Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Tor og slem

Tor Milde (53) har gjort karriere på sitt image som ekkel og sær.

-  JEG VAR VELDIG flink på skolen.

-  Hva var du flink i da?

-  Alt.

Beskjedenhet og lavmælte meningsytringer har aldri vært Tor Mildes stil. Han lar ordene henge i lufta og virke litt.

-  En gang, da jeg var liten, la læreren fram et veldig vanskelig regnestykke og sa at han skulle sette kryss i taket hvis jeg klarte det. Jeg så på det, og løste det i løpet av ett minutt. Læreren måtte sette en stol oppå pulten for å krysse av. Faktisk tror jeg det bare var Grete Waitz i kullet mitt som fikk bedre karakterer enn meg. Men jeg lot som ingenting.

DET EKSISTERER to utgaver av Tor Milde. Mannen og Myten. Venner hevder hardnakket at han egentlig er snill, omtenksom og lyttende. Det ser ut til at det er Myten som har troppet opp til dette intervjuet. Han inntar Grand Hotel i rockeuniformen sin - shabby dressjakke og utvasket dongeri.

-  Ja, jeg var en tøffing. Jeg hadde ikke engang ransel. Hadde bare skolebøkene i et skap på skolen, og så bladde jeg gjennom før timen.

-  Men jeg lurte på...

-  På eksamensoppgaver leverte jeg gjerne etter 45 minutter. Lærerne sa: Men skal du ikke vente? Eksamen varer jo i fem timer. Jeg fikk alltid toppkarakter likevel, så da kunne de ikke si noe.

-  Over til...

-  Alle bare satt og stirret på meg på eksamen. Hvor tidlig leverer han i dag, liksom? Femogførti minutter. Ferdig med det.

TOR MILDE FÅR småjenter på Idol til å gråte. Han blir buet ut uke etter uke, men senker aldri nakken. Han er vant til dette. Det var ikke sånn at han en morgen bestemte seg for å gå inn i rollen som drittsekk. Det har tatt år. Han har også skrevet to bøker som bidrar til å skape myten om ham selv. I boka «Slik er menn» er det et eget kapittel som instruerer kvinner i å gi mannen bedre oralsex. Et annet kapittel har fått tittelen «Menn har alltid rett». Han var redaktør for det sexfikserte fjortisbladet Mag, og ansvarlig for at det kom på markedet. Boka «God som full» definerte ham for alltid som verdig til klengenavnet «Slemme-Tor».

-  Imaget som gammel gris er møysommelig oppbygd over mange år. Hvorfor?

-  Det hadde vært trist å gå gjennom livet uten å provosere litt. Det er min gave. Jeg kan provosere. Det er ikke min stil å stoppe midt i en diskusjon og si: kan vi ikke bare være venner?

-  Så det er en myte at du er så snill?

-  Nei. Jeg mener jeg er hensynsfull. Ordentlig. Jeg liker å ta vare på folk og være hyggelig.

-  Men hvorfor insisterer du på å profilere deg sånn?

-  Er ikke det bra, da? At man har en privat og en offisiell side? Jeg har tross alt to barn, og det hadde vært kjipt for dem hvis jeg var like ekkel og fæl privat.

-  Idol betaler deg for å spille en rolle?

-  Nei, det gjør de ikke. Jeg er betalt for å gjøre en jobb.

-  Så din framtreden er ikke tilgjort?

-  Nei, nei. Absolutt ikke. Jeg har hørt det går rykter om det, men det er feil.

Idol gjorde Milde til kjendis. Man kan også si at Milde løftet Idol til nye høyder. De fusjonerte, på en måte. Nå drypper det på dem begge.

-  Hva har Idol betydd for din karriere?

-  Ingenting.

-  Ingenting?

-  Niks. Ikke annet enn at jeg må gjøre sånne ting som dette.

-  Du vil ikke si at Idol har løftet deg ut av glemselen og opp til nye høyder?

-  Glemsel? Jeg er journalist, jeg har aldri hatt behov for å være noe annet enn glemt. Jeg har alltid hatt mer enn nok respekt og medieinteresse i de miljøene jeg jobber i. Jeg har vært med på «God morgen, Norge», og «Absolutt underholdning». Dagbladet og VG har ringt og spurt meg om musikk-ting. Jeg har alltid... Eller ikke alltid, men de siste ti åra har jeg i alle fall hatt nok respekt. Så for meg plutselig å bli hundset av damer som vil ha autografer, det har aldri vært en målsetting.

-  Venner sier du er ganske glad i å bli gjenkjent?

-  Det er bare irriterende. Jeg prøver ikke å bry meg om det. Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så altoppslukende. Jeg sa ja til altfor mye i fjor. Det angrer jeg på.

-  Hvorfor?

-  Det ble for mye. Plutselig var jeg i alle aviser og blader. Jeg ble redd for å ta med kjæresten min ut fordi det kunne være noen med kamera der. Jeg fikk tilbud fra Se og Hør om ...ja, mye penger.

-  Hva betaler de om dagen?

-  Det vil jeg ikke si noe om. Jeg skriver tross alt for dem innimellom. Det ble i alle fall veldig mye oppstuss.

-  Men du sa ja til en ny runde.

-  Ja, jeg gjorde det. For meg er dette en journalistisk vurdering. Dessuten betaler TV2 bra.

OM DET VAR Mildes kjendisstatus eller kjærestens unge alder som gjorde at pressen gikk bananas, er det delte meninger om. Milde har som regel kjærester som er nærmere konfirmasjonsalderen enn overgangsalderen. Det er blitt skrevet spalte opp og ned om det temaet allerede. Man kan jo spørre seg hva som er attraksjonen, hundeøynene eller kinnene som for lengst har gitt tapt for tyngdekraften? Her er Mildes forklaring:

-  Jeg er ungdommelig av meg. Offisielt er jeg nå singel. Det ble så mye kjør i fjor. Jeg har bestemt meg for å ligge lavt med kjærester så lenge dette Idol-styret holder på.

-  Ryktene sier du begynner å bli kraftig lei av Idol?

-  Vel. Det er ikke stuereint å si det midt under Idol. Det er ikke riktig å si at jeg er kraftig lei. Det får du ikke lov å skrive.

-  Kan vi si at du er ganske lei?

-  Du kan si at jeg kanskje kommer til å bli det. Den første runden var mer fascinerende og morsom enn den andre.

-  Det tar ikke lang tid før enkelte av dem får store solbriller og livstrett holdning?

-  Nei, det går kjapt. I fjor var det et par, tre stykker som veldig raskt ble superstjerner.

-  Deltakerne forandrer seg?

-  Ja, de blir enda mer selvopptatte enn de er fra før. I begynnelsen er de en sammensveiset gruppe med mer empati enn de etter hvert viser seg å ha.

EN GANG FOR lenge siden gikk Milde på BI. Bare ett år, riktignok, men likevel. Det så ut til at han skulle skikke seg vel. Han gikk i dress på jobb. Som 30-åring hoppet han av. Sa opp jobben som markedssjef i Narvesen. Lengtet bort fra villaen og Mercedesen. Drømmen hadde vokst seg stor. Han ville bli musikk-journalist.

-  Jeg var rock\'n\'roll journalist. Jeg har gjort intervjuer med verdens største popstjerner. Jeg satt med Beastie Boys, prata med Eurythmics og tøysa med Kim Wilde og sånne. Bananarama. Sam Fox. Alle.

Du kan si det var en blanding av forretning og fornøyelse. Skal du være den flinkeste gutten i klassen, får du aldri respekt hos de rette folka. Milde løsnet på snippen, satte på seg solbrillene og helte nedpå Margaritas mellom intervjuene.

-  Jeg drakk 25 Margaritas i Montreux. Året før drakk jeg 24 i Stockholm. De fleste stoppet på åtte, ni. Vennene mine stoppet på 16. 25 er mye altså. Det er en liter, liksom.

-  Er ikke det dødelig?

-  Jo, jeg havnet i fyllearresten, sier han med dårlig skjult stolthet. Han skubber haken opp i været og prøver å snurpe smilet bort.

TIL TROSS FOR uro og rasering av blomsterdekorasjonene i hotellobbyen så det lenge ut til at Milde skulle slippe med en bot. Men da politiet kom, stilte han seg opp og skrek: «Arrest me! Arrest me!»

En venn forsøkte å komme ham til unnsetning, men Milde brølte og rettet en dirrende pekefinger mot ham: «Du holder deg unna. Dette er min story!»

-  Jeg fikk seksti artistintervjuer etter episoden med fyllearresten. Da jeg dagen etter kom inn på pressekonferansen til A-ha, snudde alle seg og applauderte meg inn. Ingen andre fikk den type oppmerksomhet

-  Men...

-  Vi gikk med solbriller hele tida og var veldig kule. Vi var på en pressekonferanse med The Cure. Kjenner du The Cure? Da jeg kom inn, var det en hel rad med journalister som tok på seg solbriller, sånne som jeg hadde. Snakk om merkevarebygging!

-  Du drar ungdomstida voldsomt langt?

-  Hvorfor er det bare i ungdomstida man kan være full? Jeg er like god som full nå som da jeg var yngre. Er det liksom ungdommelig å være full?

-  De fleste slutter jo på et tidspunkt.

-  De er pyser.

-  Blir du noen gang lei av deg selv?

-  Jeg kunne blitt det da jeg var 40. Nå er jeg 53 og ikke så opptatt av det lenger.

DA MILDE VAR liten, pleide han å snike seg opp på storesøsters rom. Der hentet han fram platespilleren, et lite vidunder formet som en koffert, med høyttaler i lokket. Ut av boksen pep Paul Anka. Han valgte kanskje det beste tidspunktet i verdenshistorien å vokse opp på - parallelt med Beatles.

-  Jeg var ti år da de dukket opp. Beatles ble mitt band. Jeg husker jeg satt på soverommet og hørte på «Radio Luxembourg». Ei plate kostet bare en femmer den gangen.

Noen ganger ble han truet ut i bakgården på Briskeby i Oslo for å leke. Han var visst et innadvendt og alvorlig lite barn.

-  Mor og far var skilt. Det var veldig uvanlig på den tida. Noen ganger sa jeg at faren min var sjømann.

-  Var det trist å vokse opp uten en far?

-  Jeg er ikke blitt noe mer damete av den grunn, for å si det sånn.

FAREN GJORDE et overraskende ekstranummer i Mildes liv. Da Milde var rundt 30, flyttet faren og mora sammen igjen, før faren døde to år seinere. Vi tror Milde synes det var ålright, men er ikke sikre. Han snakker ikke så mye om følelser.

Tor Milde har ikke kontakt med sin feminine side, og akkurat det er han ganske stolt av. Men det er ikke sånn at han ikke føler med verdens undertrykte av den grunn.

-  Jeg er ekstremt antimaterialistisk. Jeg er radikal og stemmer SV. Faktisk er jeg veldig politisk interessert. Jeg er opptatt av solidaritet med mennesker, miljøet, «Norge as we know it».

Milde er lojal. Han vil ikke høre på beskyldningene om at SV er blitt tannløse i regjering.

-  Den radikale delen av SV synes visst det er viktigere å ha høye galluptall enn å være med i regjering. Jeg mener, galluptall? Jeg bryr meg vel ikke om SV ligger på fire eller fem prosent, så lenge vi har plass i regjeringen. Jeg blåser i om vi har èn prosent, og Frp har førti eller femti prosent. De får ikke brukt det uansett, så ædda bædda.

I motsetning til de fleste andre rødvinsraddiser elsker Milde USA. Landet som fostret rocken og Hollywood kan aldri hates. Bare anklages lite grann.

-  Jeg har vært i førtisju av de femti statene. Jeg har krysset USA på kryss og tvers.

Dette er noe av det han elsker mest. Å sitte i en strøken bil, med milevis av støvete vei foran seg, kjenne vinden i det tynne håret og høre Dolly Partons varme stemme på radioen.

-  Jeg elsker Dolly Parton. Hun har en sårhet i musikken sin man kan høre på lenge uten å bli lei.

-  Er det vanskelig å høre USA-hets når du er så glad i landet?

-  Vi må huske at halvparten ikke stemte på Bush. Det er masse folk i USA som ikke er slik vi leser og hører om. Jeg blir veldig irritert på abortmotstanderne, for eksempel. Men vi har også mange gærninger i Norge.

DET ER FEMTEN år siden Milde og kona skilte lag. Nå bor han sammen med 13 000 cd-er. De er alfabetisert og underlagt streng kontroll. De dekker veggene, stappet inn i spesiallagde hyller. Milde har oversikt. Han vet nøyaktig hva som er hvor.

-  For oss nerder er alfabetisering et must, sier han.

-  Du har egentlig ikke plass til en kvinne der inne?

-  Jo da, definitivt. Jeg har et stort soverom med en veldig stor dobbeltseng.

-  Kanskje bare unge damer vil flytte inn i et lager?

-  Det er mulig ikke eldre kvinner vil like det, men det vet jeg ikke noe om. Jeg har aldri datet eldre kvinner.

-  Aldri?

-  Nei, jeg har ikke vært forelsket i noen av dem etter skilsmissen. Min ekskone er jo på min alder, men jeg har alltid vært sammen med yngre folk. Det er ikke sånn at jeg jakter på dem. Jeg har ikke et sykt fokus på det. Det bare blir sånn.

-  Hvordan har du lyst til å bli gammel?

-  Jeg vil ikke bli så gammel, for å si det sånn. 70, kanskje? Det får holde.

-  Du er ikke redd for å dø?

-  Nehei! Jeg er ikke redd for å dø. Jeg er redd for veps. Jeg tør ikke sove med vinduet åpent om sommeren lenger. Det er det eneste.

MILDE TROR IKKE på et liv etter døden. Han tror på et liv etter Idol. Da går han tilbake til sitt gamle liv, som rock\'n\'roll journalist og frilanser.

-  Hvordan er ditt liv som frilanser?

-  Jeg har et navn. Folk vet at jeg leverer og de vet hvem jeg er. Problemet nå er at mye presse sliter og ikke lenger har penger til å betale frilansere. Men jeg trenger ikke så mye penger. Så lenge jeg har nok til husleia, mat og noen gaver til barna mine, så har jeg det bra.

-  Og til noen Margaritas?

-  Nei, jeg har sluttet med Margarita. Det er så 80-talls. Ja, unnskyld at jeg sier det, men det er en jentedrink. Men altså - etter Idol fortsetter jeg akkurat som før.

Det er litt ubehagelig stille. Milde ser ut av vinduet med en selvtilfreds mine.

-  Du vet det bladet Beat? De skrev alltid: den legendariske Tor Milde. Jeg ble så lei. Jeg bare ble så lei. Til slutt ba jeg dem om å fjerne det. Vet du hva de skrev da?

Milde tegner tittelen i lufta.

-  Den ikke lenger legendariske Tor Milde. Jo, takk skal du ha.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling