Ung og spenstig

Det måtte en fjelltur til for å få sansen for dolcetto.

PÅ IUNGSDALSHYTTA i Skarvheimen nylig ble vi nysgjerrige på en vin med spesialetikett for Den Norske Turistforening (DNT) i anledning Fjellenes år 2002. Vinen var ment å passe til reinsdyrkjøtt, men vi var dessverre ikke så heldige å få «Rudolf» til middag. Vi angret likevel ikke på vinvalget, for vinen viste seg å smake veldig godt. Dette inspirerte oss til å teste vinen fra foten av fjellet (Piemonte) mot seks andre dolcettoviner av årgang 2001 som selges på Polet nå. Testen bekrefter at DNT hadde plukket ut en god vin til sitt fjelljubileum 6. juli, for «fjellvinen» ble best i vår test også. Flaskene med spesialetikett serveres bare på DNT-hyttene, men på Polet kan man bestille Dolcetto d\'Alba Soull Braida 2001 med vanlig etikett. DOLCETTODRUEN DYRKES I PIEMONTE-REGIONEN i Nordvest-Italia, og Alba er det betydeligste området for produksjon av dolcettoviner. Dolcetto er en drue som modnes tidlig, og den gir bløte og saftige viner som skal drikkes lett avkjølt mens de ennå er unge. 2001 er en god årgang for dolcettoviner, med mer syre og eleganse enn 2000. Dette er viner som passer til lyst kjøtt, pasta og sommerlige salater. Kan også gå til hvit fisk, selv om det ikke vil være vårt førstevalg. Dolcetto d\'Alba Soull Braida 2001 Tenuta Il Falchetto, B45920, kr 129,50 Purpurrød vin med tørr og blomsteraktig duft. Åpen, bløt og saftig smak med nyanser som minner om bringebær, nøtter og mørk, bitter sjokolade. God fylde, og fin syretørrhet i ettersmaken. Dolcetto d\'Alba 2001 Vajra, 30517, kr 133,00 Lysere rød og mer gjennomsiktig enn Falchetto. Tørt duftpreg med innslag av bringebær og fioler. Bløtt anslag, åpen og saftig fruktighet med middels fylde og elegant syretørrhet. Dolcetto d\'Alba Bordini 2001 Fontanabianca, B33123, kr 143,30 Fargen er mørk rød, og duften har et tørt bærpreg. Bløtt smaksanslag med nyanser av kirsebær og lakris. Ganske kompakt fylde og syrefast ettersmak med bra lengde. Madonna di Como Dolcetto d\'Alba 2001 M. di Barolo, B41288, kr 129,30 Fersk og kirsebærpreget duft, bløtt anslag og syrefrisk smak, litt for stilkvegetal og bitter ettersmak med betydelig snerp. Dolcetto d\'Alba Munfrina 2001 Pelissero, B40243, kr 129,90 Mørk rødfiolett vin som er ganske lukket både duft- og smaksmessig. Kjølig og slank frukt som trenger modning for å få fram smaksnyanser. Ettersmaken er syrlig og snerpende. Dolcetto d\'Alba 2001 Renato Ratti, B30231, kr 149,90 Mørk rødfiolett og tett farge til å være dolcetto. Ganske lukket duftmessig, fast og syrlig smak med innslag av lakris og relativt snerpende ettersmak. Dolcetto d\'Alba Rossana 2001 Ceretto, T33100, kr 154,50 Innholdet i første flaske var defekt og kunne ikke bedømmes. Vinen kunne ikke være infisert av dårlig kork, for den har plastkork. Men førsteinntrykket av duften på flaske nummer to var heller ikke så bra, duften hadde et brent/svovlet preg som ga minus i protokollen. Vinen kommer seg med lufting, og smaken er bedre. Bløtt og søtlig anslag, grei fylde og småbesk ettersmak med en del snerp. bjorn.lyng@dagbladet.no Interessert i vin?Her kan du diskutere med likesinnede!

<HLF>Fjellvin:</HLF> Dolcetto d\'Alba Soull Braida 2001. Her med spesialetikett for Den Norske Turistforening (DNT) i anledning Fjellenes år 2002.