Tok tusenvis av nordmenn som slaver

Muslimenes handel med hvite slaver kommer frem fra glemselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HARK OLUFS fra Amrum i Danmark var bare 12 år da han fikk hyre som skipsdreng. Tre år etter, i 1724 ble han ble tatt til fange av nord-afrikanske pirater utenfor Den engelske kanal. Han skulle selges som slave.

I Algerie ble han kjøpt av en privatmann, solgt videre dagen etterpå til en mann som beholdt ham i 14 dager, før han ble solgt til en lokal hersker. Her ble han værende i 11 år, til han ble kjøpt fri. Hans historie er ikke unik. Det fantes mange tusen nordiske slaver, og blant dem mange norske sjøfolk.

- Mellom 3000 - 4000 nordmenn ble tatt til slaver av pirater, kanskje flere. De fleste norske slavene var sjøfolk, de kom hovedsaklig fra Bergen, Norges handelssentrum. De ble kapret på Middelhavet fra rundt 1600 fram til 1800-tallet, forteller forfatter Torbjørn Ødegaard.

Han gir i løpet av året ut boka «Nordiske slaver- afrikanske herrer» og har vært med på å arrangere en utstilling om temaet som kan ses på Kulturhistorisk museum fram til 13. august.

Gradvis utover 1600-tallet steg antallet norske handelsskip og flere ble kapret. På 1620-tallet begynte brevene å strømme til Bergen. Norske sjøfolk i slaveri skrev til familiene sine og ba om penger for å bli frikjøpt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer