Tropenes klimagåter

Forskerne tror Golfstrømmen har skylda for at sjøisen i Arktis smelter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN RASKE TILBAKESMELTINGEN av sjøisen i Arktis har forbløffet en hel verden. Golfstrømmen mistenkes å være synderen, ved at den bringer med seg varme fra tropene til nordiske farvann.

FAKTA

RETRO - Response of tropical Atlantic surface and intermediate waters to changes in the Atlantic meridional circulation

• RETRO skal bedre forståelsen av koblingen mellom tropene og nordområdene, særlig hvordan varme transporteres gjennom Golfstrømmen.

• Golfstrømmen frakter store mengder varmt vann fra tropiske farvann mot våre breddegrader, og spiller en nøkkelrolle i vårt milde klima.

• Den varme strømmen i overflaten balanseres av en kaldere returstrøm tilbake til ekvator. Temperatur og saltinnhold driver denne havsirkulasjonen.

• Endring i temperatur under global oppvarming eller økt ferskhet som følge av smeltevann fra for eksempel Grønland kan derfor påvirke havstrømmene og få økt innvirkning på vårt klima.

• Paleoseanografiske data kan gi svar på hvordan styrken på havstrømmene har vært de siste tusener av år, og sammen med data fra dyphavet kan man danne seg et sikrere grunnlag for klimaprognoser.


DENNE ARTIKKELEN
er publisert etter tillatelse fra Universitetet i Bergens formidlingsavdeling.

Artikkelen står på trykk i den nye utgaven av Hubro. Magasinet kommer ut fire ganger i året og er en kanal for allmenn formidling av forsking som foregår på universitetet. Les mer på Hubros nettsider

FNs klimapanel har sagt at Golfstrømmen kan bli redusert med en fjerdedel i vårt århundre.

Hva vil da skje med den ekstra varmen som blir igjen i tropene?

- Denne akkumulerte varmen må bli forløst, noe som kan føre til en rask endring i varmetransporten som havstrømmene fører med seg til norskekysten og videre til polhavet, sier Trond Dokken, som er forskningsleder ved Bjerknessenteret for klimaforskning og leder for forskningsprosjektet RETRO.

Han mener at en slik rask endring i varmetransporten kan forklare den hurtige tilbaketrekkingen av sjøisen i Arktis, noe som kan få langvarige følger.

- Reduksjonen av sjøisen i Arktis vil prege situasjonen også de neste årene, uavhengig av endringer i varmen som Golfstrømmen fører med seg. Dette skyldes at over store deler av Arktis finnes det man kaller flerårsis, og de siste års reduksjon av sjøis har også hatt følger for flerårsisen.

FOR FØRSTE GANG PRØVER forskere å finne bevis for at en reduksjon i varmen som transporteres fra Sør-Atlanteren opp til Nord-Atlanteren, fører til akkumulert varme i tropene.

Forskerne går tilbake i tid, både til istider og mellomistider, for å rekonstruere variabilitet i varmetransporten til høye breddegrader.

OPP FRA DYPET: Forskerne henter sedimentkjerner fra havbunnen i tropene. Foto: JILL JOHANNESSEN
OPP FRA DYPET: Forskerne henter sedimentkjerner fra havbunnen i tropene. Foto: JILL JOHANNESSEN Vis mer

Ved å undersøke avsetninger på havbunnen (sedimentprøver) skal de rekonstruere temperaturutviklingen i havdyp nær tropene.

Slik kan de finne ut hva som skjer i disse områdene når varmetransporten nordover i Atlanterhavet reduseres.

NORDENS VARMEPUMPE. I løpet av to og en halv uke følger vi en strekning av Golfstrømmen utenfor kysten i Nord-Brasil. Vannet som strømmer gjennom dette området tilsvarer 20-30 ganger Amazonas elver, og er en del av varmepumpen inn i de nordiske hav.

Dokken tar frem to ferske vannprøver, tatt ute på dyphavet rett under der vi står med båten. Den ene flasken inneholder overflatevann, som holder 26 grader.

- Dette varme overflatevannet vil etter hvert ta reisen gjennom hele Nord-Atlanteren til de nordiske hav via Golfstrømmen, som begunstiger oss med mildt klima. Etter hvert som vannet strømmer nordover blir det kaldere og begynner sakte men sikkert å synke og blir til bunnvann. Og det skjer i Norskehavet. Det er kombinasjonen av temperatur og saltinnhold i vannet som gjør at vannet blir tettere og synker.

Den andre vannprøven er tatt fra samme sted, men på 4000 meters dyp. Den holder en temperatur på 1 grad. Ikke badetemperatur akkurat.

- Pussig å tenke på at vannet i denne flasken har sunket inn utenfor Norskekysten og tatt veien tilbake til tropene. Hvem vet, kanskje har vannet vært en del av badevannet på Nordnes sjøbad en varm sommerdag, humrer Dokken.

GJØRME VERD SIN VEKT I GULL. Endelig er tiden inne for å ta opp klimainformasjon fra havbunnen. Nypolerte treffer de første borekjernene bunnen, mens vi venter i spenning i hangaren. Forskerne prøvesmaker på fangsten som om det skulle være en god, gammel årgangsvin.

Tropenes klimagåter

- Det ligner jo mest på leire eller gjørme. Men som klimaforskere ser vi på det som et klimaarkiv, eller havets bibliotek gjennom historien, forteller Dokken.

En kjerneprøve tas ved at man putter et rør eller en kjerne ned i sedimentet (her havbunnen). Det som ligger på toppen er det yngste sedimentet, mens nedover i kjernen ligger eldre og eldre lag med sedimenter.

- Vi kutter så lag i kjernen, for eksempel hver halve centimeter. Hver prøve blir pakket i plastpose og nøye merket. Senere skal vi gjøre ulike biologiske og geokjemiske undersøkelser, forklarer Dokken.

- Når vi sammenstiller geokjemiske komponenter og fordeling av biologi i de moderne sedimentprøvene med målinger av vannet fra samme område, gir disse organismene nærmest et speilbilde av vannets egenskaper. Det er et prinsipp som vi bruker nedover i kjerneprøven, og dermed kan vi rekonstruere temperatur, saltinnhold og hastighet på havstrømmene bakover i tid.

STYRKER KLIMAMODELLENE. En stor del av varmen som kommer opp langs norskekysten har sin opprinnelse fra de områdene som forskerne ønsker å kartlegge nord og sør for ekvator i Atlanterhavet. Dataene som samles inn på dette toktet skal gi grunnlaget videre i prosjektet.

- Mens dette toktet i første rekke er for kartlegging, kommer vi tilbake til sommeren for prøvetaking. Da reiser vi med et fransk fartøy og skal ta ekstra lange sedimentprøver, opptil 50-60 meter. Det vil også dekke områder utenfor Angola, Venezuela og langs kjeden av De karibiske øyer nord for Venezuela, sier Trond Dokken.

Sedimentprøvene skal brukes til å rekonstruere tidligere hendelser. Det kan bidra til å forbedre de eksisterende klimamodellene, og dermed lettere forutsi fremtidige klimaendringer.

Denne artikkelen er publisert i Magasinet på nett etter tillatelse fra Universitetet i Bergens magasin Hubro, en kanal for allmenn formidling av forsking ved institusjonen.

KONSENTRASJON OG TÅLMODIGHET: Stipendiat Amandine Tisserand tar prøver ved å jobbe seg gjennom hver halve centimeter av kjernen, noe som tar cirka 3-4 timer.
VARM OVERFLATE, KALD BUNN: Dette gjør de for å knytte den atlantiske havsirkulasjonen til klimavariasjoner i fortiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer