Umami har bursdag

Surt, søtt, salt og bittert fikk en lillebror for hundre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ÅR ER DET HUNDRE ÅR SIDEN vår femte smak ble påvist.

Det var den japanske kjemiprofessoren Kikunae Ikeda som oppdaget den femte basissmaken mennesket evner å oppdage med smaksløker på tunga. Surt, søtt, salt og bittert var ikke lenger enerådende i smakshierarkiet.

I 1908 forsket Ikeda, professor ved universitetet i Tokyo, på smaksstoffene i en spesiell type kraft kokt på alger, kenbo. Han slo fast at smaksstoffene i proteiner fra kjøtt og alger besto av aminosyrene glutamat og inosinat.

Ikeda viste hvordan man kunne bringe fram denne smaken fra både animalske og vegetabilske proteiner, og dermed var umami født.

Japaneren klarte dessuten å framstille stoffet mononatriumglutamat, en smaksforsterker som i bunn og grunn er umami-smak i konsentrert form.

Dette stoffet, ofte forkortet MSG, brukes i mange av matvarene i butikkhyllene våre den dag i dag.

UMAMI BETYR GODT ELLER FERSKT på japansk, og smaken finnes naturlig i kjøtt, ost og andre matvarer som har høyt proteininnhold.

Denne femte smaken er også blitt beskrevet som «smaken av protein», «kjøttliknende», eller som det som gir maten «fylde».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer