Trynte på 1,2 millioner

Nå repareres vasene med superlim.

DET VAR I JANUAR den stakkars museumsgjesten Nick Flynn (42) kanskje ble forvirret av lyset. I alle fall tråkket han på skolissene sine og snublet ned trappa, rett inn i tre vaser. Det var under et besøk på Fitzwilliam Museum, og de tre vasene han knuste var verdt nær 1.2 millioner kroner. De stammer fra Qing-dynastiet og var rundt 300 år gamle. De hadde stått i samme vindu i 40 år.

- Det var en million skår med høykvalitetsporselen under meg, sa Flynn, til AP.

- Det var en svært beklagelig uhell, men vi er glad for at gjesten kunne forlate museet uskadd, sa museumsdirektør Duncan Robinson i en pressemelding etter hendelsen.

For det gikk bra med Flynn. Museet tilkalte de ambulanse, han ble undersøkt av helsepersonell og forlot museet for egen maskin. De tre emaljerte vasene derimot, de var malt med gull og dekorert med påfugler, sommerfugler og blomster, og i tusen knas. De var mellom 71 og 78 centimeter høye, og porselenet stammer fra Kangxi-perioden (mellom 1662 og 1722.)

Vasene var trolig stilt ut i det kongelige palasset Gugong i Peking før de ble donert til Fitzwilliammuseet. Hvert år har 300 000 besøkende sett vasene, som har stått utstilt her siden 1948. To av vasene overlevde fallet og er fortsatt utstilt i hel stand.

KONSERVATORENE brukte to og en halv dag på å dokumentere og fjerne de knuste bitene, for vasene skal repareres. Ifølge BBC har de nå fylt 25 beholdere med de ulike glasskårene, som kommer i alle størrelser. Hvert knas er fotografert og nummerert. De ble spredt utover hele trappeoppgangen da vasene knuste, og dessverre enda mer ødelagt av ambulansepersonellet som ilte til for å hjelpe fortumlede Flynn.

Nå skal en ekspert sette sammen vasene igjen. Museets konservator Jo Dillion er optimistisk, og understreker fordelen med at brudde er så rene. Det dreide seg om porselen som falt på marmorgulv. Ifølge den britiske avisen har de ansatte hatt på plasthansker for å unngå at fett og olje fra hendene smitter over ødelegger de rene kantene på bruddstykkene. Prosjekt liming kommer til å ta måneder.

Roger Hawkins, som er profesjonell lærer i porselensreparasjon, er innleid. Han underslår ikke at arbeidet vil ta tid. Vasene skal bygges opp igjen gradvis til den samme formen som de hadde. Det kan for eksempel bety at man bygger opp en modell av vasens form og limer bitene på rundt denne formen.

De små bitene skal behandles og plasseres med magneter. Selvsagt må det spesiallim til, en type som er fleksibel nok og samtidig holder i lang tid. Vanlig superlim holder ikke i denne skjøre sammenhengen, for UV-lys kan ødelegge superlim og den er dessuten ikke fleksibel nok for å få den perfekte overflate.

Engelske aviser har tidligere skrevet at vasene uansett reparasjon allikevel mister rundt tre fjerdedeler av verdien. Men nå skal ikke vasene selges, men tilbake på utstilling igjen. Museet vil ikke oppgi vasenes verdi.

- Vi kommer ikke til å bruke ordet «tapt». Vi bruker ordet konservering, rekonstruksjon og til slutt ny-utstilling, sier en optimistisk, men tålmodig Duncan.

I STORBRITANNIA behandles slett ikke saken med knusende ro. Avisene er så aggresive at museets presseansvarlige ikke kan ta imot flere henvendelser. 

Museets ansatte er lei seg for at det har kommet ut at Nick Flynn fikk et brev fra ledelsen ved museet der det ble klart at han var uønsket i museet. De mottar nå protestbrev fra sinte museumselskere som syns utestenging er for drøyt.

Flynn, som er en fast gjest i museet, har på sin side slengt litt med leppa om den manglende sikkerheten. Han er også sitert på at en av vasene ble brukt som søppelbøtte. 

Flynn forteller at han ofte gikk i museet for å tegne det de har utstilt, men avviser at han var full da han snublet. Han lever på uføretrygd, og har ikke råd til å erstatte vasene, om det skulle komme krav om noe sånt. Også Kinesiske aviser skriver om saken, og her har Flynn beklaget seg overfor Kina.

- Jeg er virkelig lei for dette. Om jeg kunne ha plassert dem tilbake der de sto, ville jeg ha gjort det. Jeg mente ikke å skade Kina, sier Flynn.

- Museet er takknemlig for symatierklæringene og støtten vi har mottatt og for råd fra mange i publikum. Kritikk over måten vasene var utstilt på tar vi alvorlig, sier Duncan.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

KNUST:</B> Disse vasene ble knust da den overivrige museumsgjengeren deiset borti dem. Bare to av samlingen på fem er hele. Men med superlim og hansker skal vasene nå limes sammen igjen.