Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Unge jenter tvinges til «overlevelses-sex»

Irakiske ungjenter må kaste hijaben og prostituere seg i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SYRIA LEVER RUNDT 1,5 millioner irakiske flyktninger. Blant dem befinner det seg mange kvinner som har mistet mannen sin og som er tvunget til å selge kroppen sin for å overleve, ifølge flere FN-rapporter om irakiske flyktninger.

Rundt 50 000 irakiske kvinner er drevet ut i prostitusjon i Syria, ifølge FN. Det er ikke noe som omtales i særlig grad i syrisk presse. Avisene bruker eufemismer som «uanstendig handling», og myndighetene oppfordrer ikke til at man skal snakke om problemet, noe vil si de utøver sensur omkring temaet.


KVINNENE RISIKERER DOBBEL STRAFF.
Prostitusjon er strengt forbudt i Syria.

Dersom kvinnene blir tatt, blir de sendt hjem til Irak etter å ha sonet straffen. Her står de i fare for å bli utstøtt fra samfunnet eller å bli utsatt for æresdrap, skriver det franske bladet MarieClaire, som har vært i Syria og laget reportasje om de irakiske kvinnene. Tidligere har også Salon besøkt Syria i samme ærend. Der ble de tilbudt sex med en 16-år gammel jomfru.

- Irakiske jenter. De reneste du kan få. Du har aldri før sett noe slikt som disse jentene. De vil gjøre deg svært lykkelig, var tilbudet reporteren fikk fra halliken.

DE UTSTØTTE flyktningene er ofte kvinner med familie som var tilknyttet Iraks avdøde diktator Saddam Hussein. Mange er svært unge, 11, 12 og 13 år, ifølge FNs høykommisær. Betalingen er høyere for unge og jomfruer. Barna må selge seg fordi de trenger penger for å forsørge familien.

Det dreier seg ofte om jenter som tidligere har gått med hijab og understreket kyskhet. Nå danser de lettkledd på Damaskus nattklubber.

Mange har mistet ektemennene sine og sliter med å overleve. Men å få en vanlig jobb er nær sagt umulig. Det er vanskelig for irakiske kvinner å få arbeidstillatelse i Syria.

image: Unge jenter tvinges til «overlevelses-sex»

Uten mulighet til å få seg legalt arbeid, er prostitusjon eneste løsning for mange. I deres nye hjemland slipper de unna volden og krigshandlingene i Irak, men det nye livet har andre utfordringer. Å prostituere seg får store konsekvenser for kvinnene. Blir det kjent, risikerer de at ingen av søstrene kan bli gift, æresdrap er også en stor fare.

EN AV DEM SOM MISTET mannen sin er irakiske Iman, som flyktet fra hjemlandet etter at hun ble enke.

Hun flyktet for å slippe unna tradisjonen som tilsier at en enke skal gifte seg med mannens bror. Nå livnærer hun seg ved å faste for andre som ikke kan fordi de er for syke eller for gamle i henhold til ramadan. Til MarieClaire forteller hun at hun har fastet i fire måneder i strekk.

- Jeg foretrekker likevel dette framfor å selge sjelen min, sier hun til magasinet.

EN AV DEM SOM SELGER SJELDEN SIN er Sali (19). Eller mer konkret selger hun kroppen sin - livet hennes er ikke poetisk. FN kaller det «overlevelses-sex».

- Jeg velger alltid ut mennene med omhu. Jeg godtar bare dem som betaler på forhånd og som virker hyggelige, forklarer moren, som er Salis manager.

- Hun har fri på de farlige dagene i måneden, forsetter moren. Sali kjenner ikke til verken p-piller eller kondomer, det samme gjelder flesteparten av de prostituerte i Syria.

MOREN OG DATTEREN flyktet fra Bagdad fordi de som sunnimuslimer ble truet av sjiamuslimsk milits, forteller de.

Noen måneder etter at de hadde kommet seg i sikkerhet i Syria, var det slutt på pengene. Prostitusjon av datteren var den eneste utveien moren så.

ERIKA FELLER er assisterende høykommissær ved flyktningkontoret til FN. Hun forteller hvordan folk omgår forbudet mot å kjøpe og selge sex med helge-ekteskap.

- Familiene til jenta tilbyr henne for en tradisjonell bryllupsseremoni for en helg for menn som betaler for henne. Skilsmissen skjer på søndagen. Dette blir ikke formelt kalt prostitusjon, men det er rett og slett sex for å overleve, sier Feller.

«Overlevelses-sex» skjer i tillegg til sexsalget på klubber og i hjemmene:

- Spesielt kvinner som er blitt alene har ingen annen måte å skaffe mat til barna sine på, forteller Feller til nyhetsbyrået AFP.

KVINNENE PROSTITUERER SEG der de kan, det skjer ofte i forsteder som taxisjåfører bringer menn til.

Moren til Sali tar 50 dollar - 300 kroner - for et nummer. Hvis mannen vil bruke leiligheten deres, koster det det dobbelte.

- Flere og flere familier leier en liten leilighet hvor de tar i mot kunder. Eieren vet om det og tar en del av pengene, forklarer Ahlam, en irakisk flyktning som jobber frivillig for å hjelpe landsmennene i Syria.

Irakiske flyktninger har svært lav status i Syria. FN-rapporter viser at 30% av irakske barn ikke får skolegang i Syria. De som går på skolen har ofte få ressurser, som skolebøker og skrivesaker. Fire prosent av irakerne er bevegelseshemmede og over ti prosent av familiene har en aleneforsørgende mor.

Også de irakiske prostituerte har lavere status enn sine syriske kolleger og er kjent for å være billigere.

FOR DE FLESTE flyktningene er det ikke mulig å dra hjem igjen til Irak.

- Noen irakiske familier kan ikke dra tilbake til landet sitt fordi de har blitt torturert eller fordi familiemedlemmer er blitt drept, sa FNs høykommisjonær for flyktninger Antonio Guterres forrige uke.

Blant de irakiske jentene som jobber som prostituerte finner hjelpeorganisasjonene stadig yngre jenter. Straffen i Syria for å «jevnlig oppfordre personer under 21 år til å utføre seksuelle handlinger mot betaling» er mellom tre måneder og tre år.

- Noen har blitt seksuelt misbrukt i Irak, men andre blir prostituert av fedre og onkler som tar dem med hit under dekke av å ville beskytte dem. Jentene er jomfruer, de blir tatt med hit som en investering, og de blir utnyttet på det styggeste, forteller Bassam al-Kadi, som jobber i det syriske Women Observatory.

Zahra (16) flyktet til Syria fra Bagdad etter krigen og har jobbet på en nattklubb som prostituert siden hun kom dit.

- Jeg liker det ikke. Men hva kan vi gjøre? Jeg håper at det blir bedre i Irak snart, for jeg savner det. Jeg vil dra hjem igjen, men jeg må passe på søsteren min Nadia, sier hun til Independent.

Nadia er 13. Hun har allerede jobbet sammen med søsteren i to måneder.

Denne artikkelen er skrevet for Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

MATKØ: Irakiske flyktninger får mat i en kirke utenfor Damaskus i Syria. Fattigdommen er ekstrem blant eksil-irakerne.
BØLGE AV FLYKTNINGER: 1200 irakere kommer til Syria hver dag ifølge tall fra januar i år. Selv om det er mindre vold i Irak nå enn tidligere, er antallet flyktninger på vei inn i Syria rekordhøyt.
PROTEST: Irakiske kvinner på vei fra en demonstrasjon mot myndighetenes begrensinger på boområdene for flyktninger i Syria. Irakiske flyktninger lever under svært dårlige forhold i Syria.
NATTKLUBB: Diskostedet al-Rawabi Club i Damascus er blitt kjent for å selge irakiske prostituerte.
FN PASSER PÅ: En FN-medarbeider snakker med irakiske flyktninger som venter på å registere seg den 13 februar i år. Samme dag snakket Syrias president Bashar al-Assad med FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres om de store problemene som møter irakiske flyktninger i Iran.
Dette bildet fra 2007 er fra en forstadsklubb utenfor Damascus. Her selger de irakiske prostituerte seg. Kundene velger ut en av jentene som danser på scenen, de utveksler telefonnummer og så møtes de på hotell eller i en leilighet etetr stengetid. Jentas familie følger ofte med på hele prosessen. Her vandrer to irakiske prostituerte på dansegulvet med falske pengesedler på gulvet.
FLYKTER FRA KRIG OG KAOS: Disse irakiske kvinnene venter på bussen som skal ta dem ut av Bagdag og inn i Syria. Over to millioner irakere er på flukt. Kvinnene på bildet er ikke prostituerte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!