Trå på gresset

Sitrongress kommer først til sin rett når du gir det skikkelig juling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER EN HVERDAGSLIG situasjon så god som noen: Et barn leker på verandaen til et lite hus i en støvete landsby i Thailand. Rett utenfor suser tuc-tuc-er og busser forbi, helt uaffisert av trafikkregler eller vanlig trafikal høflighet. Jeg sitter i skyggen og ser verden passere mens jeg venter på en buss som aldri kommer. Jeg kikker på ungen på verandaen som prøver å underholde seg selv med de begrensede ressursene han har til rådighet. Bortsett fra det ugressliknende sivet som gror innover rekkverket på siden av verandaen, er det ingenting der - bortsett fra en krakk og en pappeske.

Det er varmt og fuktig og det lukter av diesel og fisk. En mann passerer med en taggete durian - verdens vondest-luktende frukt, grønnsakverdens camembert - og etter han følger lukta av forråtnelse.

SÅ KOMMER EN kvinne ut av huset. Hun snakket kort til barnet. Deretter setter hun seg på kne ved stedet der sivet gror nedenfor verandaen. Hun bryter av et av de tjukkeste stråene. Det viser seg å være et sitrongress. Med raske bevegelser skreller hun av de ytre lagene, fjerner den grønne delen av toppen med en kort og bestemt vridebevegelse, før hun går inn i huset igjen. Hun etterlater seg noe som litt høytidelig må kunne kalles en olfaktorisk revolusjon - en total forvandling av luktbildet. Det som for få sekunder siden var en varm og illeluktende tredje verden-gate, er nå parfymert med den behagelige og friske duften av sitrongress.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer