Tror rust gjør operaen gul

Rustprosessen kan ha startet utendørs før steinen ble montert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN HVITE, italienskinnkjøpte marmoren på operaen i Oslo gulner. Det omstridte steininnkjøpet til 56,8 millioner kroner, vil bli enda dyrere, kanskje må marmoren byttes ut. Noe må i alle fall gjøres, polering og sliping er sannsynlige tiltak.

Debatten om hva slags stein man skulle bruke på operaen eksploderte i 2004, da utbyggeren bestemte seg for hvit Carrara-stein fra Italia.

Mange av innvendingene dreide seg om at marmor ikke egner seg til fasader, at steinen vil bli misfarget og kreve mye vedlikehold som følge av luftforurensning.

Nå er det overraskende nok steinen innendørs i operaen som er blitt gul.. Statsbygg og Snøhetta vil derfor ha seg frabedt etterpåklokskap fra kritikerne foreløpig. De mener dette er en helt annen, foreløpig uoppklart problemstilling, og avviser at det kan være luftforurensning, som det ble advart om, som står bak den innendørs gulningen.

AKKURAT DET ER IKKE pensjonert statsgeolog ved NGU og tidligere forskningsleder ved Norsk Natursteinindustri Ivar Grette Hultin like sikker på.

Hultin mener gulningsprosessen må ha vært i gang før montering av steinen. Sur nedbør på lagringsstedet kan ha satt i gang dette før steinen kom til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer