ALT FOR NORGE: Drap, voldtekt og svik - slik ble Norge til, blant annet takket være Olav Tryggvason. Alle mulige myter og sannheter om denne kongen er nå sydd sammen til boka «Mannen som samlet Norge til ett rike» ført i pennen av historikeren Halvor Tjønn. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
ALT FOR NORGE: Drap, voldtekt og svik - slik ble Norge til, blant annet takket være Olav Tryggvason. Alle mulige myter og sannheter om denne kongen er nå sydd sammen til boka «Mannen som samlet Norge til ett rike» ført i pennen av historikeren Halvor Tjønn. Foto: Tom E. Østhuus / DagbladetVis mer

Torturerte, ranet og drepte på veien mot et samlet Norge

Likevel går Olav Tryggvason inn i vår historie som en av de virkelig store kongsheltene, påpeker ny bok.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Først terroriserte vikinghøvdingen Òlàfr — eller kanskje han skrev seg Anlaf — britene gjennom første halvdel av 990-åra. Med en flåte som til tider nærmet seg 100 skip, gikk vikingene i land og overfalt de større byene. Det ble plyndret, voldtatt og drept.

Etter hvert fant lokale anglosakser ut at det var best å betale de blodtørstige nordboerne for å slutte med plyndringstoktene sine. Olav og de andre høvdingene som han opererte sammen med, fikk utlevert en 3,3 tonn sølv mot løfter om at de skulle reise hjem — og aldri mer vise seg på De britiske øyer.

HVITE-KRIST Men vikingene var ikke særlig ordholdne karer. I stedet for å seile østover mot Norge, slo de seg ned — og neste vår braket det løs igjen. På nytt ble det betalt en formue for å få dem til å slutte. Og knapt var vinteren omme før vikingene fortsatte med å brenne og stjele.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn