Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Tøft å være singel i jula

Nyttårsaften er den verste dagen.

TRE AV FIRE SINGLE  føler seg mer ensomme i høytida enn resten av året, viser en amerikansk undersøkelse.

  De aller tristeste skjebnene i jula, er mennesker som er ensomme uten familie, venner eller andre å dele høytida med. Men også i hyggelige juleselskaper sitter det noen med et brennende savn: De single som så gjerne skulle hatt den ene utvalgte å feire sammen med.

  Nettmøtestedet True.com har foretatt en test blant singelfolket i USA. 57 prosent av deltakerne i undersøkelsen, hvorav 59 prosent var menn, sier de føler seg ensomme og ufullstendige i jula.

  Nettstedet har alliert seg med det populærvitenskaplige magasinet Psychology Today og den kjente forfatteren og vitenskapsmannen Richard Wiseman. Sammen skal de komme til bunns i fenomenet som på engelsk kalles «Holiday Blues» - høytidsmelenkoli.

NYTTÅR ER VERST.  26 prosent svarer at alle dagene i jula er like triste, mens 27 prosent sier at nyttårsaften og 1. nyttårsdag føles aller mest ensomme. Det å gå inn i et nytt år uten en kjæreste, er det vanskeligste å takle for de single.

  Over 56 prosent sier at det å ha noen å kysse inn i det nye året er en veldig viktig måte å starte 2005 på. Nesten like mange, 55,8 prosent, sier at dersom de fikk ønske seg bare én ting for høytida, var det å finne «den rette».

  - Funnene er ikke overraskende, sier sjefspsykolog James Houran i True.com.

  Tallmaterialet bekrefter et relativt opplagt faktum - at det merkes ekstra godt at man er alene når man har mye fritid og samles for å hygge seg i andres selskap.

  - Det som er interessant med denne spesielle undersøkelsen er det høye antallet menn som har deltatt, noe som indikerer at det ikke bare er kvinner som opplever følelsesmessig uro og bedrøvelse i denne tida, sier Houran.

GAVENE SVIR.  Når gavene deles ut, er det ekstra sårt at det ikke kommer en gave fra en som betyr noe helt spesielt for deg. 65 prosent sier dette er det isolerte øyeblikket i julehøytida de gruer seg mest til.

  På en ikke ubetydelig andreplass kommer de 21 prosentene som gruer seg til familiens irriterende gnåling om det ikke snart er på tide å etablere seg.

  Film og musikk har også sine verstinger blant de single i jula. Nat King Coles «The Christmas Song» er sangen som sterkest vekker savnet av en kjæreste. Er du singel og vil deg selv vondt, kan du høre et 30 sekunders mp3-utdrag av sangen hos Wallmart. Samme sang ble nylig kåret til den mest populære julesangen blant amerikanske kvinner mellom 30 og 49.

  Skulle de single fått med seg en spesielt utvalgt person på kino i jula, skulle de helst sett It\'s A Wonderful Life fra 1946.

SÅ HVA GJØR DU?  Selvsagt går det an å unngå singelhelvetet i jula. James Houran foreslår at single kan lure seg unna noen av de tradisjonelle juletilstelningene som setter ensligheten på spissen.

  Det er bedre å finne nye måter å nyte ferien på, gjerne ved å utnytte mulighetene som byr seg ved å være fri og uten forpliktelser i jula. Reiser, trening, turer i naturen eller på byen er muligheter som ikke alltid byr seg for de som flyr fra den ene familietragedien til den andre.

  Man kan også finne glede i å gjøre noe for andre som er enda mer ensomme i jula.

  Og det går også an å glede seg over at man slipper de lykkelig forelskedes kvaler om hvorvidt man skal feire jula sammen, eller dersom det er en selvfølge: Hvem sin familie skal besøkes på hvilke dager. • Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

TRIST TID: Også menn synes det er ekstra stusselig å være singel i jula. Dette er Billy Bob Thornton fra filmen «Bad Santa».
ALTERNATIV JUL: Er du uten familiære forpliktelser i jula, kan du gjøre noe helt annet ut av ferien. Surfing får tankene vekk fra de klamme juleselskapene der parlykken florerer.
BLINK? Denne karen brukte en nissedrakt til å bli bedre kjent med Tracy Bingham.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media