Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Typisk KGB

Flere enn Jusjtsjenko er blitt forsøkt forgiftet. Les om drapsforsøkene.

ET KNAPPENÅLSHODE VAR NOK TIL Å DREPE. I 1978 ble den bulgarske satiriker, BBC-reporter og politiske flyktning Georgi Markov drept med en kule med ricin. Den var satt på tuppen av en paraply som gjerningsmannen avfyrte mot låret til Markov da han gikk over Waterlo Brigde 11. september det året. Han fikk høy feber og døde fire dager etterpå. Obduksjonen viste at han var drept av 0,2 milligram ricin. Det var antakelig KGB i samarbeid med bulgarsk hemmelig politi som sto bak drapet, selv om en gjerningsmann aldri ble tatt. Etter murens fall ble det avslørt at ricin ble brukt av Sovjetunionen i denne spesielle paraplymekanismen for å forgifte ulike offer. Systemet ble utviklet i et hemmelig laboratorium og de to tidligere KGB-agentene Oleg Kalugin og Oleg Gordievsky gikk ut og innrømmet sovjetisk medvirkning. Det ble rapportert at bulgarske myndigheter brukte en italiensk vinningskriminell for å drepe Markov.

DIOKSIN
. Østerikske leger har nå slått fast at presidentkandidat Jusjtsjenkos vansirede ansikt skyldes at han fikk i seg store mengder dioksin. Jusjtsjenko selv har hevdet at han ble utsatt for et attentatforsøk. - Forgiftningen av Jusjtsjenko er ikke et isolert tilfelle, sier Andrej Piontkovskij, leder for Senteret for strategiske studier i Moskva, til avisa The Christian Science Monitor. - Denne praksisen var rutine for KGB i Sovjetunionens dager, og jeg tror ikke at etterfølgerne deres har høyere moralske standarder, sier Piontkovskij.Spekulasjonene om hvem som kan være ansvarlig varierer fra medarbeidere av avtroppende president Leonid Kutsjma til den russiske sikkerhetstjenesten FSB, tidligere KGB. Begge representerer interesser som ikke ønsker Jusjtsjenko som president i Ukraina.Uansett hvem som blir Ukrainas president, vil vedkommende arve et politisk system bygd på sovjetiske tradisjoner, blant annet håndfaste forsøk på å sette politiske motstandere ut av spill.

DET FINNES MANGE EKSEMPEL.
Høsten 2000 forsvant den ukrainske journalisten Georgij Gongadze. Han undersøkte korrupsjon i regjeringsapparatet, og president Leonid Kutsjma skal bedt sin justisminister om å ordne opp med landets mest brysomme journalist Den hodeløse kroppen hans ble seinere funnet i Kiev. Etter hvert kom det for en dag lydopptak som pekte mot en forbindelse mellom presidententen Kutsjmas kontor og drapet. Kutsjmas livvakt, som offentliggjorde lydbåndene, fikk asyl i USA. Liket førte til politisk skandale, men presidenten ble sittende. ARVEN ETTER KGB. I moderne russisk politikk er det flere merkelige hendelser. KBG er avviklet, det er nå FSB som har tatt over. Før presidentvalget i mars forsvant politikeren Ivan Rybkin. Rybkin hadde vært president i Statsdumaen, og var blant toppene i Kreml mens Boris Jeltsin var president. Etter å ha vært søkk borte i fem dager dukket han opp i Kiev med en uklar historie om at han hadde tatt seg fri for å treffe venner. Så fortalte han fra London at han var blitt bortført av FSB, dopet og tvunget til å delta i en kompromitterende film.


UPOPULÆRE SKRIBENTER.
I september hevdet to russiske journalister som dekket gisseldramaet i Beslan i Nord-Ossetia at de ble dopet for å hindre dem i å nå Beslan - den ene ble dopet på et fly, den andre under et FSB-avhør. Leger har bekreftet ett av tilfellene.Venner av Duma-representanten Jurij Sjtsjekotsjikin, som også var redaktør i opposisjonsavisa Novaja Gazeta, tror at det merkelige utslettet han døde av i juli 2003, egentlig var dioksin-forgiftning. Sjtsjekotsjikin holdt på å granske et selskap som en av de store KGB-gutta eide, da han døde.

ET BREV MED GIFT
. I begynnelsen av 2002 klarte FSB å drepe bin Ladins nære medarbeider Khattab, en av de mest kjente krigsherrene i Tsjetsjenia ved å sørge for at han mottok et forgiftet brev. - Teknisk sett er det mulig å drepe noen ved å legge gift på et papir, sa Oleg Kalugin til Sunday Times den gangen. Kalugin er en aktør fra den kalde krigens dager som nå lever i USA. - Jeg husker fra sovjetdagene at KGB planla et attentat ved å smøre gift på et bildørhåndtak, sa han.

STANDARDPROSEDYRE.
Lenger bak i sovjetisk historie vrimler det av politiske drap. Den såkalte bilulykken drepte i 1948 Solomon Mikhoels, lederen for den jødiske antifascistiske komité i Sovjetunionen. Forfatteren Maksim Gorkij døde i 1936. Han ble forgiftet, og det innrømmet sikkerhetspolitiets sjef i en rettssak to år etterpå. Til og med Boris Jeltsin har hevdet at han ble utsatt for drapsforsøk. Det skal ha skjedd i 1990 da han gikk over en bro i Moskva. Han ble tatt tak i og kastet ut i elva. Han skal senere ha dukket opp hos en venn, søkkvåt og med sårskader.I 1916 forsøkte først Rasputins banemenn å forgifte tsarhoffets fortrolige med cyanidbefengt vin og kake. De lyktes ikke. Senere forsøkte de med kuler og kniv, før de klarte å drukne ham. Munken ble tatt av dage av monarkistiske drapsmenn som irriterte seg over hans liv som var dominert av seksualitet, alkoholmisbruk og religiøs mystisisme.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:
astrid.meland@dagbladet.no

RICIN: Denne beholderen inneholder den dødelige giften og det var FBI som håndterte den i 2003. En ukjent gjerningsmann sendte giften i posten. Et brev nådde postkontoret til <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/02/03/390009.html>Senatet.</a>
FORSVANT I FEM DAGER:</B> Den russiske politikeren Ivan Rybkin ble borte rett før valget i år, og kunne først ikke gjøre rede for hvor han hadde vært da han kom til rette igjen. Senere sa han i London at <link http://www.fas.org/irp/world/russia/fsb/>FSB</link> sto bak.
RICIN:</B> Av denne kula med ricin ble den bulgarske dissidenten Georgi Markov drept i London i 1978. Det var antakelig <link http://en.wikipedia.org/wiki/KGB>KGB</link> som sto bak.
<B>DIOKSIN:</B> Presidentkandidaten i Ukraina før og etter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media