REVURDERE: - Hvis vi mener alvor med pratet om å få alle ut i arbeid, hvis vi mener at de vanskelige også er verdifulle, så er det kanskje på tide å revurdere systemet de dømmes etter?, spør Håvard Tjora. Foto: Scanpix/Shutterstock
REVURDERE: - Hvis vi mener alvor med pratet om å få alle ut i arbeid, hvis vi mener at de vanskelige også er verdifulle, så er det kanskje på tide å revurdere systemet de dømmes etter?, spør Håvard Tjora. Foto: Scanpix/ShutterstockVis mer

Tjora: På tide å revurdere karaktersystemet i skolen

Håvard Tjora mener vi kan unngå å skape tapere ved å tenke nytt rundt karakterordningen i skolen.

Jeg har vært på utallige konferanser i Norge og holdt foredrag. Temaet for mange av dem er elever som ikke klarer seg så bra. Enten strever de faglig, eller så strever de med regler, oppførsel, fravær – eller alt samtidig. Det diskuteres hvordan skolen skal tilrettelegge for disse ungdommene, næringslivet oppfordres til å ta dem inn på tross av dårlige papirer, lærerne diskuterer kloke måter å møte dem på. I læreryrket er det nemlig mange som bedyrer at de liker de litt rufsete elevene. De som yter litt motstand, bøllefrøene, de som ut--fordrer oss og hele systemet. Jeg skjønner godt hvorfor, jeg har hatt mange av dem selv, og kommer aldri til å glemme dem.

For man blir glad i dem. Mange har ballast som er tung å bære for unge menn og kvinner, og de er på skolen på tross av noe. På tross av fraværende pappa og mammas mange udugelige kjærester som stadig braser inn i livet deres, på tross av store konflikter hjemme, på tross av at vennegjengen er røff i kantene og ler av hele skolen. Og de utfordrer oss. De følger ikke skolens oppleste og vedtatte høflighetsregler – de ber deg kanskje dra til helvete, og mener det når det sies. Men på et absurd vis er vi nærmere hverandre, ærligere med hverandre som mennesker, i det øyeblikket det gnistrer mellom pultene, og når det smelles med døra, enn når alle elevene sitter pent og rekker opp hånda. Og vi blir kjent som ekte mennesker i samtalen etterpå, der du kanskje fortsatt får beskjed om at du er masete og kjip, der du presser tilbake, og utfordrer dette unge menneskets valg og holdninger. Selv om det er strevsomt, kommer man hverandre nærmere når følelsene kommer fra hjertet, og man gradvis kan bygge forståelse og tillit til hverandre. Jeg vet at når støvet har lagt seg, så er vi både venner og nær hverandre igjen. Jeg vet at disse elevene, de som har jobbet motstrøms, som er her på tross av noe, de har uendelig mye mer å by på enn det de klarer å vise på karakterkortet sitt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

Prøveperiode*

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55/uke)) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

60% rabatt**

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 180 kr per 6 måneder. 1 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449 kroner/6 måneder) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (55kr/uke).
  • **Fornyes til normalpris etter gratisperioden (449kr/6 mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.