Ute på prøve

Pia Haraldsen (25) er ute av kongefamilien og tilbake blant de rike på Snarøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg tok «redaktørfrakken» i dag, sier Pia Haraldsen.

Hun kommer smilende langs Snarøyaveien med raske joggeskoskritt. Med trange jeans, knallrosa genser, sølvblank veske og en svart frakk over armen. Frakken ble innkjøpt da hun dekket ungdomsopptøyene i København for «Rikets Røst» på TV 2. Et av hennes mange oppdrag som politisk redaktør og reporter for Otto Jespersen denne sesongen. Nå skinner vårsola på Snarøya og gartnerne er i full sving rundt om i hagene i det fasjonable nabolaget utenfor Oslo.

PIA HARALDSEN HISSER på seg alt fra språkguru Per Egil Hegge til gammelfeminister. Gir oss dyptpløyende analyser om klimaendringer, renteutvikling og amerikansk politikk. Intervjuer eksperter i inn- og utland og stiller spørsmål som: «Tror du det er lenge til de svarte får stemmerett?» Og: «Er det for mye å håpe at vi skal få en kvinnelig statsminister i Norge?». Hun kaller Stein Erik Hagen for Kiwi-Hagen og stikker mikrofonen i ansiktet på finanstopper og lurer på det er lurt å binde krona?

Mens vi andre lurer på om vi hele tida har tatt feil av hvem Pia Haraldsen egentlig er?

-  Der ligger barndomshjemmet mitt, sier hun og peker på en villa nær den lokale Meny-butikken.

Luksusvillaen, hvor hun vokste opp med moren Jasmin, stefaren Karl Otto Haraldsen og to yngre brødre, er flere hundre kvadratmeter og ligger like ved sjøen. Selv har hun nylig flyttet inn i en mer beskjeden toroms leilighet på 45 kvadratmeter i en boligblokk nedi veien. Det er den første leiligheten hun har kjøpt selv. Barndomshjemmet ble solgt etter skilsmissen mellom moren og stefaren i 2005. En skilsmisse som ble skildret i bitter detalj i sladderpressen. Blant annet med uttalelser av Pia Haraldsen.

-  Jeg vil ikke snakke om det, advarer hun nå. -  Og jeg snakker ikke om kongefamilien.

-  Hvorfor ikke?

-  Det er et tilbakelagt stadium.

I DAG SKAL det handle om den nye Pia Haraldsen. Ikke om partyprinsessa som takket være stefarens slektskap med dronning Sonja var selvskreven på de kongelige gjestelistene. Det er hun ikke lenger. Og nå vil hun på tur langs sjøkanten på Snarøya.

-  Det føltes bra å flytte ut hit igjen. Jeg liker byen og det urbane, men når jeg jobber så mye som jeg gjør, må jeg kunne puste ut og slappe skikkelig av når jeg kommer hjem. Det følte jeg aldri at jeg kunne da jeg bodde i sentrum av Oslo.

Vi kjører forbi Snarøya skole, hvor Pia var en sjefete, skoleflink og veslevoksen pike. På andre sida av veien ligger Snarøya tennisklubb, hvor hun spilte tennis i flere år.

-  Tennis er den store Snarøya-sporten. Nesten obligatorisk da jeg vokste opp. Nå eier jeg ikke en tennisracket. Jeg var aldri spesielt god i ballsport. Det var ballett og teater jeg var mest opptatt av.

På vei til badestedet Haldenskogen ligger Snarøya-palassene på rekke og rad, de feteste temmelig nær sjøen og med egne, private badehus i vannkanten. Strandsoneloven kan ikke ha blitt tolket veldig strengt gjennom åra i Bærum.

-  Jeg elsker å bade, utbryter Pia og setter sølvveska fra seg ved den stengte iskiosken. -  På barneskolen var det om å gjøre å bade før 1. mai. Og det gjorde jeg omtrent hvert år.

BIKINIEN FRISTER ikke i den skarpe vårlufta. Den var flittig i bruk i påsken da Pia og kjæresten, den svenske forretningsmannen Peter Lennartsson - kalt «partyprinsen av Stureplan» - ferierte på Gran Canaria. Paret traff hverandre i fjor vår.

-  Utrolig deilig å endelig få «quality time» sammen etter denne vinteren hvor jeg knapt har hatt en fridag.

-  Føles suksessen i «Rikets Røst» som en hevn?

Igjen tenker Pia seg lenge om før hun svarer.

-  Hevn? Jeg tenker ikke sånn. Jeg tok ikke jobben for å bevise at jeg ikke er som alle tror. Det var ikke motivasjonen. Jeg har alltid likt «Rikets Røst», jeg har vært gjest et par ganger selv og syntes det hørtes ut som en kul greie. De som kjenner meg, vet at jeg aldri har tatt meg selv høytidelig.

Hun tar en ny pause før hun fortsetter.

-  I denne bransjen kan ting lett snu. Det går opp og ned. Den ene dagen drar mediene deg opp, den neste drar de deg ned igjen. Det er dessverre media som har vært med på å skape det bildet mange folk har fått av meg. Men jeg har jo blitt flinkere til å ta riktige valg i forhold til media. Og jeg angrer liksom ikke på noe jeg har gjort.

-  Hvordan har det vært å leve med mediebildet av deg selv?

-  Jeg har aldri vært deprimert eller noe sånt, for jeg bryr meg ikke så mye om hva andre mener om meg. Det har nok vært vanskeligere for familien min å lese negative saker. Selv blir man hardhudet etter hvert. Jeg tror litt motgang i livet bare gjør at du blir sterkere og tryggere på deg selv.

-  Har du følt deg misforstått?

-  Ja, det er vel noen som har oppfattet meg som en bortskjemt drittunge. Det har jeg aldri vært. Jeg har aldri fått noe servert. Den suksessen jeg har hatt, har jeg klart å skape selv.

-  Hva tenker du når du framstilles som «sminkedokka fra Snarøya»?

-  Gjør jeg det? Ha-ha! Nei, herregud . . . Det er kanskje fordi jeg har uttalt meg i forbindelse med sånne ting. Og en ting er at jeg synes det er gøy med klær og sminke, men det er ikke alt som betyr noe for meg. I media blir det lett fokus på feil ting. Altså; at det ekte ikke kommer fram.

-  Har du følt deg latterliggjort?

-  Nei. . . Ikke akkurat det, men i en periode var det lett å tulle med mitt navn. Nå føler jeg at den perioden er passé.

HJEMME HAR Pia Haraldsen ennå ikke kommet helt i stand etter innflyttingen. Det blir ikke i denne leiligheten, men drømmen er å en gang få et «walkin-closet», blant annet til den store samlingen av eksklusive designervesker. Se og Hør har «taksert» samlingen hennes til 150 000 kroner. Den sølvblanke veska til dagens antrekk kommer fra italienske Bottega Veneta.

-  Jeg samler på vesker, og der har jeg dyr smak.

-  Kjøper du dem selv?

-  Noen. Andre får jeg til bursdager og jul. Men det blir for teit å snakke om priser. I mediene er det sånn at det dyre du har på deg kommenteres, de andre tingene nevnes ikke. Jeg handler masse i kjedebutikker. I dag har jeg klær fra Zara og Topshop. Det er ikke like spennende å skrive om.

En del av veskesamlingen og garderoben er gaver fra designere. Det hender også at motebutikker låner henne festkjoler og klær til premierer og store arrangementer.

-  Det blir mer og mer produktplassering i Norge også. Men det er ikke som i utlandet, hvor de sender deg en Chloë-veske. Dessverre!

I postkassa ramler det fortsatt inn invitasjoner til kjendisfester.

-  Jeg kunne sikkert gått på et par kjendisfester i uka hvis jeg ville. Det har jeg ikke tid og lyst til lenger. Selv om det er morsomt å pynte seg med fin kjole og treffe folk.

Hun står langt oppe på kjendislista selv om det er noen år siden hun var kjæreste med arvestorhertug Guillaume av Luxemburg. Med godt eksponerte TV-jobber i «Shopaholic» og «Kjendisjakten» og mange oppslag i sladderpressen har hun holdt på plassen i rampelyset.

POLITISK REDAKTØR HARALDSEN understreker at hun trives i rampelyset.

-  Jeg har valgt det selv. Men nå er jeg mer opptatt av politikk enn av kjendiseri og sladder.

-  Ingen tror du mener det på alvor?

-  Det er fakta. Selv om jeg stiller absurde spørsmål, må jeg sette meg inn i sakene jeg skal snakke om. Jeg må kunne svare tilbake. EU og Nato ... Det er en annen verden. Jeg har alltid vært litt opptatt av politikk, det er jo en viktig del av samfunnet. Men nå er jeg blitt enda mer engasjert.

«Rikets Røst» fortsetter til midten av mai, og skulle det bli en ny sesong vil Pia gjerne fortsette.

-  I hvert fall hvis ikke CNN ringer og trenger en korrespondent!

-  Ser du på CNN?

-  Ja. Ha-ha! Der er det til og med underholdningsnyheter og fashion-tv.

bente.froytlog@dagbladet.no

INGEN TVIL: Pia nølte ikke da hun ble spurt om å jobbe i «Rikets Røst». - Jeg har aldri har tatt meg selv høytidelig.
UT AV BY\'N: Pia er glad <p></p>for å være tilbake på sin barndoms Snarøya. - Når jeg jobber så mye, må jeg kunne puste ut og slappe skikkelig av når jeg kommer hjem. Det kunne jeg ikke da jeg bodde i Oslo sentrum.
I FOKUS : Pia Haraldsen trives i «Rikets Røst». Og å være i rampelyset. - Jeg har valgt det selv.
NY TID: Pia Haraldsen har gått fra å være <p></p>«sminkedokka fra Snarøya» til å dekke politiske hendelser for «Rikets Røst» på TV 2. - Det er en annen verden, konstaterer 25-åringen, som også har snudd det urbane liv ryggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer