Morsom mat: Ikke kokt, ikke stekt, men fisk blir veldig godt med syre og litt annet smågodt.
Morsom mat: Ikke kokt, ikke stekt, men fisk blir veldig godt med syre og litt annet smågodt.Vis mer

Umulig rett

Hvem kan koke foruten varme?

Det er én rett som aldri slutter å forundre meg. For mens nesten all annen mat kan deles inn i rå eller kokt, nekter ceviche å bli med på dette. En god biff er god fordi den er utsatt for nok varme til at den er stekt på utsiden, samtidig som den fortsatt er litt rå i midten. En ceviche er god nettopp fordi den er ikke er utsatt for varme i det hele tatt, men likevel er kokt i midten.

Retten stammer fra kystområdene i Latin-Amerika et sted — alle folkeslag fra Mexico til Peru hevder at det var de som fant den opp. Og selv om variasjonene er nærmest uendelige, er prinsippet alltid det samme: Rå, fersk sjømat blir kokt uten varme, men med syre i stedet. I møtet med syrlig lime — eller en annen tilstrekkelig syrlig frukt — blir proteinene i fisken denaturert, altså noe av det samme som skjer når vi varmer den opp. Du kan faktisk se det: I det ene øyeblikket er laksestykket oransje og blankt, i det neste er det matt og rosa.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn