Tok sikte på 15 centimeters hold, rett mot magen

Magasinets reporter ble skutt av Colombias tøffeste skredder.

BOGOTÀ, COLOMBIA: - Vi lager verdens beste skuddsikre bekledning. Absolutt alt skreddersys til kundens behov. Vår egen president Àlvaro Uribe har en hel kolleksjon med klær vi har spesialdesignet for ham, skryter Caballero og slår ut med armene. 

MAGASINET MØTER den energiske og ulastelig antrukne 40-åringen på hans kontor i utkanten av Bogotà. Det lyser velstand av veggene, og travle ansatte haster rundt i korridorene.

Det sies om Caballero at han begynte å arbeide med skuddsikre materialer for 16 år siden med kun 10 dollar i lommen, og at han siden har bygget seg opp bit for bit. En myte han ikke har noe imot å støtte opp under.

- Ja, hvorfor ikke? Er det så utrolig?, spør han smilende.

Nøkkelen til suksessen er i følge ham selv at de klarer å lage lettvekts og fleksible kvalitetsprodukter som både absorberer fukt og bevarer evnen til å stoppe høyhastighetsprosjektiler.

I sortimentet finnes alt fra skidresser, jaktklær og t-skjorter til skreddersydde dresser og frakker. Selv skuddsikre skjørt lages på forespørsel.

- Vi bruker ikke kevlar. Hemmeligheten vår er et spesielt hybridmateriale vi har utviklet fra aramid og polyetylen. De kraftigste produktene våre kan med letthet stoppe både 44. Magnum, 5.56 og 7.62 NATO, sier han og viser oss en sort skinnjakke. Den veier beskjedne 2,5 kilo og ser helt ordinær ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne stanser 9 mm prosjektiler selv fra kloss hold. Kunden vil bare kjenne et lett trykk der kulen treffer. No problem!

Tok sikte på 15 centimeters hold, rett mot magen

IFJOR VISTE Caballero frem sin nyeste kolleksjon i motemetropolen Paris.

- Men hvordan dokumenterer du kvaliteten på produktene dine for kundene?

- No problem! Hvem av dere skal jeg skyte først? Jeg har forlengst skutt alle mine ansatte, i tur og orden. Jeg er også den eneste jeg vet om som har skutt sin egen advokat tre ganger og sluppet unna med det, sier han smørblidt og sender en av sine assistenter ut for å hente en skuddsikker jakke og en pistol i kaliber 38.

Disse pistolene har vært en favoritt til bruk ved likvideringer i regi av den italienske mafiaen i USA i nesten hundre år, og har fått kjælenavnet «Saturday night special.» Det var med denne våpentypen nattklubbeieren Jack Ruby skjøt John F. Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald i 1963.

Nå er det vår tur.

JAKKEN VI KLER på oss ser ut som en hvilken som helst skinnjakke, og veier heller ikke noe særlig ekstra.

Caballero tar sikte på 15 centimeters hold, rett mot magen. 1 - 2 - 3 - BAM!

Magasinets utsendte svaier lett, men blir stående. Caballero pirker fornøyd det deformerte prosjektilet ut av jakken og gir det til oss som souvenir.

FINN OLAV SKYTES: Miguel Caballero fyrer av et dødelig skudd på kloss hold med en kaliber .38. Magasinets medarbeider svaier lett, men kjenner nesten ingenting. - All energien i prosjektilet opptas av det skuddsikre materialet i jakken, forklarer Caballero stolt.
FINN OLAV SKYTES: Miguel Caballero fyrer av et dødelig skudd på kloss hold med en kaliber .38. Magasinets medarbeider svaier lett, men kjenner nesten ingenting. - All energien i prosjektilet opptas av det skuddsikre materialet i jakken, forklarer Caballero stolt. Vis mer

- Ser dere? No problem!

KUNDER SOM har vært så uheldige, eller heldige, å få teste de skuddsikre klærne til Caballero på ordentlig, får automatisk medlemskap i hans meget eksklusive «Survivors club». Den teller i dag seks personer.

- I tillegg får de selvsagt erstattet eventuelt skadet utstyr gratis. Og skredderforretningen går som en kule, skal vi tro Caballero. Per dags dato har han 200 ansatte i Colombia og Mexico, og utsalg i en rekke land, blant annet Danmark og Holland. Miguel Caballero Unlimited doblet i 2007 omsetningen sin til 7 milllioner dollar, opp fra 3,5 milllioner i 2006.

- Vi har i dag 90 prosent av det totale markedet i Colombia. Allikevel er det bare 13 prosent av produksjonen vår som selges innenlands. Resten eksporteres. Blant våre kunder finner du Steven Seagal, kongen av Jordan, den spanske arveprinsen og hans kone Letitzia, Venezuelas president Hugo Chavez og mange andre, sier han og viser oss fotografier av seg selv sammen med diverse celebriteter.

Alle iført hans skudddsikre designerklær.

OG ALLE HANS kunder har hittil overlevd, ifølge ham selv.

- Du vet, det skal bare èn misfornøyd kunde til før butikken min går nedenom, sier han med et megetsigende ansiktsuttrykk.

Denne artikkelen er skrevet for Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på

e-post.

FLATT PROSJEKTIL: Kula i kaliber 38 er helt deformert etter møtet med pansringen i skinnjakken.
HÅNDLAGES: Alt av skuddsikker bekledning håndlages hos Miguel Caballero Unlimited.
VANLIG DAG PÅ JOBBEN: For de ansatte hos Miguel Caballero er det å bli skutt en dagligdags og naturlig del av jobben. Hørselsvern er derfor like naturlig på konferansebordet som te og frukt.
KOLLEKSJONEN: Caballero og staben hans designer og lager hele spekteret av klær, fra smokinger til skidresser og til og med skuddsikre skjørt.
TESTBANE: Her testes nye klesprodukter grundig med skarp ammunisjon før de settes i produksjon og sendes ut på markedet.
LIKE HEL: Ytterstoffet i jakken har gått i stykker, men inne i foret ligger den deformerte kula.