Tone (46) følger toppidrettssønnene Henrik og Filip verden rundt, har sju barn og driver to frisørsalonger

- Vi er nok ikke en A4-familie. 

På tribunen: Tone Ingebrigtsen tar ofte med seg familien for å følge med på Henrik og Filips konkurranser. Her er de på tribunen i Monaco i fjor.
 Foto: Privat
På tribunen: Tone Ingebrigtsen tar ofte med seg familien for å følge med på Henrik og Filips konkurranser. Her er de på tribunen i Monaco i fjor. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Stort sett er det trening og konkurranser som gjelder om sommeren. Men vi har også prøvd å få til ei uke med sol og bad, så de minste får gjøre noe litt annet enn å sitte på tribunene, sier Tone Ingebrigtsen.

Sønnen Filip (23) markerte seg for alvor med gull på 1500 meter under EM, mens bronsevinner Henrik (25) er en av landets mest populære - og frittalende - friidrettsutøvere.

Raske brødre: Filip og Henrik Ingebrigtsen feirer gull- og bronsemedalje etter 1500 meter-finalen under EM tidligere denne måneden.
 Foto: NTB Scanpix
Raske brødre: Filip og Henrik Ingebrigtsen feirer gull- og bronsemedalje etter 1500 meter-finalen under EM tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix

Vis mer

Det er vel riktigst å kalle Tone mamma'n til Ingebrigtsen-klanen. Man tenker kanskje at en forelder hadde hatt nok å gjøre med å følge løpebrødrene Henrik og Filip over hele verden på stevner og mesterskap.

Men det stopper ikke der: Jakob (15) trener med storebrødrene og er et stortalent, og eneste jente i søskenflokken, Ingrid (10), er i gang.

To eldre brødre, Kristoffer (28) og Martin (21), er helt utenfor løpesirkuset. Og yngstemann William (2) krever naturlig nok annen type oppmerksomhet: På telefon fra ferie i Italia tar vi en pause i samtalen slik at hun får fulgt toåringen på toalettet.

Ferie for familien Ingebrigtsen er ikke helt som de fleste familieferier. På hotellet sitter pappa og trener Gjert (50) og forsøker å håndtere alle mediehenvendelsene etter Filips nylige EM-seier og kommende OL-deltakelse.

Og hva med resten av gjengen? Det er ikke helt lett å henge med i svingene når Tone forteller om hvem som er hvor i sommerferien på stevner, trening og forskjellige turer.

Jeg liker å ha mye å gjøre, og jeg er nok en stå-på-person

Legg til kjærester, slektninger og barnebarn, og man forstår ikke helt hvordan familien får kabalen til å gå opp.

- Det er det som er hverdag for oss, det. Det har vært sånn i så mange år, og så har det bare utviklet seg og blitt større. Fra lokale stevner til EM og OL. Men nå er det jo Ingrid som er med i lokale stevner. Alt er like viktig for den enkelte av barna, sier Tone.

Fordelingen i familien er vanligvis at hun har ansvaret for logistikken med de yngste, Gjert med de eldste. Men ofte skjer det ting i siste liten for dem som skal delta på både treninger og konkurranser. Og det er ikke alltid alle beskjeder gis i god tid.

- Jeg har lært meg å snu meg fort rundt og tilpasse meg. Alle jobber jo for at ungene skal få de beste mulighetene.

I vår har dokumentarserien «Team Ingebrigtsen» gått på NRK, og vist fram både trenings- og hverdagslivet til det serien beskriver som «en storfamilie helt utenom det vanlige».

Før serien, som har fulgt familien i flere år, skulle vises, var Tone bekymret for negative tilbakemeldinger - kanskje spesielt på trenerpappa Gjerts rolle og oppførsel. For som serien viser, kan det gå en kule varmt når guttene presses på trening med mål om å bli best i verden.

Men tvert imot har reaksjonene vært bare positive, forteller Tone. I Italia i sommer har de til og med opplevd at andre ferierende nordmenn har tatt kontakt med dem og sagt: «Stå på - vi heier på dere!»

Hele familien: Pappa Gjert, Henrik med Ingrid på skuldrene, Filip (sittende), Martin med William på skuldrene, Jakob, Kristoffer og Tone. Foto: Fra TV-serien Team Ingebrigtsen, Skofteland Film
Hele familien: Pappa Gjert, Henrik med Ingrid på skuldrene, Filip (sittende), Martin med William på skuldrene, Jakob, Kristoffer og Tone. Foto: Fra TV-serien Team Ingebrigtsen, Skofteland Film Vis mer

Mens Gjert er både pappa og trener for Filip, Henrik og Jakob, er mamma Tone praktiker og diplomat.

- Jeg involverer meg ikke i hva og hvor med treninga. Men det hender jeg må mekle i konflikter mellom de andre om trening, jeg er nok litt mykere som person enn Gjert.

Ofte pakker hun sammen drikke og bananer, og hilser på guttene og Ingrid på trening. Det gir litt variasjon, som hun sier, i en hverdag der det er de samme økta uke etter uke.

Hjemme i Sandnes styres hverdagen stort sett etter guttenes treningsøkter. Tone planlegger og lager familiens middag; er det en tung middag, må den vente til etter intervalløkt, for eksempel.

Nå bor Filip og Henrik i leiligheten i kjelleren sammen med sine samboere, og styrer husholdningen sin selv. Men Tone inviterer dem gjerne opp.

- Vi er vel ikke en A4-familie. Men vi prøver så godt vi kan å få inn normale verdier i hverdagen, sånn som å samles til middag, sier hun.

Til daglig driver hun to frisørsalonger i Stavanger og Sandnes. Og når hun er der, er det jobben og kundene som får 100 prosent av oppmerksomheten.

- Jeg liker å ha mye å gjøre, og jeg er nok en stå-på-person. Det er vi egentlig begge to, både Gjert og jeg. Det er nok sånn vi har fått til det vi har fått til.

Det høye tempoet gjør at avslapning er et fremmedord.

- Halv ti eller kvart på ti, da hiver vi beina opp og slapper av. Det er den lille stunden vi har på kvelden. Eller - i alle fall de fleste dager, moderer hun seg.

- Jeg tror jeg leser den samme sida i den samme boka hver kveld.

Det blir ofte mye fokus på «de tre løpeguttene», selv om Tone prøver å vise oppmerksomhet til alle barna. Hun forteller at den eldste sønnen i familien holder på å bygge hus rett i nærheten av familiens hjem i Sandnes, et prosjekt alle har vært involvert i. Men med 25 års aldersspenn fra yngst til eldst, er det mange ulike problemstillinger som dukker opp.

Vi er vel ikke en A4-familie. Men vi prøver så godt vi kan å få inn normale verdier i hverdagen, sånn som å samles til middag.

- Man må være på alle plan samtidig, og det er litt krevende.

Om noen uker venter årets høydepunkt med deltakelse i OL i Rio de Janeiro på Henrik og Filip Ingebrigtsen. Mamma Tone håper å sitte på tribunen, men tar ikke med seg hele familien dit.

Og apropos reising: Når venner og bekjente på deres alder forteller om at de endelig kan dra bort på ferie alene nå når barna er blitt voksne, kan hun bli litt misunnelig.

- Men de er kanskje mest misunnelige på oss. Jeg føler vi har et nært forhold til ungene våre, og vi følger med på det de er opptatt av. Og vi er jo veldig glade i unger, begge to. Vi føler oss heldige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer