Morsom mat: Ikke kokt, ikke stekt, men fisk blir veldig godt med syre og litt annet smågodt.
Morsom mat: Ikke kokt, ikke stekt, men fisk blir veldig godt med syre og litt annet smågodt.Vis mer

Umulig rett

Hvem kan koke foruten varme?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er én rett som aldri slutter å forundre meg. For mens nesten all annen mat kan deles inn i rå eller kokt, nekter ceviche å bli med på dette. En god biff er god fordi den er utsatt for nok varme til at den er stekt på utsiden, samtidig som den fortsatt er litt rå i midten. En ceviche er god nettopp fordi den er ikke er utsatt for varme i det hele tatt, men likevel er kokt i midten.

Retten stammer fra kystområdene i Latin-Amerika et sted — alle folkeslag fra Mexico til Peru hevder at det var de som fant den opp. Og selv om variasjonene er nærmest uendelige, er prinsippet alltid det samme: Rå, fersk sjømat blir kokt uten varme, men med syre i stedet. I møtet med syrlig lime — eller en annen tilstrekkelig syrlig frukt — blir proteinene i fisken denaturert, altså noe av det samme som skjer når vi varmer den opp. Du kan faktisk se det: I det ene øyeblikket er laksestykket oransje og blankt, i det neste er det matt og rosa.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn