Truman show - på ordentlig

Truman Capote ventet på henrettelsen for å få en skikkelig slutt på sin verdenskjente bok.

DET VAR PÅ MORGENEN 15. november 1959 den velstående bonden Herbert Clutter, hans syke kone Bonnie og de to barna Nancy og Kenyon (15 og 16 år) ble funnet skutt og drept på gården i Kansas. Telefonledningen var kuttet over. De fire var bundet og kneblet, skutt på kloss hold. Herberts strupe var skåret over. Ham fant naboene i kjelleren. En radio, 40 dollar og en kikkert var det eneste som var stjålet. Det var ingen tegn til kamp, etterforskerne kunne ikke se noe motiv. Mordene i den gudfryktige bygda sjokkerte USA.

Herbert var en mann folk så opp til, en spartansk bonde som var kjent som rettferdig og lojal mot sin invalide kone. Han brukte ikke så mye penger, og ville helst bytte til seg ting. Datteren Nancy var den beste i klassen og hedret med priser for sine utsøkte paier. Hun deitet også skolens basketballstjerne. Kenyon var glad i bøker. Han holdt på å snekre en kiste i sedertre til sin eldste søster som skulle gifte seg. De var aktive kirkegjengere og også aktive i 4H. Alle likte Clutterfamilien. De to eldste barna var flyttet hjemmefra, og ble ikke rammet av massakren.

CAP-O-TAY uttales navnet. Og det kommer to filmer om ham denne våren. Den første har premiere her i Norge på fredag, og heter bare «Capote». Senere i år kommer «Infamous». Forfatteren som døde som 59-åring er særlig kjent for bøkene «In Cold Blood» og «Breakfast at Tiffanys», sin dekadente livsstil, sin svært uttalte homoseksualitet og sin utrolige klesstil.

I 1965 forseglet Truman Capote sitt merkevarenavn for ettertiden med utgivelsen av boka «In Cold Blod». Han ble USAs mest kjente mann. Den handlet om familiedrapet seks år tidligere. Forfatteren fortalte at han hadde ventet lenge på en hendelse som han kunne bruke til å skrive en «ikke-fiksjonell» roman, en bok der han kunne kombinere romanforfatterens skriveførhet med fakta. Capote mente nemlig virkeligheten kunne være minst like spennende som fiksjon.

New York Times skrev bare 300 ord om drapet, for drap ble ikke dekket som underholdning den gangen. Tre dager etter var journalisten (da 35 år) på plass i den lille landsbyen Holcomb i Kansas. Han hadde aldri vært der før, men han ville finne ut mer. Arbeidet han la ned der skulle komme til å forandre journalistikken for all ettertid.

Den ekstremt ekstroverte homsen fant et lokalsamfunn i sjokk. Med sin lespende stemme, bisarre klessmak og uvanlige fremtoning slet han først med å få folk i tale. Men med hjelp av venninnen Harper Lee fikk de innpass via husmødrene, og de snakket snart med nær sagt alle som kunne ha noe å si i saken.

Capote, som var noe av det mest u-kansasaktige man kan tenke seg, lot seg inspirere i klesveien mens han var der, og begynte å iføre seg kitchy cowboyklær. Han tok ingen notater under sine undersøkelser, men husket samtalene og skrev dem ned da intervjuene var over. Selv hevdet han at han husket 95 prosent, og sa han at han hadde funnet opp en ny sjanger. Tom Wolfe og hans beundrere inkluderte boka i sin egen bevegelse, New Journalism. Andre kaller det infotainment.

Han brukte noen måneder sammen med Lee i Holcomb, og siden brukte han seks år på å fullføre historien om drapene. Det tok så lang tid fordi han ventet på den morbide grande finalen, hengingen.

CAPOTE VAR ALLEREDE KJENDIS, en famøs sådan, kjent for sin dekadense og de ville historiene han serverte om andre celebriteter. Han sa for eksempel at forfatteren Joyce Carol Oates burde halshugges i offentlighet og at nobelprisvinner Saul Bellow var en ikke-skribent. Han fant ofte opp historier om at han hadde hatt forhold til folk han aldri hadde møtt, for eksempel Greta Garbo. Han påsto også at han hadde ligget med en rekke menn som folk flest trodde var heteroseksuelle. Det meste var nok løgn. Marlon Brando skal ha gått rundt med lyst til å drepe ham. Men Truman pleide heftig omgang med Hollywood og kongelige. Fordi som han sa:

«Fame is only good for one thing-they will cash your check in a small town».

Han var superstjerne allerede i 1967 da «In Cold Blood» ble filmet første gang.Truman besøkte settet, men han var så kjent da at han skapte kaos, og måtte gå. Regissør Richard Brooks valgte å spille inn store deler av filmen i huset til Clutterfamilien. Sju av jurymedlemmene deltok i filmen. Mer makabert kunne det nesten ikke bli, men det ble det. Skuespilleren som spilte Perry Smith drepte sin andre kone.


HAN JOBBET FORSTATT
i Kansas da de to drapsmennene, Richard «Dick» Hickock (28) og Perry Smith (31) ble tatt. De hadde gått seks uker siden drapet da de ble arrestert i Las Vegas for bruk av falske sjekker.

De fortalte i avhør at de hadde oppsøkt Clutterfamilien med det formålet å raske til seg store mengder penger. De hadde kjørt til gården, holdt familiemedlemmene i ulike rom og krevd å få vite hvor safen var. Men det var ingen safe. Da de ikke fant noe, drepte de familien. Smith fortalte at han egentlig ikke ville skade Herbert Clutter, han syns han var en fin herremann. Men så skar han over halsen på ham likevel. I en psykolograpport ble Smiths personlighet omtalt som noe veldig nær paranoid schizofren. Hickock var muligens pedofil, i alle fall likte han å kjøre over løshunder. De ble dømt til døden begge to.

Smiths familie var alkoholisert og voldelig. To søsken hadde begått selvmord. En motorsykkelulykke hadde ødelagt beina hans og gjort ham avhengig av smertestillende. Hickcok var også merket av et hardt liv. En bilulykke hadde ødelagt ansiktet hans, familien var fattig, men mer stabil. Det var han som hadde hørt om Clutterfamilien. En medinnsatt i fengsel, Floyd Wells, som tidligere hadde jobbet for familien Clutter, fortalte ham at gamlesjefen brukte 10 000 dollar i uka for å holde gården i gang. Fengselsfuglen spekulerte i at det måtte være en safe et sted på gården med masse penger. Hickock rekrutterte Smith. Senere ble de tatt på grunnlag av informasjon Wells ga.

ET UNIK INNSIKT i det som ikke kan kalles plettfrie sinn var det Capote som fikk. Før dødsstraffen ble effektuert tok det fem år og i denne perioden utviklet Capote et nært forhold særlig til Smith, gjennom en rekke møter i fengselet.

De to hadde en del til felles. Begge hadde vanskelige oppvekster og mødre som hadde tatt sitt eget liv. Det gikk rykter om at de to utviklet et seksuelt forhold, noe som er blitt avvist etterpå. Det er imidlertid klart hvor Capote først hadde sin sympati, og det hevdes av forståsegpåere at det er nettopp dette forholdet som gjør at boka ble så bra.

Det tok imidlertid på for fatteren å vente på at de to skulle henrettes. Capote ble både alkoholiker og pillenarkoman. Han slet nok med den planlagte henrettelsen, for på den ene siden hadde ikke boka noen slutt om de ikke døde, på den andre hadde han jo fått et nært forhold til drapsmennene. Den nye filmen tar opp konflikten mellom Capotes behov for å fullføre boka og hans følelser for dem han skrev om.

- Han fikk det han ba om og det ødela ham, sier hovedrolleinnehaver Philip Seymour Hoffman, til Total Film. Han spiller Capote i filmen, den virkelige hovedpersonen i «In Cold Blood».

Og Capote fremstilles i filmen som den som virkelig har kaldt blod. Forfatteren gjorde alt for å få en god historie, mannen ble venn med den fengslede Smith, nærmest forførte ham, betalte dyre advokater for ham, og så, straks han hadde fått sin historie, kuttet han alle bånd slik at hengingen kunne gi ham en fin slutt.

DE TO BLE HENGT SAMTIDIG i Kansas state prison. Capote var til stede, siden Smith hadde bedt om det. Endelig kunne Capote avslutte boka si. Og seks måneder etter, i april 1965, kom den som føljetong i The New Yorker, og ble deretter trykket i bokform.

Den solgte svært bra internasjonalt, og ble den siste boka Capote fullførte. Han døde av en overdose i 1984, bare 59 år gammel. Det hevdes at det var suksessboka som ødela livet hans. Da han døde sa forfatterkollega Gore Vidal, som han hadde en livslang krangel med, at det var et smart karrieretrekk.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>DREPT:</B> Herbert Clutter og kona Bonnie. De ble drept 15. november 1959, og mordet ga inspirasjon til boka «In Cold Blood».
STO BAK:</B> Dick Hickock.
<B>FIKK GOD HJELP AV VENNINNEN:</B> Harper Lee var med for å nøste opp mordgåten i Kansas. I filmen spilles hun av Catherine Keener.
UTAKKNEMLIG NARSSISIST:</B> Filmens Capote er mest opptatt av seg selv.
FRA FILMEN:</B> Philip Seymour Hoffman spiller Truman Capote. Han måtte gå ned mange kilo for å få rollen, som han nå er premiert med en Golden Globe for og en Oscarnominasjon.
EKSTRAVAGANT:</B> Truman Capote.
FRA FILMEN:</B> Fredag har Capote premiere på norske kinoer.
DREPT:</B> Barna Nancy og Kenyon.
STO BAK:</B> Perry Smith. Begge to ble henrettet ved henging.
DØDE TIDLIG:</B> Truman Capote ble avhengig av piller og alkohol og døde av overdose bare en uke før han ble 60 år.