Tore Renberg (36) drømmer om å reise tilbake til sin egen barndom

AKTUELL: Med romanen «Charlotte Isabel Hansen», den tredje om Jarle Klepp.

BOR: Stavanger

Hvordan ser din perfekte søndag ut?

- Klart og skarpt vær, rolige gater, glade unger. Tid til å sitte i godstolen og lese en roman. Spille høy musikk, kanskje noe av Smiths, som fyller stua. Rusle en tur ned til mamma på middag. Høre radiosporten og håpe at Viking snart begynner å vinne noen kamper igjen. Legge seg tidlig, glede seg til en ny uke fylt av arbeid og overraskelser.

Din favorittroman er?

- Et grusomt spørsmål! Skal jeg si «Buddenbrooks» av Thomas Mann? Skal jeg si «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust? Å! Hva i all verden skal jeg si! Jeg sier «Far Goriot» av Honoré de Balzac. Den fineste, og sørgeligste, pappa-romanen i litteraturhistorien.

Hva er ditt favorittreisemål?

- Det ligger en liten fjellbygd nord i Kvinesdal kommune som heter Knaben. Et nedlagt gruvesamfunn uten fastboende. Der hopper haren, der hvisker fjellene til hverandre om gamle hemmeligheter. Det er et merkverdig sted med underlig skjønnhet. Familien min har noen hus og hytter der oppe, så der liker jeg meg fryktelig godt.

Foto: ERLING HÆGELAND
Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

Og i utlandet?

- Island. Jeg har vært der tre ganger nå, både som forfatter og på familieferie, og jeg kan ikke se noe annet enn kraft og glede på det besynderlige stedet. Dessuten kommer jo både Halldór Laxness og Sjón derfra. Det kryr av briljante forfattere der oppe.


Hvilket sted drømmer du om å reise til?

- Min egen barndom.


Tenker du på miljøet når du flyr?

- Gjør jeg det? Jeg bør jo si at jeg gjør det. Jeg bør si at jeg tenker på miljøet når jeg kjøper flybilletten, og at det eneste jeg tenker på mens jeg sitter i kabinen, er miljøet. Men det er ikke sant. Jeg tenker bare på det merkelige i at jeg svever omkring oppe i luften. Men jeg skal skjerpe meg.

Hva driver du med på fritida?

- Jeg har ikke noe særlig med fritid å skryte av. Jeg liker best å jobbe. Så jeg kommer egentlig ikke på noe.

Tore Renberg (36) drømmer om å reise tilbake til sin egen barndom

Hvor ofte trener du?

- Jeg har en plan, som jeg gjennomfører med litt ulik scoringsprosent, om å trene to ganger i uka, kanskje tre. Da svømmer jeg 1000 meter. Bryst. Det er det eneste jeg kan.

Den beste treningsmusikken er?

- Stillheten er vel den beste treningsmusikken. Eller ABBA.

Hva er favorittalbumet ditt?

- Dette er like fælt som å svare på hvilken roman jeg setter høyest. Hvis jeg blir satt under press, så sier jeg «Skylarking» av XTC. Men jeg vil helst legge til «Village Green Preservation Society» av Kinks, og «The Queen Is Dead» av Smiths, og «Tin Drum» av Japan, og «Violator» av Depeche Mode. Men det går vel ikke an. Så da blir det XTCs litt undervurderte klassiker fra 1986.

Hvorfor?

- Det er et skjønt album, det er et klokt album, det er et poetisk album, og det er et slitesterkt album. Jeg har hørt på det nesten ukentlig siden jeg kjøpte det i 86 eller 87 etter å ha hørt «Dear God» på «Pandoras Jukebox», og det falmer ikke. Det bare vokser.

Hva løper du 60-meteren på?

- Jeg var på et visst tidspunkt i åttende klasse skolens raskeste på 60-meteren. Jeg mener jeg en gang tikket inn på radikale 6,9. Dette må imidlertid ikke forveksles med et friidrettstalent. Jeg løp på ren vilje. Og jeg var ubrukelig på lange distanser. I dag? Tja? Jeg burde kanskje klare det på 10 sekunder? Kanskje jeg skal gå ut og prøve?

Hva tar du med deg på hyttetur?

- Bøker, masse bøker. Alle de tykke romanene jeg håper å få lest mens kleggen og knotten surrer i skumringen. Og honning til å ha i teen. Og te til å ha honning i.

Hvor mange steder har du bodd?

- Stavanger, Bergen, Oslo, Berlin. Og Stavanger igjen.

Hva gjør du de siste fem minuttene før gjestene kommer?

- Finner fram den musikken jeg vil at de skal bli ønsket velkommen med. Sjekker sveisen i speilet. Nikker til meg selv og sier: «Nydelig. La dem komme, hele gjengen.»

jats@dagbladet.no