Du leser nå Dagbladet Pluss

Tre menn som har fått livet ødelagt av falske voldtekts­anklager

Petter, Alexander og Erik har blitt anmeldt for voldtekter de ikke har begått. I et av tilfellene var det bare tilfeldigheter som gjorde at kvinnens forklaring raknet.
- Jeg hadde englevakt, sier Alexander.

VOND ERFARING: Intervjuobjektene i denne artikkelen - som Alexander på bildet - vil helst glemme det de har opplevd og gå videre i livet, samtidig føler de et ansvar for å fortelle om de alvorlige konsekvensene av uriktige anklager. Foto: Lars Eivind Bones
VOND ERFARING: Intervjuobjektene i denne artikkelen - som Alexander på bildet - vil helst glemme det de har opplevd og gå videre i livet, samtidig føler de et ansvar for å fortelle om de alvorlige konsekvensene av uriktige anklager. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Klokka var litt over sju en høstkveld i 2017. «Petter» (29) hadde vært på introduksjonskurs på sin nye arbeidsplass, etterpå hadde han vært en tur i sentrum og møtt kompiser. Da han kom inn i oppgangen i blokka på Oslo øst, følte han at noe var galt. Døra til leiligheten var brutt opp. Han fikk akutt vondt i magen, men skjøv likevel døra forsiktig opp. I halvmørket i stua hans satt to fremmede menn. Han syntes de så ut som gjengmedlemmer. De viste seg å være politispanere.

– De presenterte seg og sa at de måtte sette på meg håndjern, før de fortalte meg hva det gjaldt: Jeg var mistenkt for flere alvorlige forbrytelser.

Petter ble kjørt til politistasjonen. Der ble han sittende hele natta på cella og gruble. Først da avhørene startet dagen etter klokka 11, ble han informert om at han var anmeldt for vold, neddoping og voldtekt av ei tenåringsjente.