STRID MELLOM DE ANSATTE: Anklager om plagiat på den ene siden og trakassering på den andre preger saken om den norske professoren ved Försvarshögskolan i Stockholm.Foto: FHS
STRID MELLOM DE ANSATTE: Anklager om plagiat på den ene siden og trakassering på den andre preger saken om den norske professoren ved Försvarshögskolan i Stockholm.Foto: FHSVis mer

- Ukollegialt og mangel på etikette

Støtte til den plagiat-anklagede professoren.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

MAGNUS PETERSSON forsøkte i 2007 å få noen utelatte sitater i en lærebok fra 2002 med over 500 fotnoter, Modern Krigskunst, klassifisert som forskningsjuks. Försvarshögskolan i Stockholm (FHS), der Nils Marius Rekkedal har vært professor siden 2001, engasjerte utenforstående ekspertise for å granske anklagene.

Motivet for å gjøre det - en prosess som dessverre får en anklage til å leve lengre - var at skolen ville få en saklig og uavhengig undersøkelse av anklagenes relevans. Historieprofessor Jan Glete fikk oppdraget og kom langt om lenge med sin uttalelse, som fremholdt at Rekkedals forsømmelser var å anse som lite alvorlige.

REKKEDALS KRITIKERE, kolleger på skolen men en minoritet blant dem, nøyde seg ikke med denne gjennomgangen som jo viste at de hadde skutt over mål. Deres nye anklageskrift mot Rekkedal sommeren 2008 var merkelig. De hevdet at store deler av Rekkedals hovedoppgave fra 1980, fremlagt og bedømt av Universitetet i Bergen, var plagiat. Hvorfor denne anmeldelsen av en 30 år gammel avhandling? Hvorfor ikke heller en åpen debatt om faget krigsvitenskap og Rekkedals kjente og betydningsfulle innsats for å løfte faget på den svenske Forsvarshøgskolen? Eller om hans kritikere har noe slikt med tyngde og relevans; levere kritikk av Rekkedals aktuelle forskningsresultater og undervisning.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn