Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Tørt og seigt, smakløst og dyrt

Tørt og seigt, smakløst og dyrt. Her er alle restaurantanmeldelsene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TÅKA OG DUSKREGNET hang så tungt over Holmenkollen at drosjesjåføren var i ferd med å kjøre Robinson og Fredag til det hinsidige. Derfor lyste Frognerseterens vinduer som redningsbøyer i mørket.

-  Vi får håpe de har mer å by på enn utsikten, sa Robinson og åpnet døra.

Hvis man skal spise mer enn den tradisjonsrike eplekaka, smørbrød og kjøttkaker i kafeen, inviterer Frognerseteren gjestene inn i Finstua.

-  Jeg skjønner ikke helt hvorfor byfolket på 1800-tallet var så begeistret for å kopiere dunkle tømmerhus fra indre dalom på Oslos utsiktspunkt, bemerket Robinson.

-  De svulmet over av nasjonale følelser og mente dragestilen var det fineste norske. Bare romantisk tøv, selvfølgelig, mente Fredag.

Resultatet er uansett at næringsliv, utenrikstjeneste og kommune drar utlendinger opp i åsen for å vise fram byen. Menyen består, i likhet med utsikten, av norske råvarer - med enkelte franskfine navn. Robinson syntes «en luftig hummermousse servert som en savarin, fylt med hummerragu og champagnesaus» hørtes best ut. Fredag ville starte med syltet laks med tonkabønner.

Etter et par biter så de på hverandre med et oppgitt blikk.

-  Savarin er et fint navn på noe som smaker lite hummer og er langt fra luftig. Det virker som dette er laget ferdig for lenge siden i forrettsstørrelse og pakket ut like før servering, klaget Robinson.

-  Laksen gir meg heller ikke annet enn en vassen utgave av den ferske originalen, fulgte Fredag opp.

TO ANDRE BORD var besatt, men det lille lokalet egner seg ikke for fortrolige samtaler.

Etter den skuffende starten ventet Robinson og Fredag sultne på henholdsvis helstekt rype og kalvefilet med kongekrabbe.

-  Siden jeg skal ha rype og den andre kalv, bør vi vel ha ulike rødviner til? spurte Robinson den voksne servitøren mens det noe spinkle vinkartet ble studert.

-  Nei da, jeg skal finne noe som passer til begge.

Etter parlamentering på bakrommet kom han tilbake med to alternativer: En Crozes-Hermitage (465) og en Ruvei Barbera d\'Alba (495 kr).

Robinson stusset litt, men gikk for den franske rhtne\'n. Hovedrettene kom på bordet.

-  Gode gud, dette er tørt som lyngen rypa er skutt i! De røde tranebærene gjør ikke den dyreste retten på kartet (385 kr) festligere, sa en opprørt Robinson som strevde med den stakkars fuglen.

-  Du kan trøste deg med at denne kalven er seig, og sausen smaker brent, sa Fredag og prøvde å identifisere noe lite og blekrødt som lå oppå kjøttet.

-  Dette er pinadø kongekrabben! utbrøt Fredag.

NÅR MATEN ER så mislykket, blir det irrelevant om vinen passer: Da er det ikke snakk om å komplettere noe, men heller skylle det ned. Hvis kjøttet hadde vært mørt, ville en tyngre Rhtne vært langt bedre. Bare husets røde er å få på glass.

-  La nå i det minste dessertene sørge for at vi ikke må ringe krisetelefonen for gjester i nød, ba Fredag tynt.

-  Jeg er virkelig glad i molter, og håper de gir trøst, sa Robinson.

Bærene ble presentert i en «lun saus-suppe av hvit sjokolade garnert med bringebær-vanilje-eddik og karamellis».

-  Dette er nærmest uspiselig! Moltene har mistet alle spor av frisk høst, og suppa smaker som noe vammelt ubestemmelig. Jeg må sjekke i menyen for å huske hva den er laget av, meldte Robinson.

Fredag hadde valgt «Sjokolade mille-feuille», fransk for tusen blader, altså en noe luftig konsistens av lagvise ingredienser.

-  De har virkelig fjernet seg fra målet her. Det er praktisk talt ikke forskjell på kjeks og mousse.

FØRST SATT DE MÅLLØSE. Deretter ristet de på hodet før de skjønte at latter er det eneste som kan fortrenge et så tragisk måltid.

-  Problemet er at andre må betale for dette, sa Robinson.

Og det ganske mye, viste det seg. Tre retter og ei flaske pluss to glass vin krever Frognerseteren nærmere to tusen kroner for. Med beliggenheten vil mange ta drosje dit. Det koster tre hundre kroner hver vei. Robinson og Fredag sa nei takk til kaffe.

-  Vi må flykte herfra. For jeg tviler på om de kan koke vann, sa Fredag.

Nasjonalromantikk: I finstua på Frognerseteren kan man i godt vær se utover Oslo. Det er ingen annen grunn til å dra dit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!