Ut av Amerika

Verdens beste cheeseburger er verdt en reise hjem.

«ELSA\'S RESTAURANT ER mer din stil,» fortalte min vennlige høyhårede lokalkontakt i Wisconsin. «Det er hipt og trendy. Masse unge folk, stilig design. Jeg har ikke vært der selv, men stedet har fått veldig gode anmeldelser,» fortsatte hun, og viste meg et utklipp der Elsa\'s ganske riktig ble omtalt som et «designer heaven» med mat som er «oppfinnsom og luksuriøs», perfekt tilpasset «gourmander og unge urbanister». Det hviler en dorsk midtvestfornuft over de rolige gatene, de store bilene og det flate landskapet i Wisconsin, delstaten som reklamerer for seg selv som «America\'s dairyland {ndash} Amerikas meieriland». «Amerikas hvilepuls» hadde nok vært vel så dekkende. Folk bor i forsteder og er høflige og vennlige på grensen til det komiske, alt du sier er interessant eller «neat», og alle liker alle. Prater du om politikk, blir folk gjerne litt forlegne, for slike ukoselige ting er det ingen grunn til å snakke om. Men spør du dem om lokale Wisconsin-politikere innrømmer de villig at de gjerne gir sine stemmer til både senator Russel Feingold, den mest rabiate liberaleren i Washington, og den hardcorekonservative mørkemannen Tommy Thompson, fordi de begge er så «greie gutter». ETTER Å HA TILBRAKT hva som virket som en evighet i Midtvesten, var jeg sulten, og ikke bare på mat. «Hippe» steder med «trendy» design er ikke vanligvis det som tiltrekker meg mest, men akkurat nå skulle det bli godt med en kveld uten den evinnelige, masseproduserte, hjemmehyggelige stilen, de fornuftige og alltid like brede stolene, og de enorme, smakløse porsjonene. Jeg tok på meg mine aller svarteste klær, og gjorde meg klar til en helaften. Elsa\'s var ikke helt som jeg hadde tenkt. Stedet hadde riktignok både vonde, stilige stoler og en diger obeliskliknende skulptur midt i rommet {ndash} tydelige tegn på en intensjon om å skape et lite New York midt i Milwaukee. Men menyen var homegrown wisconsisk. {ndash}Vi har delstatens mest luksuriøse burgere, forklarte kelneren stolt. Stort annet enn burgere var det ikke å finne på menyen. De var laget av ytrefilet, og veide over 250 gram. I Wisconsin regnes alle porsjoner under 400 gram som spesialtilpasset folk med veldig moderne spisemønster. {ndash}Du er jo i America\'s dairyland, og dette er oste-staten framfor noen, så jeg anbefaler vår veldig spesielle cheeseburger. I hvert fall hvis du er en osteelsker, la han megetsigende til. Han ville jo ikke være for sær, heller. {ndash}Jo, jeg elsker ost, jeg. Men hva er det som gjør den så veldig spesiell, da?{ndash}Det er en cheeseburger med alle fire oster, erklærte han stolt.{ndash}Unnskyld, sa du alle fire oster ?{ndash}Ja: Hvit ost, gul ost, cheddarost og amerikansk ost. CHEESEBURGEREN VAR NOK helt sikkert den beste i delstaten, og den var perfekt for de som tror at verden består av fire, nesten helt identiske oster, og hvis definisjon av en veldig spesiell cheeseburger er kvalitetskjøtt dekket av {ndash} nærmest badet i {ndash} et tjukt lag protein- og fettplasma. Jeg skylte ned maten med en annen av stedets spesialiteter, halvlitersstore martinier, og gikk stappmett, halvfull og tredelsfornøyd ut i den skremmende rolige wisconsiske natta, fast i beslutningen om at når jeg om ikke altfor lenge var tilbake i min egen delstat (gjerne omtalt som den 51.), min egen kommune og mitt eget kjøkken, så skulle jeg lage en cheeseburger som ikke hadde som sitt fremste mål å være så forbanna vennlig og diskré.

    VILTBURGER MED CHÈVRE
Jeg er ingen jeger, så jeg bruker hjortekjøttdeig eller det billigste hjortekjøttet jeg finner i butikken. Hvis du har tilgang på elgkjøtt, er dette en fin måte å få noe godt, ikke-tørt og ikke-seigt ut av dette ofte vanskelige kjøttet.Jeg bruker en fransk chèvre oppå, men får du tak i norsk, hvit geitost, er det minst like godt. I tillegg har jeg en teskje portvinsgelé oppå osten. Selve kjøttblandingen krydrer jeg med einebær, fennikelfrø, salvie og kapers. For å få litt fett inn i burgeren, blander jeg malt viltkjøtt og kjøttdeig av svin. Nok til to:
    200 gram malt viltkjøtt200 gram kjøttdeig av svin8 einebær, knust2 ts fennikelfrø, knust2 ts finhakket salvie1 ss finhakket kaperssalt1 ss smør2 skiver hvit geitostbrød2 ts portvingelé
Bland kjøtt, einebær, krydder, urter og kapers. Krydre med salt. Form kjøttblandingen til to burgere. Stek i smør i ei stekepanne til de er passe stekt {ndash} jeg liker mine burgere rosa inni. Forvarm ovnen til 200 grader, eller nøy deg med å skru på grillelementet i ovnen. Legg en skive ost oppå hver burger, og bak burgeren i ovnen til osten har begynt å puffe seg opp, legg burgerne oppå brødskiver, helst godt landbrød. Ha en teskje portvinsgelé oppå hver burger og server.
    ROQUEFORTCHEESEBURGER
Dette er en klassisk grillet hamburger av storfekjøtt, smaksatt med bacon, grov sennep, pepper og hvitløk. Jeg bruker ei grillpanne. Men det beste ved denne burgeren er at jeg gjør den til cheeseburger ved hjelp av en roquefort som er minst like sinna som de franske bøndene som lager den. Nok til to:
    400 gram karbonadedeig eller nymalt flatbiff50 gram stekt bacon, i små biter1 ss grov, svensk sennepnymalt, svart pepper2 fedd hvitløk, knustsmørroquefortbrød
Bland kjøttdeig, baconbiter, sennep, pepper og hvitløk. Form kjøttblandingen til to burgere. Stek i smør og restene av baconfettet til de er passe stekte {ndash} gjerne rosa inni. Legg burgerne oppå brød, ha på roquefort og server.
    andreas.viestad@dagbladet.no
Meninger om mat? Bli med i debatten!

<HLF>Viltburger:</HLF> Hjorteburger med fransk chèvre oppå, og en teskje portvinsgelé på toppen.
<HLF>Klassiker:</HLF> Dette er en klassisk grillet hamburger av storfekjøtt. Men det beste ved denne burgeren er at jeg gjør den til cheese-burger ved hjelp av en roquefort som er minst like sinna som de franske bøndene som lager den.