Tips til platebransjen

- Tilby kundene mer, ikke straff dem. Ikke true oss til å kjøpe, lokk oss. Les Trygves tips til platebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvor vanskelig skal det være å kjøpe musikk på Internett?

For en stund siden var en kollega av meg på konsert med en gammel helt fra 60-tallet. Inspirert av konsertopplevelsen bestemte han seg for å kjøpe en plate med artisten for å gjenopplive gamle minner fra perioden. Det skulle vise seg at minnene var mer håndfaste enn hva kollegaen min kunne kjøpe i en nettbutikk for musikk.

Nedlastning kun for programmerere?

Etter å ha klikket seg fram til en brukbar ”Best of”-plate i nettbutikken, trykket han ”kjøp”, betalte med kredittkort og ventet på at han skulle få CD-en i posten etter tre-fire ”virkedager”. Kollegaen min kikket etter cd-platen i postkassen, og da det hadde gått en uke, tok han kontakt med meg i egenskap av at jeg er yngre og noe mer teknisk kompetent. Jeg kikket på PC-en hans, og det viste seg at han slett ikke hadde bestilt en CD-plate, men at han hadde kjøpt og lastet ned albumet som ”wma”-filer til 9,90 kroner per sang. For de av dere som ikke vet hva en ”wma”-fil er, er det en digital lydfil (Windows Media Audio) som er ganske sterkt komprimert. Mens et vanlig spor på en CD-plate er ca 30 megabyte, er den samme sangen i ”wma”-utgave gjerne rundt 4-5 megabyte. Det vil si at den inneholder en brøkdel av den informasjonen som finnes i cd-sporet. Lyden som ligger i de høyeste og laveste registrene blir dempet, mens den mest fremtredende lyden midt i spekteret framheves. Komprimeringen er av forholdsvis god kvalitet, så det er ikke lett å høre forskjell, men hvis man kjenner musikken og har et noenlunde bra stereoanlegg, hører man godt at den komprimerte utgaven låter flatere og har et mindre detaljert lydbilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer