Tråkket på av Lofoten

Når brygga er full av sultne spisegjester, gjelder det ikke å få panikk.

- LOFOTEN ER DEN ENESTE virkelig gode restauranten på Aker Brygge, mente Fredag.

- Der kan du være sikker på utmerket mat, hyggelig service, hvite duker og alt i orden.

Men ingenting er helt sikkert her i verden, og denne kvelden - en populær sommerkveld i en stim av fiskespisere av mange nasjonaliteter - led Robinson & Fredag samme skjebne som andre par på store restauranter: De ble for små. De ble nesten oversett. Klemt opp i et hjørne på den innebygde frilufta. Og da Robinson deltakende spurte en stresset servitør om de kanskje var underbemannet, bjeffet vedkommende sint tilbake:

- Vi har faktisk en del andre gjester å ta oss av i kveld!

LOFOTEN HAR FOR STIVE priser til å behandle sine gjester sånn, mente Robinson og strøk en stjerne på servicen. Det ble ikke den eneste, for man måtte vente lenge på både bestilling og mat, man måtte mase om å få påfyll av isvann, pepper og salt sto ikke på bordet, og de etterlyste tannpirkerne kom aldri.

- Når i tillegg vår tildelte servitør virker både usikker og uoppmerksom, føler jeg det som vi blir tråkket på av Lofoten. Eller var det Lofotveggen vi møtte? spurte Fredag snurt. Kjøpeloff og plastpakker med smør hjalp heller ikke på humøret.

Trolig var stemningen bedre på kjøkkenet, for resultatet på tallerkenene var både pent og godt.

- Jeg vil ikke akkurat kalle østersene dine for pene, sa Fredag, - men kamchatkaen min ser riktig lekker ut, med nudler og thaisalat, det piffer opp det milde, hvite krabbekjøttet. Østersen kom fra Frankrike for anledningen, og kostet 32 kroner per stykk. Robinson, som er oppvokst i et pent hjem med østersgafler, beklaget at slike manglet, men skjellmaten var det ingenting å utsette på.

- Men den røde vinaigretten var i skarpeste laget. Jeg nøyer meg med en sprut sitron. Hvor er pepperet?

EN TØRR CHABLIS Vieilles Vignes til kr 485 var skuffende lite avkjølt, men sto ellers godt til forrettene. Damen som serverte, skyndte seg å sette flaska på is.

- Jeg leste nettopp at en vinekspert klaget over at nordmenn drikker for kald hvitvin og for varm rødvin, så det skal kanskje være sånn, hvisket Fredag, som hadde lagt merke til at kelnerne stadig løp rundt restauranten og inn på Rorbua for å hente nye vinflasker. Så lagringsforholdene er nok ikke de beste. Det er vel forklaringen på at vinkartet er tynt, med hovedvekt på de franske, hvite, og faktisk bare én tysk hvitvin. Noen stikkprøver viser at prisen ligger på en drøy tregang fra polpris.

Nå var det nabobordene som la beslag på kelnerne en stund, vinen ble kaldere og gled ned uten motstand. Så da hovedrettene endelig ankom, måtte det nye forsyninger til. Valget falt på en Valpolicella Classico av merket Solane Santi til kr 398, en lett rød vin som skulle gå til både stekt uer og bakt hellefisk, sa en spørrende servitør. Og fikk for så vidt rett.

- Min barndoms sprengte uer hadde mer smak, men også denne er riktig god, fast og hvit, med mye nam-nam ved siden av: Sautert sjalottløk, oliven, spinat og trøffelsaus, smattet Fredag. - Og pinjekjerner! Som hadde smakt enda bedre hvis de var ristet og fikk mer nøttesmak.

ROBINSON VAR LIKE tilfreds med hellebarnet sitt, som var salviebakt og lagt på en pommes fondantes, med artiskokk, tomat og rødløk med vinaigrette. - Det hørtes deilig ut med parmaskinke til, men denne flisa var vel ikke så mye å skryte av, lød innvendingen. Robinson kan ikke la være å sammenlikne Lofoten med den mer folkelige Lofotstua i Kirkeveien. Porsjonene er rausere og rimeligere der. Men brygga har mer kontakt med havet.

På den annen side hadde magen plass til en sjokolademousse på nøttebunn, med kokosis og bær. - Herlig, og så er jo bær så sunt nå, sa Robinson og ble mett likevel.

Men den meksikanske kaffen som skulle inneholde både tequila og kaffelikør, smakte bare kaffe.

- Den kan du iallfall ikke kalle sunn, repliserte Fredag og tømte rødvinen.

Populært: Lofoten ligger ytterst på Aker Brygge, nær fjorden. Råvarer og fagkunnskaper på topp, men en travel kveld skortet det på servicen.