Trendrestaurant:
- Innertier!

Hvis du lurer på hva de trendy folka på Grünerløkka spiser i år, trenger du ikke å lete lenger. Og du bør absolutt ta turen selv også.

Publisert
Sist oppdatert

Går det an å bli mer 2020 enn dette, utbrøt Robinson.

Fredag kikket rundt i rommet, ned igjen på menyen og drikkekartet, tilbake på Robinson, og sa seg enig. Ved bordene satt unge, pene mennesker i Patagonia-trøyer. De drakk slovensk oransjevin og biodynamisk natur-pet nat fra Østerrike. Fra skåler laget av keramikkfenomenet Anette Krogstad (som har laget dekketøyet til Noma), spiste de freshe rotgrønnsak-baserte småretter. I tilfelle du lurte, ja, Skaal ligger midt på den såkalte «stripa» i hjertet av Grünerløkka.

Trendrestaurant: - Innertier!

– Dette ligger helt i grenselandet mellom å fange tidsånden perfekt og å være utstudert, men la gå. Jeg liker det, sa Fredag.

Skaal tar ikke bordbestillinger, men Robinson og Fredag fikk likevel bord uten ventetid da de troppet opp klokka 18 på en søndag. Det viste seg imidlertid å være midt mellom lunsj og middag, og de måtte vente til 18.30 før kjøkkenet åpnet igjen.

– De kunne jo hatt noe snacks av noe slag, sa Fredag mens de ventet over hver sin øl.

Menyen er satt sammen av ulike småretter, servert i skåler, og egnet for å dele. Vegetaralternativene er gode og det eksperimenteres vellykket med smaker og inspirasjon fra fjern og nær. Det er også sjelden å se et sted lykkes såpass godt med å skape en atmosfære som både inviterer til «å bare ta litt snacks og noen glass», og et fullt måltid.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Både Robinson og Fredag ville starte med et par østers, men fikk beskjed om at det ikke var mulig.

«Jeg er ganske nazi på at østersene våre skal være ferske og vi har ikke fått levering i dag, så jeg måtte bare scratche de vi hadde», var beskjeden fra servitøren – en av gründerne bak stedet.

– Heller det enn at de prøver å lure i oss risikable østers, sa Fredag.

Tonen fra servitørene var ytterst uformell og kameratslig - som da neste rett kom på bordet, og servitøren satte seg på tvers av stolen ved siden av Fredag og forklarte hva som ble satt på bordet:

VELKOMMETN TIL 2020: Robinson og Fredag mener Skaal fanger tidsånden helt perfekt.
VELKOMMETN TIL 2020: Robinson og Fredag mener Skaal fanger tidsånden helt perfekt. Vis mer

«Da kjører vi anderillette», sa han.

Anderilletten var luftig, raus i smaken og kom på en sprø surdeigstoast med pickles og sennep. Samtidig fikk de servert bolinhos - friterte klippfiskboller – i en kraftig tomatsaus, og med aioli og rogn. Klippfiskbollene var silkemyke inni og hadde en herlig crunchy overflate.

– Presist, velkomponert og rett og slett skikkelig godt, sa Robinson.

I glasset hadde de en pet nat – altså en perlende vin der den siste gjæringen blir gjort på flaska – fra Christoph Hoch i Østerrike.

– Du må se langt etter tradisjonelle champagner eller burgundere her, men det er et artig utvalg vin, sa Fredag.

Den neste retten var ikke helt oppe på det samme nivået. «Crispy aubergine» var riktignok sprø og god, men den medfølgende hummusen – som servitøren på forhånd hadde skrytt opp i skyene – var ordinær. En frisk jalapeño-salsa ga riktignok retten et fint sting.

Jordskokk kom med den franske smørsausen beurre blanc, parmesan og trøffel, og var god selv om verken Robinson eller Fredag klarte å legge merke til at det fantes trøffel i retten. Etterpå fulgte kveldens beste rett - dampet skate i malayisk laksa-curry, reker og cashewnøtter.

SPENNENDE DRIKKE: Dette er ikke stedet for klassiske viner, men for alle som er nysjerrig på det nye og trendy.
SPENNENDE DRIKKE: Dette er ikke stedet for klassiske viner, men for alle som er nysjerrig på det nye og trendy. Vis mer

– En skål smekkfull av smak, sa Robinson.

Desserten, et vaffelhjerte med blåmuggost og kompott av eple og timian, var god nok til at det lar seg forsvare å ta turen innom for den alene, dersom man rusler hjemover en kveld og vil ha noe søtt før kvelden er over.

– Det er ikke ofte jeg blir like begeistret for en dessert, men dette er en innertier, sa Fredag.

Skaal er en litt vanskelig restaurant – eller skal vi si matbar - å sette karakter på. Sammenlikner du med andre kjøkken med det samme ambisjonsnivået, finnes det flere steder i omtrent samme prisklasse som går dem en høy gang. Men som det mer moderne konseptet «matbar», gjør Skaal jobben på alle mulige måter. Det er tett, sosialt, trendy, og spennende smaker og flasker. Det er, i bunn og grunn, et sted du får lyst til å besøke igjen. Bare ikke forvent å få sitte skjermet med hvite duker. På en annen side, det er 2020, så hvem er egentlig interessert i det lenger?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer