Turen går til Thailand

I et kjellerlokale like ved Aker Brygge glitrer juletrelysene i gult, grønt og rødt. Men dette er likevel så langt du kan komme fra jul, snø og kulde.

- NÅ MANGLER BARE stjernehimmelen og bølgeskvulpet mot stranda, sa Fredag etter å ha tatt plass under et bambustak.
- Og et måltid som er like autentisk som dekoren, la Robinson til.
4500 meter bambusstenger er gått med til å dekorere kjellerlokalet like ved Aker Brygge. Alt fra møblement til plasttallerkener, bestikk og de fargede juletrelysene er hentet fra Thailand. Like innenfor døra står til og med en vaskeekte tuk-tuk, en slik trehjulstaxi alle som har vært i Thailand kjenner. Som så mange andre nordmenn likte innehaverne seg svært godt på strendene sør i det asiatiske kongedømmet, ja, så godt at de en dag bestemte seg for å gjenskape strandrestaurantatmosfæren i en kjeller i Oslo.
I menyens forord bedyrer innehaverne at dette er et fristed. Vil du ha mat, får du det. Vil du bare ha et glass, går det også bra. Og ta gjerne med en kortstokk, her kommer garantert ingen til å stresse deg.
Med ni forretter og ni hovedretter byr menyen på et variert utvalg av thailandske retter, med flere klassikere som Tom Kha Gai (kokos- og kylling-suppe), Tom Yum Goong (sur-sterk suppe med kongereker), grønn og rød curry.

FREDAG VALGTE TOM KHA GAI og grønn curry, her med oksekjøtt. Robinson gikk for rekesuppa Tom Yum Goong, etterfulgt av kylling med cashewnøtter i østerssaus.
Etter å ha vurdert vinkartet, som inneholder et bra utvalg til sympatiske priser, bestemte Robinson og Fredag seg for å gjøre som de fleste gjør i Thailand: De drikker øl til maten. Thaiølet Singha fristet, men det gjorde ikke prisen. Med kroner 68 for 33 cl blir halvliterprisen på vanvittige 103 kroner!
- Norsk fatøl til halve prisen får holde, sa Fredag.
Et restaurantbesøk i Thailand blir sjelden en dyr affære, og prisnivået på Yaya\'s er det ikke noe å si på. Forrettene koster alle kr 59 eller 69, hovedrettene fra kr 118 til 149, og dessertene 49.

FORRETTENE KOM RASKT på bordet, luktet godt og smakte ditto. Blandingen av søtt, surt, salt og sterkt er typisk for mange thairetter, som i Fredags kyllingsuppe, hvor kombinasjonen av kokos, sitrongress, lime, fiskesaus og chili avstedkommer en aroma som leker med alle smaksløkene på en gang. Fredag nøt hver skjefull.
- Hm... kokos? undret Robinson, og finsmakte på sin rekesuppe.
- Dette er min første Tom Yum Goong med kokosmelk, som demper den distinkte sur-sterke smaken, mente Robinson.
Klokka tikket, tida gikk - det begynte å bli en stund siden servitøren hadde ryddet vekk suppeskålene.
- I menyen sto det at man gjerne må bli sittende en god stund, sa Fredag.
- Spørs om vi har noe valg. Å ta med en kortstokk hadde kanskje ikke vært så dumt, sa Robinson.

LOKALET VAR NÅ NESTEN fullt av sultne gjester. Innehaverne hadde tydeligvis feilberegnet forholdet mellom lokalets størrelse og kjøkkenets kapasitet. Å servere 100 gjester på en gang krever sitt. Men idet Robinson & Fredag begynte å føle seg litt stresset - stikk i strid med stedets filosofi - sto servitøren der med to velduftende retter.
- Upåklagelig, utbrøt Fredag om sin curryrett. - Nesten som å være tilbake i Thailand. Hvordan var cashewkyllingen?
- Mmmm, sa Robinson og nikket. - Mild og aromatisk. Nå føler jeg meg nesten hensatt til ei strand ved Andamanhavet, sa Robinson lykkelig.
Og der kunne måltidet godt sluttet. Yaya\'s dessertmeny byr på fersk fruktsalat og tre bananretter: i pannekake, fritert eller som banansplit. Robinson & Fredag valgte fritert- og pannekakevarianten, men ingen av dem gjorde nevneverdig inntrykk.
- Et litt kjedelig punktum etter et for øvrig spennende måltid, sa Robinson.
- Enig. At de var mer enn en smule overarbeidet i kveld, får vi sette på tabbekvoten! Her går jeg gjerne igjen, sa Fredag.
- Ta meg med, sa Robinson.

<B>THAILAND MIDT I OSLO: </B> Yaya\'s har langt på vei lyktes i å gjenskape en koselig thailandsk strandrestaurant midt i Oslo. Rettene er smaksmessig raffinerte, men likevel enkle. Prisene og porsjonene er hyggelige, betjeningen likeså.