Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Tilbake til start

Ti år etter debuten innrømmer Kaia Huuse (33) at det kanskje ikke var veldig smart å bli sammen med Jan Eggum (56).

Vi har vært våkne i mange timer alt, sier Kaia Huuse.

Sola har derimot så vidt strukket på beina. Himmelen over Frogner er grå som skitten grus, og lufta er fuktig, kjølig og eksosfylt. Kaia Huuse har pakket sønnen Bastian (2) inn i bilen. Jan Eggum bærer rundt på en rosa håndveske, som han lettere ironisk definerer som sin favorittbag. Bleier stikker ut av den. Våtservietter likeså.

- Har du også vært våken i mange timer, Eggum?

Han gnir søvnen ut av øynene. Huuse smiler. De er et merkelig par. Han høy. Hun lav. Han med lang, svart frakk, svarte, spisse skinnsko og svarte jeans. Hun med sko à la 90-tallets Spice Girls, blå jeans med perlemønster og svart boblejakke.

- Her forleden fikk jeg en tekstmelding av Kaia. Jeg hadde spilt konsert. God morgen, sto det. Jeg hadde ikke lagt meg ennå. Men ja, man får plutselig helt andre døgnrytmer når man har små barn, sier han.

Kaia Huuse feirer ti år som artist denne måneden. På mandag kommer samleplata, med tre nye låter. Debutplata «De som kan noe annet» ble slaktet av en del norske kritikere. Dagbladets musikkanmelder veddet blant annet en helaften på at hun aldri kom til å vare, og Eggum - nyforelsket og ansvarlig for de musikalske arrangementene på plata - gikk hardt ut mot den norske kritikerstanden.

- Jeg tror nok jeg fikk litt unødvendig mye pepper fordi jeg var dama til Eggum. Han hadde plukket opp ei ung dame, som skulle bli stjerne, sier hun.

Det ble debatter og rabalder. Mange mente Eggum gikk for langt. Opptrinnet ble blant annet beskrevet som patetisk. At han var for involvert til å se klart. Noe som fikk Eggum til å rase enda mer. Iakttagende på sidelinjen sto Kaia Huuse. Plutselig var hun på alles lepper - av helt andre grunner enn hun hadde håpet på.

- Vi ga nok en del journalister en gavepakke. Jeg hadde jo egentlig bare gitt ut ei plate, men plutselig var jeg offer for stor diskusjon, karikering på TV i beste sendetid, ja alt annet enn ting som var musikkrelatert, sier Huuse.

Siden den gang er det likevel blitt fire album, Spellemannpris og utallige konserter. Nå kommer hun med en oppsummeringsplate, og i den anledning har hun invitert Magasinet med hjem.

Til Nes i Hedmark, familiegården og pianoet i barndomshjemmet.

Vi har kjørt ut av Oslo, gjennom grå betongjungel, til snøkledd landskap, til Mjøsa og til veikroa By The Way. Karbonadesmørbrød og hamburgere er blitt bestilt. Fedon Lindberg og pilatesballer virker plutselig svært langt unna.

- Hadde ting gått annerledes hvis Eggum og du ikke var kjærester?

- Det var kanskje ikke det beste trekket å bli sammen med Jan Eggum, nei. Men så mye var jeg ikke villig til å la andre styre meg. Og samtidig som Jan kanskje ødela en del for meg, da han hisset seg opp og gikk ut i media, syntes jeg det var ganske ridderlig gjort også.

Hun smiler. Tenker seg om. Ser på samboeren.

- Når sant skal sies føler jeg meg ung og lovende ennå. Jeg kjenner så mange gamlinger, vet du.

Eggum enser ikke frekkheten. Eller var det en flørt?

Han er for opptatt med å jage sønnen rundt på gulvet. Bastian er Eggums andre. Fra før har han ei datter på 27. Huuse vil ikke at vi skal knipse bilder av sønnen. Han er bare med for å hilse på mormor. Men hun klarer ikke å la være å snakke om ham.

- Det å få barn har vært utelukkende positivt. Jeg hadde realisert meg selv til bristepunktet, snakket med så mange interessante mennesker, gått på så mange røde løpere, gjort alt det man liksom skal. Og så fikk jeg ham, og det overgikk alt.

Det smeller i plastverk. Jan Eggum banner. Visekunstneren har akkurat skallet i døråpningen til et lekehus. Lettere rød og forfjamset setter han seg sammen med oss.

- Hvis jeg skal definere det å være visesanger, så er det litt som å få barn. Det er jævla morsomt og jævla slitsomt, sier han.

- Jeg synes absolutt ikke det er slitsomt, sier Huuse. - Ikke det å få barn i hvert fall.

Kaia Huuse har vært hjemme med sønnen siden han ble født. Og bestemt holdt ham hjemme fra barnehage. Hun definerer det som sin fanesak.

- Vi lever i et barnehagediktatur, sier hun.

- Regjeringen framstiller det som en selvfølgelighet å sende ungene i barnehage, og det synes jeg er merkelig. Jeg kritiserer ikke dem som sender barna i barnehage, men myndighetene som legger opp til det. Man blir fremstilt som unormal hvis man er hjemme sammen med barnet etter ti måneder.

- Hvis alle skal være i hver sin institusjon, lærer man ikke å fungere som en familie. Myndighetene skulle lagt til rette for at man var med sammen med barna. Jeg tror det er en bedre investering for samfunnet, hvis folk er mer sammen med barna sine. Det gir andre fokus, andre perspektiver.

- Som hva?

Hun spiser av den til nå urørte hamburgeren.

- Jeg er blitt et klokere menneske av å få barn. Før var det viktigste karriere, men nå hadde jeg aldri lagt ut på en lang turne. Ikke engang hvis Beatles hadde blitt gjenforent og bedt meg være med.

- Ikke engang hvis Lennon hadde gjenoppstått?

Kaia Huuse ler.

- Nei seriøst, jeg var overklar for å få barn, og jeg kvitrer av lykke når jeg legger meg om kvelden. I den store sammenhengen ser jeg ikke hva man skal med status og karriere. Samtidig er jeg veldig heldig i forhold til økonomi. Jeg har en mann som ser poenget med å forsørge oss i denne tida.

Veikromaten er fortært, selene er festet og bilen er tilbake på veien. Sola titter fram fra skyene og Mjøsa glitrer. Vi hører på Prøysen og vurderer å legge ut i en sprøkkin holk, men i stedet kjører vi til Nes, til Huuse-gården og til Kaias hundremeterskog. Den hun engang forklarte til ei avis at var 3000 mål, men som bare er 300. Den hun lekte i som barn.

Dagbladet var her for ti år siden. Den gang kalte visesangeren stedet for gørr.

- Da jeg flyttet var jeg sliten av hele bygdedyret, janteloven, alt det der. Nå er det mer et fristed. Et sted hvor han kan løpe rundt.

- Eg? spør Eggum. Huuse ler.

- Bastian, sier hun.

Vi kjører inn på tunet. En rød låve står som en brennende kontrast mot det hvitkledde landskapet. Herfra ser vi ned til sjøen og til nabogårdene.

- For en hyggelig overraskelse!

Kaias mor, Thorun Huuse, møter oss i døra. Folk klemmer. Bastian blir overlevert til barnepiken, mens Kaia vil vise oss resten av gården.

Eggum forteller at han liker seg hos svigers, at han slapper av her. Men at det kanskje holder med tre dager. At han har hatt med sønnen på kafé siden han var fem dager gammel. Han er avhengig av å bo så sentralt at han kan kjøpe sukker til sin egen te uten å måtte ta på seg jakke, forklarer han.

- For ti år siden sa dere at dere aldri skulle flytte sammen, at dere aldri skulle få barn?

- Vi bodde i hver vår by og var sammen i seks år før vi flyttet sammen. Det fungerte utmerket, faktisk er det noe jeg anbefaler, sier Eggum.

Han har fremdeles ei leilighet i Bergen. Ei hytte, som han kaller det. Ei hytte bergensere setter pris på at han har. De vil vel nødig gi slipp på ham.

- Og nå sier dere at dere aldri skal ta over gården?

- Vi skal aldri si aldri. Om ti år er vi sikkert bønder. Jan er den fødte skogbruker, sier Huuse.

- Jeg kan ikke slå inn en spiker, sier Eggum og klager over kalde tær. De begynner visstnok å bli blå. Huuse peker og forteller om varme, magiske somre, om naboer og om bestemor på 93, som fremdeles bor på gården, henter sin egen ved og kommer seg rundt på sparkstøttingen. Om sommeren hun og Eggum pugget 30 slag markblomster. Blomster han dessverre har glemt navnene på. Og om turene i rattkjelke.

- Hvis dere vil, kan vi godt skli på rattkjelke, altså.

- Ikke jeg, sier Eggum.

Han smiler av seg selv.

- Dere ser veldig forelsket ut?

- Ja, vi er på ingen måte uvenner, sier han.

For noen år siden ville de ikke vise seg sammen offentlig. Huuse ville ikke bli stilt i skyggen, bli fremstilt som bare «dama til Eggum».

- Men nå er det annerledes?

- Nå er jeg mye mer avslappet. Alle norske artister blir jo stilt i skyggen av Jan Eggum.

vla@dagbladet.no

HOS SVIGERS: Jan Eggum trives på Nes hos svigermor, Thorun Huuse, som også er barnepike for dagen. - Men det holder med tre, fire dager, sier han.
BYFOLK P ÅLANDET: Kaia Huuse har odelsrett på familiegården, men hun tviler på Eggums evner som bonde.
ALDERSFORSKJELL: Kaia Huuse er 23 yngre enn Jan Eggum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media