Ukjent tysk propagandafilm vises i Oslo

Fra invasjonen av Norge i 1940.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN TYSKE FILMEN «Kampf um Norwegen» kom til Norge ved en ren tilfeldighet i fjor, da prosjektleder og førsteamanuensis Jostein Saakvitne ved Høgskolen i Bergen fant den på en nettauksjon. Han slo til på auksjonen uten helt å vite hva han kjøpte. Bare tittelen var oppgitt. Saakvitne måtte ut med noen tusenlapper. Avsenderen var ukjent.

Til Bergen kom 20 kilo nitratfilm med dramatiske scener blant annet fra Narvik, der tyske og norske soldater kjemper mot mot hverandre. Det dreier seg om en klassisk, tysk propagandafilm og det er den eneste dokumentarfilmen tyskerne laget fra invasjonen i Norge i 1940. I 66 år har den vært bortgjemt.

Nå har film- og krigshistorikere i Norge og Tyskland arbeidet med filmen i noen måneder. Forsatt er spørsmålene mange. Antakelig er mange av disse bildene ikke vært offentliggjort tidligere.

- Dette er første gang vi ser en del av disse scenene. Det er mye nytt i filmen, en blanding av nytt og gammelt. Det spennende er at flere av scenene ser ut til å være iscenesatt. De ble antakelig spilt inn mens kampene foregikk, men det er litt for godt for å være sant. Men mesteparten er reelt, sier Saakvitne til Dagbladet.no. Han er prosjektleder for de krigshistoriske nettstedene Nordiki og Digitalokkupasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer