Titusener følger storke-reality

Svartstorkene Donna og Padis har sex foran kamera.

TALLINN (Dagbladet.no): Den store mediahiten i Estland denne sommeren kommer garantert til å bli et storkepar ved navn Donna og Padis.

Naturelskere i landet har plassert et høyoppløselig kamera ved reiret deres slik at publikum kan overvåke fuglenes gjøren og laden hele sommeren igjennom.

• Her kan du se hva som skjer i reiret akkurat nå

I ren realitystil overvåkes storkene mens de spiser, går på do, passer barna, tar seg en flytur eller har sex.

I midten av april hadde Donna og Padis sex opp til 10 ganger om dagen.

- Storker har mye sex, spesielt i april når hekkingen starter og inntil hunnen har lagt egg. Så roer det seg ned. Paret blir for det meste opptatt med å sitte på reirkanten og vente på at eggene skal sprekke, forteller prosjektleder Urmas Sellis i Estlands storkeforening.

FORENINGEN HAR AVTALE med det estiske miljøverndepartementet og det estiske miljøinvesteringsfondet om å overvåke storkestammen i landet.

Estland har rundt 100 par svartstork og rundt 2000 par hvitstork, og arten er fredet gjennom den strengeste fredningskategorien i estisk lov. Overvåkingen er et ledd i å bevare stammen.

KJENDISPAR: Donna har funnet seg en ny hann etter at den gamle mannen hennes ble skutt ned over Libanon. I hele sommer kan du følge dem på Internett. Foto: LOODUSKALENDER.EE
KJENDISPAR: Donna har funnet seg en ny hann etter at den gamle mannen hennes ble skutt ned over Libanon. I hele sommer kan du følge dem på Internett. Foto: LOODUSKALENDER.EE Vis mer

- Jo mer vi lærer om storkenes økologiske behov og hvilke trusler som eksisterer mot reirene deres, jo bedre kan vi beskytte dem, forklarer Sellis.

Storkerealityen er blitt voldsomt populær i Estland. I fjor sommer klikket over en million mennesker fra hele verden seg inn for å se storkene i aksjon.

Etter at Donna i april kom hjem fra sørlige breddegrader med ny kjæreste, venter forskerne en enda større seerstorm i år.

- På rolige dager klikker 30 000 seg inn på kameraet. IP-adressene avslører besøk fra 140 land, forteller Sellis.

I TILLEGG HAR FORENINGEN satt sender på noen av storkene for å se hvor og hvordan de beveger seg på vei til sørlige breddegrader om vinteren.

Storkene i Estland og resten av Baltikum følger den østlige migrasjonsruten gjennom Hviterussland, Ukraina, Moldova, Romania, Bulgaria og Tyrkia før de følger den østlige middelhavskysten og ender opp i Afrika. På veien må de passere Libanon og Syria, noe som er svært farlig.

- Disse landene tillater jakt på stork. Faktisk skjer det største tapet av europeisk stork i Libanon og Syria, sier Urmas Sellis.

Derfor ble det nærmest landesorg i Estland da Donnas mann gjennom flere år, Tooni, ble meldt savnet i dette området i fjor høst.

Foto: LOODUSKALENDER.EE
Foto: LOODUSKALENDER.EE Vis mer

Tooni ble en megakjendis i estisk presse i fjor sommer, og avisene trykte krigstyper da han ble skutt ned mellom libanesisk og israelsk luftrom på vei til vinteroppholdstedet sitt i Etiopia. Grenseområdet er ikke tilgjengelig, så lokale ornitologer får ikke hentet senderen.

- Imens skylder israelerne på libaneserene, og libaneserene på israelerne, sier Urmas Sellis.

DONNA VET IKKE OM sin tidligere manns skjebne, siden storkepar ikke flyr sammen til vinteroppholdet eller oppholder seg på samme sted gjennom vinteren.

Men etter at hun kom tilbake til sitt faste reir i Estland, og Tooni aldri dukket opp, må hun på et eller annet tidspunkt ha skjønt at hun var blitt singel.

Etter en stund var en ny, yngre hann på plass. Sexlivet blomstret. Det nyforelskede paret elsket flere ganger om dagen, og seerstormen på høykvalitetskameraet nektet å avta.

For kort tid siden ga forskerne den nye hannen navnet Padis.

- Vi var lenge usikre på hvor Padis kom fra. Våre tyske kollegaer hevdet han var polsk. Men vi fant ut at Donna hadde valgt en lokal hann. Padis ble født ikke langt fra landsbyen Padise i 2001, nær hovedstaden Tallinn. Derfor navnet, forklarer Sellis.

STORKER (CICONIA CICONIA) er monogame. De finner en partner og lever sammen livet ut. Bare når partneren dør hender de at den etterlatte finner seg en ny, yngre kjæreste.

Storkene kommer også tilbake til samme reir hver vår. Da har storkeparet levd adskilt på sørlige breddegrader gjennom vinteren. I reiret skaper de en ny familie.

I Baltikum lever storkene ofte tett sammen med menneskene. De legger reir på låvetak eller i telefonstolper på gårdene. Å flytte reirene er ofte nytteløst, for storkene flytter nesten alltid tilbake. I Estland sier man gjerne at det er storken som velger bonden, og ikke omvendt.

Hele sommeren lever storkeparet sammen; begge tar seg av barna. Normalt er moren mest sammen med dem de første to-tre ukene, deretter deler mor og far på arbeidet.

Når barna har fått normale fjær, forlater moren reiret og migrerer sørover igjen.

Pappa blir igjen til barna er helt klare til å dra samme vei. Så bruker han to uker på å fete seg opp før han selv migrerer. Storkeparet møtes ikke igjen før det skal skapes en ny familie - neste vår.

De estiske forskerne regner med at Donna vil forlate Estland midtsommers.

- Vi har ikke satt sender på Donna, så vi vet ikke hvor hun ferierer. Men trolig er det et godt sted. En stork med dårlige vinterforhold legger nemlig bare tre-fire egg. Men Donna har lagt hele seks, forteller Sellis.

FOR ETTER FLERE UKER med heftig sex, nedkom Donna med seks storkeegg tidlig i april, noe som er sjeldent.

Nå venter paret på at eggene skal sprekke. De estiske forskerne tror det vil skje rundt 20. mai.

- Et av eggene ble knust under slossing på reiret. En tidlig mandagsmorgen mens Donna var alene prøvde en fremmed hann å få innpass. Heldigvis rakk Padis hjem for å forsvare familien sin før det var for sent, forteller Sellis.

• Her kan du se video av hendelsen

Under slossingen hadde storkeparet 81 000 seere.

Sellis sier kameraet ved reiret drives av et solcellepanel, og at det ble plassert der før storkene kom tilbake. De aner ingenting om at de er superkjendiser, og lider ingen last. Hvor reiret ligger er holdt strengt hemmelig.

Overvåkningen gir også forskningsmessige resultater. I fjor ble nemlig forbløffede forskere vitne til at Tooni kvittet seg med det sistfødte barnet - og dét via forsøk på kannibalisme.

- Tooni prøvde først å spise ungen, men den ble for stor. Så han kastet den ut av reiret i stedet. Vi har hørt om noe liknende tidligere, men vi veit ikke hvorfor det skjer. Kanskje ble fire barn for mange å mette, sier Sellis, som er svært spent på om det samme skjer i år med hele fem barn i reiret.

Han sier det er mye morsomt å se for de som velger å følge storkene gjennom sommeren.

- Spesielt hvordan barna spiser. De får som regel fisk, men finner ikke foreldrene noe i vannet, henter de frosk. Det kan være uhyre morsomt, sier Sellis.

I NORGE HAR VI IKKE STORK. Bare en og annen fugl som har flydd feil på vei hjem fra sør kan observeres her i landet.

- Storkene kan bli opptil 30 år gamle, men er ikke i stand til å hekke før de er fem, forteller fungerende generalsekretær Morten Ree i Norges Ornotologiske Forening.

Han sier det finnes mellom 120 000 og 160 000 par hvitstork i Europa, i hovedsak i Polen, men bare mellom seks og ni tusen par svartstorker. Hovedtyngden av dem holder til i Latvia og i Ukraina.

Landet som vi nordmenn betegner som selve storkelandet, Danmark, har nesten fått hele bestanden utryddet.

- Dansk bestand av hvitstork er nå bare fire par! Landbruket har skylda. Våtmark blir kanalisert og tørrlagt, og dette er habitat storken er helt avhengig av, sier Ree.

I Norge finner du fuglekamera på nettsidene til Sunnmørsposten, som følger en havørn. Direktoratet for naturforvaltning hadde i fjor kamera på en tårnfalk på Nordmøre.

STORKEELSKER: Urmas Sellis er prosjektleder bak overvåkningen av storker i Estland. Her med svartstorken Raivo, som fikk sender på seg og ble fulgt helt til Afrika i fjor.
STORKESEX: Som i Big Brother kan seerne logge seg på og se alt som foregår i reiret. Også paringssekvensene. I midten av april hadde Donna og Padis sex opptil ti ganger om dagen.
STORKEBABY: Etterhvert nedkom Donna med egg. I år slår hun rekorder, hele seks egg er resultatet av Donna og Padis’ hektiske sexliv.
ESTISK HANN: Bildet som beviser at Donna valgte en lokal hann. Merkingen på beinet avslørte identiteten.
STORKEREALITY: Det ventes at over en million internettbrukere vil følge storkerealityen fra Estlands skoger i sommer. Bildene fra det hemmelige reiret i skogen har svært høy kvalitet.
UØNSKET GJEST: En morgen mens Donna var alene prøvde en fremmed hann å få innpass. - Ett egg ble knust i slosskampen, men heldigvis rakk Padis hjem for å forsvare familien sin før det var for sent, forteller Sellis.