Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Tom trussel

Tom Cruise fronter en sekt som beskyldes for å være skalkeskjul for organisert kriminalitet. Andreas Heldal-Lund taler scientologikirken midt imot. Det gjør han ikke ustraffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du er en scientolog, og kjører forbi en bilulykke, vet du at du må gjøre noe.

Fordi du vet at du er den eneste som virkelig kan hjelpe. Vi er veien til lykke.

Tom Cruise smiler sitt hviteste smil mot kamera, før han legger ansiktet i alvorlige folder og messer videre om scientologikirkens fortreffeligheter. Videoklippet med filmstjernen og scientologen har gått som en farsott på nettet og igjen satt søkelyset på den omstridte trosretningen. Det var denne videoen som fikk den profilerte, tyske historikeren Guido Knopp til å sammenlikne Cruise med naziregimets Joseph Goebbels. Og for et par uker siden marsjerte 10 000 maskerte demonstranter gjennom gatene i byer verden over. Mot scientologikirken.

- Kjendisene er scientologikirkens viktigste våpen og Tom Cruise har en enorm makt, sier Andreas Heldal-Lund (43).

En iskald februarvind pisker over Jæren. Adressen er hemmelig, huset er sikret med alarmer og det står overvåkingskameraer i vinduskarmene. Over inngangsdøra er det montert ytterligere et kamera.

Andreas Heldal-Lund er definert som fiende av scientologene.

- Jeg har hatt privatetterforskere fra kulten etter meg i lang tid. De skyr ingen midler for å skade sine fiender.

Heldal-Lund vet at han kan virke paranoid, men han er blitt trakassert og svertet både privat og profesjonelt. Han har mottatt trusselbrev og ubehagelige telefoner. Og han er blitt politianmeldt av scientologikirken flere ganger.

- Scientologikirkens overordnede mål er verdensherredømme. Det er den samme tanken nazistene hadde, sier Heldal-Lund, som mener at de fleste scientologer har gode intensjoner, men at de er fanget i et tankemønster som de ikke klarer å se forbi.

De fredelige demonstrasjonene mot scientologene verden var vitne til for et par uker siden, var organisert av en gruppering som kaller seg «Anonymous». Den har som mål å bryte ned scientologikirken i sin nåværende form, og flere demonstranter bar plakater med Heldal-Lunds nettadresse.

- Dette topper seg nok nå på grunn av videoen med Tom Cruise, men kritikken mot scientologene har økt jevnt siden 1970-tallet, sier Heldal-Lund. Han er opptatt av at folk må få tilgang til all informasjon, også den som kommer fra scientologene.

- Fascistiske kulter må bekjempes gjennom åpen debatt, sier han.

For drøye ti år siden leste Andreas Heldal-Lund en notis i Dagbladet om en mann som hadde vunnet et søksmål mot scientologikirken. Heldal-Lund er oppdratt kristen, men definerer seg som humanetiker, og har alltid vært interessert i religion.

- Folk må gjerne tilbe grønne frosker på Mars for min del. Det som tente meg når det gjaldt scientologene, var at de klarte å knuse all kritikk. På den tida drev jeg med informasjonsteknologi, og jeg så at nettsteder som dukket opp med informasjon om scientologikirken ble stengt dagen etter. Heldal-Lund sitter ved skrivebordet i et hus han har leid, ikke langt fra Sola flyplass. Møbleringen er enkel. Han har en skriver på gulvet og en prosjektør på salongbordet. I bokhylla står George Orwells «1984» sammen med en plast-Jesus.

I 1996 startet Heldal-Lund nettsida Operation Clambake der han la ut kritisk informasjon om scientologene. Dagen etter ringte det på døra hans.

- En mann sa han skulle levere fem gram til meg. Jeg spurte ikke hva slags fem gram, men antok det dreide seg om narkotika, og sa han var kommet til feil hus. Mannen påsto at noen hadde kjørt ham og pekt ut huset.

Heldal-Lund rapporterte hendelsen til politiet. Det samme har han gjort med to trusler. Den ene, som var en advarsel om å holde seg unna et scientologisenter på en viss dato, hvis ikke kunne det skje noe med ham, er rapportert både til Stavanger politikammer og FBI.

- Jeg jobber i et amerikansk konsern, der jeg er administrerende direktør for den norske avdelingen. Det amerikanske styret har fått anonyme fakser og brev med beskyldninger om at jeg har mottatt bestikkelser, at jeg har samarbeidet med konkurrenter, at jeg snakker negativt om styret, og at jeg er involvert i terrorisme, sier Heldal-Lund. Han legger til at nettsida Operation Clambake egentlig skulle være en hovedindeks for andre nettsider og at det aldri var meningen å holde på så lenge.

I dag har nettsida hans flere hundre tusen treff daglig, og i innboksen ligger nærmere 4000 uleste e-poster.

«Så hva sier dere? Skal vi gå i gang og renske opp her?»

Tom Cruise gliser fra videoen. Han snur seg, gjør en militær hilsen mot bildet av L. Ron Hubbard, sciencefictionforfatter og grunnlegger av scientologikirken, før han forlater scenen.

- Tom Cruise har mistet gangsynet. Med utsagnet «la oss renske opp» mener han bokstavelig talt at de må kvitte seg med motstandere, sier Andreas Heldal-Lund og minner om at nazistene også så seg selv som overmennesker.

- Jeg tror ikke han mener dette som oppfordring til drap, men det er et uttrykk for holdninger som stammer fra Hubbard. Han sa at 20 prosent av menneskene var negative, kritiske og uhelbredelige, to og en halv prosent av disse var direkte farlige og burde ikke ha noen sivile rettigheter.

15. januar i år ble den uautoriserte biografien om Tom Cruise sluppet i USA. Forfatteren Andrew Morton hevder at Tom Cruise er en av de mektigste profetene for en kult som har som mål å ekspandere, og spesielt i Europa.

Forfatteren, som først ble interessert i Cruise etter at skuespilleren hoppet i sofaen til Oprah Winfrey, sier at han ikke har lyktes i å få kommentarer fra scientologikirken til biografien. Advokaten til Cruise hevder boka er oppspinn og et angrep på kirken, og planlegger å saksøke forfatter og forlag for 600 millioner dollar.

Flere nettsteder har fått trusler om rettsforfølgelse fra scientologikirken dersom de ikke sletter videoen med Cruise. Selv forsvarer scientologene Cruise-videoen med å si at det er et klipp fra en tre timer lang film om forskjellige sosiale kampanjer.

- Den originale videoen ble laget i 2004. Det som nå har versert på nettet, er tatt ut av sin sammenheng, og gir derfor ingen mening, sier Matthias Fosse, informasjonssekretær i Scientologikirken i Oslo.

- Noen har stjålet denne videoen fra en av våre kirker, en video kirken har opphavsretten til. Likevel påberoper de seg retten til å stjele i ytringsfrihetens navn.

- Er videoen egentlig hemmelig?

- Nei, men dette er reint tjuveri, det står klart at den er til internt bruk, og det kan i hvert fall ikke være et av våre egne medlemmer som har tatt den, sier han.

Scientologikirken har forført flere kjendiser enn Tom Cruise. John Travolta, Kirstie Alley og Priscilla og Lisa Marie Presley står også på medlemslista. Ifølge BBCs nettsteder har alle disse gjentatte ganger forsøkt å forlate sekten, men kirken følger kjendisene med argusøyne og truer med å offentliggjøre sensitive, private opplysninger dersom de forlater organisasjonen.

Amerikanske medier spekulerte nettopp på om skuespilleren Will Smith hadde snust på scientologien etter et samarbeid med Tom Cruise, og Smith innrømmet å ha lest boka på oppfordring fra Cruise. Han bestemte seg imidlertid for å beholde sin opprinnelige oppfatning av tilværelsen. Nicole Kidman, Tom Cruises ekskone, har også vært medlem, men er nå ute av sekten.

Scientologi var aldri ment som en religion. Dette fortalte sønnen til grunnleggeren av scientologikirken, L. Ron Hubbard jr., i et intervju til Penthouse allerede i 1983. Faren skrev boka «Dianetikk - den moderne vitenskap om mental sunnhet» og ifølge sønnen var tanken å tjene raske penger. Selvhjelpsbøker var lite utbredt på femtitallet, og denne var den første i sin sjanger. Og ble raskt en bestselger.

Dianetikk er teorien om menneskesinnet som danner grunnlaget for en terapiform som skal føre til sjelelig og legemlig sunnhet.

Junior mente kirken ble grunnlagt for å slippe unna press fra medisinsk profesjonelle, som satte spørsmålstegn ved dianetikkens behandlingsmetoder.

Dessuten ble L. Ron Hubbard presset av skattemyndighetene. I USA er all inntekt forbundet med religiøs virksomhet skattefri, og dette tok Hubbard utgangspunkt i. Han uttalte blant annet: «Hvis du vil bli rik, så finn opp en religion» og «Den eneste måten å kontrollere folk på, er å lyve til dem».

Hubbard jr. var lenge medlem av scientologikirken og satt også i ledelsen, men forlot organisasjonen da han innså at faren samarbeidet med mafiaen.

Ifølge Hubbard jr. trodde L. Ron Hubbard at han var en reinkarnasjon av Satan.

- Min far tilba ikke djevelen. Han trodde han var djevelen. Man tilber ingen når man selv tror man er universets mektigste skapning.

I biografien om Cruise spekulerer forfatter Andrew Morton på om Katie Holmes, kjæresten til Tom Cruise, ble befruktet med djevelens barn. Han skriver at parets datter Surie er et resultat av inseminering av Hubbards nedfrosne spermier.

Scientologikirken svarer med at Andrew Morton har gjort for lite research, og at boka er dårlig skrevet.

På 46. gate, et steinkast unna Times Square på Manhattan, New York, ligger et av scientologikirkens hovedkontorer inneklemt mellom underholdningstilbudene på Broadway. Bak svingdørene i glass sitter en kvinne i en tilkneppet, blå blazer og hilser velkommen. Hun holder fram ei bok med bilde av en vulkan.

- Denne er solgt i 18 millioner eksemplarer. Den har vært en bestselger i femti år.

Tittelen er selvsagt «Dianetikk - den moderne vitenskap om mental helse».- Jeg skulle akkurat sette i gang en film. Den er gratis, smiler resepsjonisten og fører oss forbi et slags bibliotek. Barn og voksne sitter i samtaler. Noen leser. Videoklipp av Tom Cruise roterer på store flatskjermer langs veggene. I bygningen sitter over 200 medarbeidere som jobber døgnet rundt for kirken, mange med en kontrakt på en milliard år …

Inne i kinosalen blir lyset skrudd av. Filmen starter. En bilulykke. En mann bevisstløs i førersetet. En kvinne løper til ulykkesstedet, og roper: «Hva har skjedd? Jeg kan ikke se!» Så siver en mørk og hypnotisk stemme gjennom rommet, som forteller at det negative utropet fra kvinnen vil påvirke mannens underbevissthet resten av livet. Noe som resulterer i at han får dårlig syn. Når filmen er slutt, står kvinnen i blå blazer klar i døra. Hun smiler forventningsfullt. I den ene hånda holder hun en personlighetstest, i den andre vifter hun med boka.

- Her har dere noen spørsmål jeg gjerne vil at dere skal svare på. Det tar ikke lang tid. Her har vi den på norsk, skryter hun, og tar av plasten for å vise.

- Kjøp den. Kjøp den. Den koster bare 20 dollar.

Andreas Heldal-Lund mener scientologi er en skruppelløs og kynisk kult.

- Deres arroganse, angrep på ytringsfriheten og overgrep mot både medlemmer og kritikere, er bare noen av de dårlige egenskapene kirken innehar.

Heldal-Lund finner fram et måleapparat.

- Det finnes flotte bilder på nettet av John Travolta med denne. Egentlig er det en løgndetektor.

Han viser to metallsylindere man skal holde i.

- Kulten spør deg en mengde personlige og intime spørsmål, og så blir alt loggført i filen din. Da har de ganske mye på deg, hvis du ønsker å bryte ut.

En av kirkens øverste ledere, Mike Rinder, bekrefter overfor tv-kanalen NBC at det å betro sine innerste hemmeligheter er en del av dianetikkens teknikker. Men han bedyrer at dokumentene med folks hemmeligheter ligger i en safe som aldri blir vist til noen. Han nekter konsekvent for at kirken bare er for folk som kan betale for seg, eller at den retter seg spesielt mot kjendiser, og mener denne typen rykter kommer fra tidligere medlemmer som vil vandalisere religionen.

For å nå fram til nye kjendiser, har scientologene egne strategier, kan man lese på det kritiske nettstedet factnet.org. De blander seg inn i brylluper og skilsmisser i Hollywood, og i sin tid betalte scientologene hele bryllupsfesten til Michael Jackson og Lisa Marie Presley - i håp om å lokke selveste The King of Pop inn i menigheta. De betalte også skilsmissen til Tom Cruise og Mimi Rogers fordi sistnevnte var kritisk til ideologien.

Religionsforsker Asbjørn Dyrendal har forelest over scientologi flere ganger. Han tror ikke det er tilfeldig at den ene store Hollywood-stjerna etter den andre har stått fram som scientolog.

- Hvis jeg har forstått forskningen riktig, har dette vært en bevisst strategi fra scientologikirkens side. De har forsøkt å rekruttere i rikmannsmiljøer, hvilket jeg tror er veldig smart. Religion i dag er et produkt som må selges, ikke minst innen de nyreligiøse bevegelsene. Da er det lurt å få med folk som både er kjente og har mye penger. Når det er sagt, virker det ikke som scientologene alltid bruker dem aktivt. Tom Cruise og John Travolta ser ut til å snakke om disse tingene for egen maskin, sier Dyrendal.

- Er du enig i Heldal-Lunds påstand om at scientologikirken er en kynisk kult?

- Både og. De har helt sikkert folk i systemet som er strategiske i forhold til hva som tjener deres interesser, uten å ta altfor mange andre hensyn. Så fins det nok mange vanlige medlemmer med bare gode hensikter.

Religionsviteren beskriver scientologikirken som en middels lukket, nyreligiøs bevegelse basert på psykologi og selvrealisering. Den har et system med innvielse i ulike nivåer og er egentlig ikke veldig stor.

- Bevegelsen har fått veldig mye presse i forhold til størrelsen. Det er delvis på grunn av kjendisene, og delvis måten den har forfulgt sine kritikere på. Og så har de forbløffende mye penger.

- Er dette en farlig bevegelse?

- Den har et klart potensial for utnytting og kontroll av sine medlemmer, men det er uklart i hvilken grad dette faktisk skjer.

Informasjonssekretær Matthias Fosse i Scientologikirken Oslo mener personer som kritiserer dem, som regel vet altfor lite.

- Det blir en prinsippsak å si noe negativt om oss. Kritikerne snakker bevisst ikke om det positive vi gjør. Det er sjofelt. Andreas Heldal-Lund har spilt dette spillet i ti år. Et spill for kulissene, sier Fosse.

Han vil ikke påstå at det ikke finnes mennesker med negative erfaringer fra scientologikirken.

- Men det finner du overalt. Jeg kan sikkert finne ti personer i Dagbladet som er negative til hvordan avisa drives, men er det sannheten? Heldal-Lund er blitt politianmeldt fordi han har brutt åndsverkloven. Det er scientologikirken som har rett til å bestemme over vårt eget materiale. Alt dette kan leses i atten bøker som er oversatt til norsk.

- Scientologene driver psykisk terror mot mennesker som forlater kirken, sier avhopper Tory Christman (61). Kansaskvinnen, som meldte seg inn i kirken i 1970 og signerte en milliard års arbeidskontrakt med scientologene, er i dag en av kirkens mest profilerte kritikere. Christman så på seg selv som et dedikert og engasjert medlem. Hun arbeidet seg oppover i hierarkiet, og fikk til slutt i oppdrag å spane på nettsteder som var kritiske til scientologi. Det var da hun møtte Andreas Heldal-Lund.

- Først trodde jeg han var djevelen. Så reddet han livet mitt, sier kvinnen som forlot scientologikirken etter 30 år. Et brudd som kostet henne både ektemann og venner. Christman var først usikker på om hun våget å snakke kirken imot. I dag holder hun foredrag og gjør intervjuer verden over, også i Norge. Hun forteller at scientologene har et policybrev de kaller «Fair Game».

- Det gir kirkens medlemmer rett til å stjele, lyve, ødelegge - ja, nesten hva som helst - for å stoppe kritikere. Bilen min er blitt ramponert, jeg har mottatt utallige søksmål, og jeg er gjentatte ganger blitt offentlig trakassert.

- Scientologikirken er organisert kriminalitet, fordekt som en kirke, sier Andreas Heldal-Lund og forteller om Fair Game. Om Hubbard som i 1968 skrev et såkalt Policy Letter. Brevet inneholder instrukser om ulike straffebud for dem som ikke lever opp til scientologenes standarder. De som klassifiseres som fiender av organisasjonen betegnes som «fair game» og kan skades på enhver måte av alle scientologer.

- Alle metoder er lovlige, deriblant kan de bli ødelagte. Nå sier scientologene at disse instruksene er trukket tilbake, men de har aldri sagt at de er feil, eller beklaget dem.

- Du er selv en fiende.

- Ja, og denne ordren gir hvem som helst i bevegelsen lov til å gjøre hva som helst med meg.

Han smiler litt. Han sier han ikke er redd scientologene, men at det finnes en del ekstreme medlemmer som han ikke vet hva kan finne på. Derfor kameraene.

- Offisielt vil de avvise alle påstander om dette.

Informasjonssekretær Fosse hos Scientologikirken Oslo avviser påstandene om «fair game», og forteller at disse ble kansellert like etter at Hubbard skrev dem.

- Hadde de eksistert, kunne ikke Heldal-Lund ha snakket om dem, da ville han vært under torva. Den policyen er aldri blitt praktisert. Men når en person melder seg ut, vil ikke han eller hun lenger få beskyttelse fra kirken. Da seiler de sin egen sjø, sier han.

Heldal-Lund sier han har hatt representanter fra kirken på døra, med beskjed om at han måtte overlevere alt han satt på av kritisk materiale.

- I 1996 satt jeg på deres mest hemmelige dokumenter som ikke var utgitt tidligere, blant annet innholdet i det hemmelig kurset «New Area Dianetics for Operation Thetans». Etter hvert som folk ble trygge på at jeg var en reell kritiker, begynte varslere innad i kulten å sende meg dokumentasjon og vitnesbyrd i posten. Nå er det en viktig oppgave for meg å sikre at dette blir distribuert til nok personer sånn at det garantert blir ivaretatt for ettertida og for forskere. Det er snakk om enorme mengder informasjon som ennå ikke er skikkelig undersøkt.

Scientologikirken oppfordrer alle sine medlemmer til å ta kurs for å videreutvikle seg selv. Det er blant annet slik kirken tjener penger. I løpet av sine år som medlem, betalte Tory Christman scientologikirken over en million kroner i kursavgifter.

- Jeg begynte med et kommunikasjonskurs til 35 dollar og ble overtalt til å fortsette.

Og kursprisen steg.

- Gjennom hvert kurs skal du tilegne deg én ny egenskap, som for eksempel å flytte ting ved blikket, bekrefter Christman, som brukte opp hele arven sin på kurs.

Ifølge en artikkel i The Rolling Stone Magazine i 2006, som fulgte kulten i flere måneder, er mange av kursene absurde øvelser. De foregår som regel bak lukkede dører, og et av dem går ut på å få et askebeger til å stå oppreist, og å ligge ned.

President og pastor John Carmichael ved scientologikirkens hovedkontor i New York, mener at kirken har fått et urettferdig stempel:

- Mange påstår at scientologikirken driver med hemmelighetskremmerier, men da må jeg le. Se på det store skiltet vårt utenfor. Vi ligger nesten midt på Time Square, og vi har åpne dører fra ni om morgenen til ti om kvelden. Alle som ønsker det, kan komme inn.

- Scientologi er drevet av ekte bekymring for andres ved og vel, uttalte Mike Rinder i en artikkel i The Rolling Stone Magazine.

- Noen påstår at vi kontrollerer alle disse menneskene. Men det er helt i orden å forlate kirken. Ingenting vil skje med dem som mister troen. Med mindre de forteller usannheter for å bevisst skade organisasjonen, sier han.- Det er lov å være uenig, bare du ikke sier det. Sier du noe negativt, er du en fiende og dermed uten rettigheter, sier Andreas Heldal-Lund.

Han er blitt kalt inn til politiavhør på grunn av aggressive uttalelser noen hadde lagt ut på sida hans. Begge sakene ble henlagt. Han ble også på et tidspunkt spanet på av privatetterforskere som var betalt av scientologikirken. Dette får Magasinet bekreftet av sentralt plasserte kilder. Oppdraget deres var å «finne noe dritt» på Heldal-Lund. Det fant de ikke.

- Hver gang jeg har tenkt å trekke meg tilbake, har scientologikirken gjort noe dumt. Som den gangen de ringte ekskjæresten min for å fiske etter negative opplysninger. Det var som å helle bensin på bålet. De har egentlig selv skapt meg som kritiker. Hadde de ignorert meg, ville jeg neppe sittet her med dere i dag, sier Andreas Heldal-Lund.

- Dette er en fascistisk organisasjon med et mål om verdensherredømme. Hvis ikke jeg gjør noe, hvem skal da gjøre det? Jeg har ikke barn og jeg har både tid og penger til å drive med dette. Dessuten er det viktig å gjøre noe bare fordi det er riktig.

44-åringen smiler av stjernekikkerten han har stående ved vinduet. Et leketøy for voksne.

- Jeg er ikke redd scientologene. I starten trodde jeg det bare var dumme folk som trodde på scientologi. Etter hvert har jeg oppdaget at de er helt vanlige mennesker, stort sett snille og greie og med gode intensjoner. Det er de på toppen som er onde og kriminelle.

magasinet@dagbladet.no

Kilder: BBC, NBC, Vanity Fair, Time, Xenu.net, Wikipedia, Rolling Stone Magazine, Scientologikirken, Penthouse Magazine, VG, E!, Cult Hotline & Clinic

MISSION IMPOSSIBLE: Scientologenes mål er verdensherredømme, og Tom Cruise er sektens fremste våpen. Her er Cruise sammen med kona Katie Holmes (som nettopp har avsluttet New York Marathon) og deres datter Suri. Forfatter Andrew Morton hevder i sin uautoriserte Cruise-biografi at Holmes ble inseminert med L. Ron Hubbards spermier, og at Suri således nedstammer direkte fra scientologikirkens grunnlegger.
LØGNDETEKTOR: Andreas Heldal-Lund har et E-meter hjemme. - Et måleapparat scientologene bruker når de spør om medlemmenes innerste hemmeligheter, sier han.
SE, DE SNAKKER: John Travolta og kona Kelly Preston sammen med skuespiller Kirstie Alley, som også er medlem av scientologkirka.
FRELSEREN: Tom Cruise holder tale for Madrids scientologimedlemmer i 2004. Scientologikirken er blitt anerkjent som religion i Spania de senere år. Sverige godkjente trosretningen allerede i 1999.
CRUISEFIKS: På en video på nettsida gawker.com kan du se Tom Cruise forkynne scientologiens ord.
NEMESIS: - Scientologibevegelsen har vunnet mange slag, men tapt krigen. For ti år siden måtte redaktører ha noen å sitere, av frykt for å bli saksøkt. I dag er media på langt nær så redde, sier Andreas Heldal-Lund, en av scientologiens krasseste kritikere.
OVERVÅKET: Andreas Heldal-Lund sier han er blitt spanet på og truet av medlemmer av scientologikirken. Han har installert overvåkingskameraer og alarm for å føle en viss grad av sikkerhet.
STAYING ALIVE: John Travolta er en av scientologikirkens mer profilerte medlemmer. Her tar han den obligatoriske testen på E-meteret.
KONGENS KVINNER: Mens Elvis-fans er medlem av The First Presleyterian Church of Elvis The Devine, valgte kona Priscilla Presley og dattera Lisa Marie å melde seg inn i scientologikirken. Priscilla til høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!