Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Trøbbel på bein

De fleste koteletter er så kjedelige at kokken burde bli arrestert.

HVIS NOEN SKULLE bli buret inn på grunn av en kotelett, så måtte det være den uheldige Plume. Den belgisk-franske forfatteren Henri Michaux\' absurde og elskelige Plume er en av litteraturhistoriens minst heroiske helter. Plume er antiheltenes antihelt, så tiltaksløs i møtet med verden at romanfiguren K i Kafkas Prosessen virker maskulin og handlekraftig. (Så mye han får til, den gode K! Han løper mellom kontorer og snakker med både den ene og den andre. Hvordan orker han?)

Plume opplever alle slags urettferdigheter: Han reiser til Roma, men får ikke lov til å se Colosseum, på en tur til Berlin tvinger folkemassene på stasjonen ham til å bli med prostituert nibarnsmor. Når hun er ferdig med ham, blir han kastet ned en trapp. Plume er en fredelig mann som er absolutt - ofte i sjokkerende grad - ute av stand til å forholde seg til sine omgivelser. Ved én anledning oppdager han at maurene har spist opp taket i huset, uten at han reagerer av den grunn (hva kan man gjøre når maurene har spist opp taket?), og når han plutselig våkner av at et tog er på vei mot senga han sover i, berører ikke det ham mer enn at han konstaterer det uheldige før han sovner igjen.

MEN SÅ TIL KOTELETTEN, fra novellen «Plume på restaurant». En dag er Plume på vei for å besøke en venn, og da han finner at vennen ikke er hjemme, setter han seg på restauranten på andre siden av gata. Han er ikke spesielt sulten, men da kelneren kommer for å ta bestilling, vil han ikke virke uhøflig eller gjerrig. Uten å se i menyen ber han om en kotelett og et glass øl. Koteletten ankommer og Plume begynner fraværende å spise.

Denne tilsynelatende uskyldige handlingen setter i gang en rekke uheldige hendelser. Like etter kommer hovmesteren over, og med en alvorlig stemme erklærer han at «Det du har der på tallerkenen finnes ikke på menyen.» Plume beklager og tilbyr seg både å betale og å bestille noe annet. Et annet stykke kjøtt, eller simpelthen et egg. Alt for å ikke skape bry.

Men nå er det for seint. Skaden er skjedd. Restauranteieren kommer, og Plume må forklare seg på nytt.

Deretter blir både politi og brannvesenet tilkalt. Plume forsøker å rette opp tabben, men er ute av stand til å påvirke sin egen skjebne, og til slutt kommer det hemmelige politiet og henter ham. «Når det starter slik, er det som regel alvorlig», sier de.

Michaux er en litt pussig forfatter å forholde seg til, det er ikke slik at meningen bak det han skriver ligger gjemt rett under overflaten, klar til å bli avdekket. Det er litt Kafka, litt Dalí og litt noe annet, uten at det er klart hva som er hva.

Det eneste som er sikkert, er at koteletter ikke vanligvis er i stand til å skape særlig til reaksjoner, verken i positiv eller negativ grad, og at det å bli arrestert for en feilbestilt kotelett må oppleves som veldig uventet, og ganske urettferdig. Mens Kafkas K blir tiltalt for en forbrytelse han ikke vet hva går ut på, blir Plume forfulgt for en feil som de fleste, andre enn de mest fundamentalistiske gourmetsnobber, ville godta. Eller i verste fall tilgi med et skuldertrekk.

I VIRKELIGHETENS VERDEN er problemet med koteletten nettopp det motsatte: Det er ikke nok trøbbel med den. En svinekotelett medfører ingenting annet enn en intetsigende, proteintung metthet. Smaken er ikke noe å skrive hjem om, kjøttet er verken bemerkelsesverdig tørt eller spesielt seigt. Det er litt ålreit å gnage på beina, men det er samtidig noe som strider mot skikk og bruk. Svinekoteletten har funnet sin nisje som grillmat, den er tilflukten for folk som ikke vet hva de har lyst på og som ikke er så opptatt av det heller. Et lite, men viktig hakk over pølsa på kjøkkentrappa.

Så hva kan vi gjøre, vi som ikke er Plume, vi som ikke godtar alt livet bringer med et søvnig skuldertrekk? Det må være vår oppgave og forpliktelse å få maten til å smake så mye at den kan vekke anstøt, eller begeistring.

SVINEKOTELETTER MED SITRON OG PERSILLE

Dessverre er det bedre med kalvekoteletter enn svin, men det er vanskelig å få tak i deilig, lyst kalvekjøtt i Norge. Du kan bruke denne oppskriften til å grille også, men da er det nok i hvert fall lurt å droppe alle smulene og osten.

Som alltid med ildfaste former er det lurt å forvarme ved å sette den inn i ovnen samtidig med at du skrur den på. Ellers kan det ta lang tid å få formen varm.

4 svine- eller kalvekoteletter

1 sitron, delt i 4

salt og pepper

eventuelt litt salvie

3-4 ss god olivenolje

eventuelt 1 dl strøkavring (griljermel)

evt 50 gram revet parmesan

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss finhakket sitronskall

3 ss finhakket persille

Forvarm ovnen til 150 grader.

Legg kotelettene i den ildfaste formen, press over saften av sitronen og legg sitronbitene i formen ved siden av kotelettene. Krydre med salt og pepper og eventuelt litt salvie. Hell over olje og eventuelt griljermel blandet med parmesan. Bak i ovnen i 15 til 20 minutter.

Imens, bland hvitløk, sitronskall og persille. Strø denne blandingen over kotelettene før du serverer.

Grillede svinekoteletter med chili, ingefær og soyasaus

Jeg bruker både salt og søt soyasaus her, men det er ganske lurt å ikke tilsette den søte soyasausen før etter at du har brunet koteletten godt, for sukkeret vil lett brenne seg. Du kan også bruke balsamico hvis du foretrekker det. En slump rødvin i marinaden er også godt.

Smaker godt med salat, grillede tomater og brød eller ris. Hvis du skal grille ute kan det være greit å legge kotelettene i en pose med marinade før du skal ut, og i så fall kan du godt tilsette både olje og søt soyasaus med en gang. Selv om det ikke er optimalt, gjør det matlagingen mye greiere.

4 nakkekoteletter

3 ss soyasaus

2-4 små tørkete chili, knust

2 fedd hvitløk, knust

2 ss finhakket ingefær

2-4 ss olje

1 ss søt soyasaus

1-2 chili, skåret i strimler eller skiver

Evt. koriander eller andre grønne urter

Fyr opp grillen. Skyll og tørk godt av kjøttet. Bland soyasaus, tørka chili, hvitløk og ingefær i en bolle. Ha kjøtt og marinade i en plastpose, sug ut lufta og mariner i noen minutter - hvor lenge er ikke så viktig.

Ta ut kjøttet, ta vare på marinaden - hell den over i en dyp tallerken. Pensle kjøttet med olje og grill på sterk varme i 2 til 3 minutter på hver side. Pass på at det ikke brenner seg, snu eventuelt flere ganger underveis.

Bland søt soyasaus og fersk chili i marinaden, vend kjøttet i marinaden - la det gjerne hvile der i noen minutter. Grill videre i utkanten av grillen der varmen er mindre intens, i 5 til 7 minutter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling