Ulv i fåreklær

Forberedelsene til sin siste film gjorde John Cusack (39) på strippeklubber.

-  JEG GIKK PÅ EN haug med strippeklubber.

Hah! Det hadde dere ikke trodd om John Cusack. Den stillfarne svigermordrømmen som har gjort et poeng av å unngå rampelyset, selv om han nå har lekt seg med småstjerner som Neve Campbell, Lili Taylor, og Minnie Driver, han som har øyne som en trist gatehund. Og vekker morsinstinktet hos de fleste kvinner.

I film etter film - «High Fidelity», «Being John Malkovich», «The Thin Red Line», «Con Air» - har Cusack spilt antihelter med en aura av melankoli. I premiereklare «Ice Harvest» spiller han en desillusjonert mafiaadvokat som har stjålet 14 millioner fra arbeidsgiveren og drømmer om å rømme Chicago med en frekk stripper. Stripperen er spilt av danske Connie Nielsen.

-  Jeg leverte faktisk inn kvitteringer for de strippeutgiftene. Jeg gikk på masse strippeklubber for å forberede meg for rollen. Det var en god unnskyldning. I mitt vanlige liv har jeg ikke noe forhold til strippeklubber. Men jeg og Oliver (Platt, medspiller i filmen, red.anm.) endte på ei skikkelig runde en av kveldene, gliser han.

JOHN CUSACK SITTER veldig tilbakelent på hotellrommet i Los Angeles. Han er kjent for å være et vanskelig intervjuobjekt, men i dag er han tydeligvis i godt humør. Det største problemet er at han snakket fryktelig lavt. Cusack er kledd som en ekte nordmann med Nike sko, en streit svart t-skjorte, en slitt kaps som det står «flexifit» på, en fleeceaktig genser med glidelås og billige, blå olabukser. Det svarte håret er såpass sort at det er mulig det er noen kjemiske substanser i det, mens det bleike ansiktet ikke er mer filmstjerneglatt enn at det er gjort plass til et par kviser.

Når det er sagt, så har han et eller annet. Man får faktisk lyst på et glass rødvin, og smilet virker ekte, om enn noe utilpass.

-  All oppmerksomheten enkelte får i Hollywood er som kokain for dem. De kan ikke få nok. Når jeg ser de selger seg på tv og i blader hele tida, blir jeg mindre interessert i å se dem på lerretet. De har ikke noe mystisk over seg lenger, de er bare mediahorer.

-  Men for mange har det en positiv innvirkning på karrieren?

-  Sikkert, men jeg vil ikke gjøre karrieren min på den måten. Jeg har vært i bransjen i 20 år, jeg føler ikke at jeg trenger å gå på de stedene hvor jeg veit paparazziene vil være. Jeg går ikke på hippe fester.

-  Hvor liker du å gå ut, da?

-  Det finnes en hel verden av steder hvor Paris Hilton ikke henger. Jeg vil ikke være en del av den greia der. Den er ganske idiotisk.

I SKYGGEN AV kamerablitzene og champagneflaskene har han etablert seg som en høyst kredibel skuespiller gjennom over 40 filmer. I tillegg har han satt opp teaterstykker, han har eget produksjonsselskap og han har vært medforfatter på flere suksessfulle filmmanus.

Pappa Dick og søsknene Joan, Ann, Bill og Susie er alle skuespillere, det eneste unntaket er mora Nancy som sørget for å gi sønnen et kritisk blikk på verden.

-  Jeg er fra en politisk engasjert familie, selv om ingen av oss er politikere. Foreldrene mine var mer aktivister, spesielt moren min.

-  Blir hun fortsatt arrestert iblant?

-  Ikke i det siste, men hun går i demonstrasjonstog.

I filmen «Ice Harvest» tilbringer John Cusack julaften alene på en strippeklubb. En guttedrøm?

-  Jeg tror ideen om å ha frihet til å gjøre hva man vil, selv på julaften, er god. Men rollefigurene i denne filmen er mennesker som har tatt sine egne lyster så langt at de ikke kan føle noe lengre. Strippeklubber i utkant-Amerika er i det hele tatt mye tristere enn Amsterdam.

-  Har du vært i Amsterdam?

-   Oh yeah.

-  Du var og røykte i coffee shops ?

-  Nei, jeg er ikke så ivrig på hasj. Det har aldri vært min greie. Jeg ble for paranoid av det. Jeg inhalerte aldri ... det var en spøk.

SELV ER CUSACK SINGEL.-  Sånt snakker jeg ikke om, sier han kort.

Men New York Posts beryktede sladderside «Page Six» rapporterte i slutten av november om hvordan han og en kompis hadde sjekket opp flere jenter på en nattklubb. Så helt uskyldig er han ikke.

I filmen, som har norgespremiere nå i romjula, spiller han en overbevisende, tett-drikkende advokat, som bøter med motgangen julaften har å by på med imponerende mengder alkohol. Var Cusack strengt tatt litt full underveis?

-  Nei da, problemet er at du må jobbe 12 timer om dagen. Så hvis du blir full, kan det være bra for deg i 20 minutter, men etter to timer så er du bare slurvende og ubrukelig. Godt skuespill trenger presisjon.

Men på privaten har John Cusack et kjærlig forhold til ildvann.

-  Jeg har en ganske høy toleranse. Jeg kan holde på en stund.

Hater det hippe: - Det finnes en hel verden av steder hvor Paris Hilton ikke henger. Jeg vil ikke være en del av den greia der, sier John Cusack.
GÅR I NORGE NÅ:</B> Den nye filmen «The Ice Harvest».