Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Uhyggens mester

Han har vært «Danmarks James Dean» og sammenliknes med Jack Nicholson. Snart blir den norske skuespilleren Bård Owe (70) også hele Norges kinofar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  SA HUN NICHOLSON, ALTSÅ ...?

Magasinet har akkurat fortalt Bård Owe at vi spurte regissør Hilde Heier hvorfor hun valgte nettopp ham til å spille «far» i den norske komedien «Andre omgang», som kommer på kino 19. januar. Heier sparte ikke akkurat på konfekten: «Bård Owe er en stor skuespiller, med egenskapene til Jack Nicholson.»

Bård Owe legger ikke skjul på at han er smigret over karakteristikken, der han viser oss rundt i familiens kunstnerhjem i København.

NORDMANNEN HAR SPILT I over 30 danske filmer og vært med i så mange tv-serier, revyer og teateroppsetninger at han har mistet tellinga. I 1994 gjorde Bård Owe seg bemerket som den skumle patologiprofessoren Bondo i Lars von Triers film «Riget». Det var som den mystiske altmuligmannen i tv-serien «Hotellet» (2001) at han ble landskjent i Danmark. Det nye, norske hverdagsdramaet han nå spiller i, handler om en pensjonert far og hans to sønner. Om fotball, utroskap, Alzheimers, ensomhet og meninga med livet. I Bård Owe fant regissøren potens, en sterk personlighet og en mann som kan virke litt skummel.

-  Hvorfor har vi ikke hørt om deg i Norge?

-  Jeg spilte faktisk i et par norske filmer på 60-tallet: «Episode» med Wenche Foss, og «Smuglere». Det ble også noe teater, men plutselig hadde jeg kone og fire barn i Danmark. Jeg jobbet jevnt og gjorde aldri noe for å få oppdrag i Norge, sier Bård Owe.

Vi går gjennom den lilla stua, den rosa stua og den turkise gangen. Huset bærer preg av kreativt kaos - med veggfliser i tilfeldige mønstre, malerier på dørene og vinduer med fargerike glass. På terrassen har Owe en trestamme som han skjærer på, uten helt å vite hva det skal bli. Han peker på bassenget med grumsete vann og løvblader, og forteller at kona har gravd det ut for hånd. På snora henger klær som har hengt der altfor lenge. Hageslanger og oppblåsbare leker ligger strødd.

BÅRD OWE BLE FØDT I MOSJØEN i 1936. Faren døde av tuberkulose under krigen, da Bård var fire. Storesøsteren fikk en hodeskade og måtte tas hånd om av Statens Forpleining, mens storebroren ble sendt til onkel og tante. Bestemora bar Bård over fjellet til Eidsvoll, hvor han vokste opp. Mora ble igjen i Mosjøen et år før hun kom etter.

-  Jeg har alltid vært en «lonesome ranger», uten omgangskrets og nære venner. Folk har alltid vært litt redd meg, for jeg har alltid sagt ifra.

Mens de andre barna var ute og lekte, satt Bård alene i keramikkverkstedet sitt eller var ute og spikket. Bare sju år gammel lærte han Peer Gynt utenat. Han elsket å framføre stykket for familien. På skolen var han flink i norsk og engelsk, men passet ikke inn på realskolen. Bård havnet stadig i diskusjoner med lærerne, og ble både «kastet ut», «sparket ut» og «bortvist». Et halvt år før eksamen på gymnaset sluttet han i protest, fordi lærerne - ifølge ham selv - var dobbeltmoralske og selvhøytidelige. Da Bård var 18 år, kom Norges sterkeste mann, Gunnar Salamonsen alias «Ursus», til Eidsvoll for å opptre. Bård lot seg fascinere. Han fikk være med på turné som hjelpegutt, mot øl som betaling. Etterpå tok han opp igjen noen gymnasfag og kom inn på Statens Teaterskole.

-  Også der ble jeg kastet ut, ler Bård Owe.

HAN PÅSTÅR AT HAN aldri har hatt problemer med å innrette seg. Han var bare lei av å bli «pisket rundt som et dyr». Lærerne var ikke samarbeidsvillige, og det var lite rom for eksperimentering og kreativitet. Bård tok permisjon og dro til teaterskolen i Ålborg for å finne ut om de hadde skjønt mer. Der møtte han skuespilleren Marie-Louise Coninck, som han har vært gift med i 50 år. Tre av de fire barna deres er også blitt skuespillere. Sønnen David Owe spiller i tv-serien «Ørnen», og etter at han vant konkurransen «Vild med dans» i fjor, har han toppet de fleste «mestsexy»-kåringene i Danmark.

-  Historien gjentar seg. Da jeg kom på tredjeplass i Melodi Grand Prix i 1962, kalte de meg «Danmarks James Dean». Jeg levde et sirkusliv, inntil jeg en morgen våknet og tenkte: «Bård, du er blitt sinnssyk, du tror på det de sier om deg.» Verden ble så falsk.

Ni år seinere hadde Bård Owe en religiøs opplevelse. Han begynte å studere teologi. Etter å ha jobbet som predikant i ett år, avsluttet han karrieren med en preken der han slo fast at «det fins mange dårlige mennesker, men de kristne er de verste». Han er fortsatt troende, men ikke kristen. Han utdannet seg også til soneterapeut før han gjenopptok frilanskarrieren som skuespiller.

-  DU MÅ TØRRE Å lene kroppsvekten din mot meg! Bruk bare fingerspissene! Rumpa ned!

Bård utfordrer til en enkel øvelse i ToDo på treningsrommet på loftet. ToDo er hans egenutviklede styrke- og balansetrening, inspirert av yoga og kung-fu. Øvelsene brukes som mental og fysisk oppvarming på filmsett og bak scenen.

-  ToDo fjerner «masken» med stive smil og strenge uttrykk - masken som gjør oss sanseløse og blinde i forhold til omgivelsene, forklarer Bård.

Han innrømmer at den manglende oppmerksomheten her hjemme har skuffet ham til tider. Han skulle gjerne vært en del av norsk film. Men bitter er han ikke.

-  Kanskje jeg får tilbud nå, fordi så mange norske skuespillere har dødd?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!