Trøbbel er mitt yrke

Brent barn vil ha mer.

NÅR RØYKVARSLEREN PIPER, kommer jeg på paprikaene i stekeovnen. Jeg leser ut avsnittet, legger fra meg boka og reiser meg. Kjøkkenet er fylt med tjukk gulgrå røyk.

«Det var synd», sier hun. «Har du en alternativ plan for middag?». Hun er allerede i ferd med å måke de svarte paprikaene ned i søppelkassa, men hun finner ikke gryteklutene - jeg har nemlig ikke grytekluter - så jeg får reddet dem før de går de tapt. Ikke uten å brenne meg løfter jeg løfter paprikaene over i en bolle.

«Det der», sier hun, og studerer de forkullede restene av paprikaene, «ser ut som trøbbel».

«Trøbbel er mitt yrke», svarer jeg tilfreds mens jeg skyller hendene i kaldtvann. Helt siden jeg leste Raymond Chandler for første gang har jeg hatt lyst å havne i en situasjon der jeg kan svare dette.

Hun er merkbart mindre imponert enn meg, og går tilbake til hva det nå var hun gjorde. Jeg dekker paprikaene med plast, åpner noen vinduer og går tilbake til boka mi. Selv med full gjennomtrekk klør det friskt i halsen og det hadde vært vanskelig å konsen-trere seg selv hvis fingertuppene ikke hadde ropt og skreket om hjelp, eller i det minste sympati og oppmerksomhet.

EN HALVTIME SEINERE er paprikaene ferdige. De slipper skallet villig - det er bare å trekke det av. Jeg børster av de bitene som er helt forkullet. Resultatet er akkurat slik jeg ville ha det - ikke perfekt, for det ville ikke vært riktig, men i stedet en eksplosjon av smak.

Å bake paprika er en temmelig brutal affære - selv om man kan få et helt akseptabelt resultat uten å være fullt så iherdig som meg. Paprikaene blitt silkemyke, med en intens, dyp sødme og en fin, skarp røyk-smak som gjør at det ikke gjør noe at kyllingbrystet ikke smaker stort, så kraftig at det ikke spiller noen rolle at ansjosene har blitt litt ramme, eller at det fortsatt lukter paprika i gangen når jeg står opp neste morgen. Såpass trøbbel må man tåle.

BAKT PAPRIKA

Paprika, som i sin rå tilstand smaker søtlig, spisst og friskt, så sprø at den bråker mot tennene, får en intens, dyp sødme og en deilig, myk konsistens når den blir bakt eller grillet. Dette gjelder i hovedsak rød og gul paprika, ikke den grønne, umodne paprikaen.

Bruker du gass på kjøkkenet kan du legge dem rett på gassblussene og brenne dem. Da blir de stekt utenpå og fortsatt rå inni.

Du kan også kjøpe gode bakte paprika på boks. De spanske som jeg kjøper er temmelige dyre, men det er lettvint og minst like godt. Du får dem i gode delikatessebutikker, som Gutta på haugen i Oslo, Food Story i Stavanger.

paprika

olje

Legg paprika i ei langpanne. Pensle eller gni inn paprikaene med litt olivenolje. Stek dem i ovnen ved 225 grader til skallet får en rekke svarte flekker. Snu paprikaene, og stek videre til de har svarte flekker på den andre siden også. Det tar et sted mellom 15 og 25 minutter, avhengig av størrelsen på paprikaene og hvor intens varmen i ovnen din er. Hold et øye med dem underveis så de ikke blir helt forkullet.

Legg paprikaene i en bolle og dekk til med folie, eller legg dem i en plastpose. Dampen fra paprikaene vil gjøre at de nærmest koker seg selv, og at skallet løsner fra kjøttet. La dem ligge til paprikaen har kjølt seg ned såpass at du kan jobbe med dem uten å brenne deg. Fjern stilk og frø. Skrell paprikaen, enten med fingrene eller med en liten kniv.

BAKT PAPRIKA MED ANSJOS, PEPPER OG PARMESAN

Kjedelige kyllingbryst blir mye mindre kjedelige hvis du pakker dem inn i bakt paprika. Jeg har også fått noe liknende med ost inni, og det er godt, men jeg synes denne enklere varianten er bedre.

Den konsentrerte sødmen til bakt paprika er i stand til å stå opp mot kraftige smaker, selv rå hvitløk og ansjos. Denne kraftfulle forretten er en av mine favoritter. Jeg tror at, siden denne retten egentlig er mer spanskinspirert enn italiensk, at det er bedre å bruke den spanske sauemelkosten manchego, eller italiensk pecorino, enn parmesan. Godt blir det uansett. Litt frisk bladpersille kan også være godt.

2-3 bakte paprika, flådde, delt i strimler

1 liten boks italiensk eller spansk ansjos på olje (ikke norsk brislingansjos på lake)

2 fedd hvitløk, finhakket

grovmalt pepper

god olivenolje

litt parmesan

evt litt persille

Legg paprikaskivene utover en tallerken. Legg på ansjos, hvitløk. Hell over olje, krydre med pepper, strø over parmesan og eventuelt litt persille.

KYLLINGBRYST I BAKT PAPRIKA

Kjedelige kyllingbryst blir mye mindre kjedelige om hvis du pakker dem inn i bakt paprika. Jeg har også fått noe liknende med ost inni, og det er godt, men jeg synes denne enklere varianten er bedre.

Nok til 2

2 eller 4 bakte paprika, flådde

2 kyllingbryst

gressløk

olje

salt og pepper

Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Krydre kyllingbrystene med salt og pepper. Dryss over litt av gressløken og pakk brystene inn i bakt paprika. Legg brystene etter hverandre på et stykke folie, hell over litt olje og litt mer paprika og pakk folien rundt. Bak i ovnen i 15 minutter. La hvile i 15 minutter før du serverer. Har du et steketermometer kan du med fordel sjekke kjernetemperaturen. Den bør ha nådd 65 grader.

Kraftig forrett: Bak paprika, legg rå hvitløk og ansjos over.