Tysk sosiolog arrestert for terror

Språket i forsknings-artiklene lignet det til terrorgruppe, hevder politiet. Akademikere i hele verden fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også Simen Ekerns kommentar

DEN 31. JULI ble sosiologen og byforskeren Andrej Holm fra Berlins Humboldt-universitet arrestert og fløyet med helikopter til forbundsretten i Karlsruhe.

Han satt i isolat i varetekt i Berlin til 22. august, da han slapp ut mot kausjon og meldeplikt. Holm er fremdeles siktet.

Tre andre tyske samfunnsforskere er også siktet etter den såkalte terrorisme-paragraf 129a i det tyske lovverket, men ble ikke fengslet.

Ifølge påtalemyndighetene har Holm bistått en militant venstreekstrem organisasjon som er mistenkt for mer enn 25 ildspåsettelser i Berlin siden 2001. Holm og de andre tre forskerne har blitt avlyttet og overvåket siden september i fjor.

SIDEN ARRESTASJONEN har anklagene mot tyske myndigheter stadig økt i omfang.

Den merkelige siktelsen baserer seg blant annet på at på at en av forskernes vitenskapelige artikler har språklige likheter med tekster brukt av en ekstrem venstregruppe i Berlin.

På bibliotekene i byen henger nå plakater med advarselen: «Vær forsiktig, bøker kan føre til at du blir anklaget for å være terrorist», sier en tysk akademikere til den danske avisen Information.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer