og De Lorean ble frikjent.

BILEN HAR SIDEN 1991 hatt en framtredende plass i attraksjonen «Back To The Future: The Ride», som finnes i fornøyelsespark-kjeden Universal Studios i Orlando, Los Angeles og Osaka i Japan.

Tidsmaskin-simulatoren i Florida ble stengt i mars i år, og 3. september lider versjonen i Hollywood samme skjebne.

Her i Norge er DeLorean kjent blant annet fra garasjen til Ari Behn - den gang prinsessegemalen fremdeles bare var en suksessrik forfatter fra Moss.

Behn var tydelig stolt av sin DeLorean, og fortalte i et portrettintervju med Magasinet i 2001 at den var en gave fra et familiemedlem som nylig har vært i nyhetsbildet:

- Jeg har fått den av far. En DeLorean, helt vanvittig vakker. Ser ut som en Ferrari. Rekker deg til hofta når du står. Det er sånne dører, Finn! (tegner Finn Graff, red.anm.)

Behn viser med hendene at dørene ikke går ut, men opp.

- Skal faren din kompensere for fraværet i ungdomsåra dine?

- Du kan faen meg lure. Han tenkte vel at en ridder bør ha en bra ganger.

KANSKJE VIL RIDDER BEHN kjøre englebarna til skolen i en splitter ny DeLorean om noen år.

Eller hvis Ari skulle være i det mer ekstravagante hjørnet, kan han kontakte Stephen Wynne i Texas, som har satt sammen en DeLorean i 24 karat gull.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

HISTORISK: Den siste DeLorean-bilen som rullet av samlebåndet i 1982, står utstilt i selskapets lokaler.
SISTE TUR: Back To The Future: The Ride synger på siste verset som fornøyelses-attraksjon. Simulatoren i Orlando stengte i mars, og den i Hollywood stenger 3. september. DeLorean-fansene Irma Giron og Brett Stephens møtte opp for å ta farvel med attraksjonen.
FORELØPIG SLUTT: Samme år stanset produksjonen av bilen.
KULTKLASSIKER: Mange husker bilen fra filmene med Michael J. Fox, og den har figurert i flere sangtekster, tv-serier og filmer.
VIL HA DEN TILBAKE: DeLorean Motor Company starter nå opp produksjonen av kultbilen igjen.
HÅNDLAGD: Til forskjell fra produksjonen tidlig på 80-tallet skal DeLorean nå settes sammen for hånd.
<B>MANNEN BAK: John De Lorean ble tatt i en intrikat narkosak i 1982.
MÅKEVINGER: DeLorean kan blant annet gjenkjennes på de spesielle dørene.