Utflukt til Torshov Suksess etter boka

Matfinken byr på de deiligste retter og god service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  BEMERKELSESVERDIG godt, jublet Fredag, som til og med hadde bursdag. Og da fortjener man det beste.

Robinson var salig enig.

-  Vet du at det er Bjørn Tore Furset som driver restauranten, han som også har ansvaret for Ekebergrestauranten, Havsmak og Lofoten i Oslo? spurte Robinson.

-  Han kan sine ting, repliserte Fredag. -  Kokken på kjøkkenet er åpenbart superdyktig og kelneren både trivelig og serviceminded.

Den kvelden Robinson og Fredag besøkte Matfinken, var det bare de to som var på jobb. Tidlig i uka er det stille der, og de mestret bra et knapt halvfylt lokale. I helgene er Matfinken langt bedre besøkt. 80 prosent av gjestene bor i nabolaget. Heldiggriser.

-  Egentlig burde vi tatt en sightseeing til Torshovbyen like opp i gata her, fortalte Robinson. -  Tidenes beste byplanlegger, Harald Hals, skapte den sammen med andre arkitekter. Hals var også hjernen bak både deler av Lindern-kvartalet og Ullevål Hageby. De hører fortsatt med blant byens mest velregulerte, flotteste boligstrøk som holder mål trekvart århundre seinere. Og er svært ettertraktet på boligmarkedet.

-  Jeg har vært på visning her oppe, og husker godt de vakre husene som omkranser Asbjørg Borgfelts Oksefontenen. Men jeg går gjerne dit igjen. La oss ta turen en kveld ikke snøen og slapset bøtter ned, sa Fredag.

MATFINKEN, som tidligere var en ettertraktet bokhandel kalt Bokfinken, har innredet lokalene i en moderne og litt røff stil. Kunstneren Johanne Ness har dekorert rommet som kanskje har et noe kjølig preg. Men varmen fra en utsøkt peis bøter på det.

Restaurantens spesialiteter er fisk og skalldyr, men godt kjøtt står også på menyen.

Spisegjestene tok for seg to varianter av dagens trerettersmeny med tilhørende vinmeny, til 555 kroner per person. Fredag spanderte på seg en ekstra forrett: Nydelig cannelloni fylt med skalldyr og nøttesmør attåt. Den var verdt hver av de 105 kronene.

-  Men den første forretten på dagens, skogsoppsuppa med tynne skiver av røkt hjortefilet og asparges, var om ikke bedre, så i hvert fall minst like god. En höydare, mente Fredag som etterpå spiste dagens velsmakende kjøttrett: Lammerull og lammecarré med potetcroquetter, bakt tomat og dillsky.

-  Kamskjellene mine til forrett med glassert gresskar og pepperrotyoghurt er også i toppklassen, sa Robinson som til hovedrett nøt ovnsbakt torsk med hvitløksjy, asparges og potetpuré.

PRISENE ER IKKE avskrekkende hos Matfinken. Vinene ligger godt under de fleste gode spisesteder. Kjøper man en riktig dyr vin, er påslaget 200 kroner på polpris.

-  Vi prøver å holde anstendige priser, sa den hyggelige kelneren til Robinson og Fredag, som holdt seg til vinmenyen.

Det er trygt og godt, fordi man vet at kjennere har valgt med omhu. Men det medfører også at man må like søt dessertvin.

-  Jeg hadde nok foretrukket rødvin til de italienske ostene, i stedet for den noe søte Recioto della Valpolicella, ytret Robinson.

Fredag var derimot godt fornøyd med Muscat Beaumes-de-Venise Vidal Fleury til ostekaka.

-  Ostekaka med bringebærsorbet er sinnssykt god, sa Fredag.

Til torsken serverte kelneren tyske Rüdesheim Riesling 2004, også den litt for søt for Robinson, mens lammet fikk følge av italienske Barbera d\'Asti 2002 til Fredags tilfredsstillelse.

-  Du har all ære av valget av restaurant for å feire bursdagen min, sa Fredag, lett beruset av både mange gode smaker og vinmenyens gavmilde glass.

-  Vi kommer igjen, men da tar vi med Ole Daniel Bruuns arkitekturguide for Oslo og studerer mesterverkene til Harald Hals i Torshovbyen først, svarte Robinson. -  Så tar vi en smakfull avslutning her ved peisen hos Bokfinken som ble til Matfinken.

Hamskifte: Her lå den populære bokhandelen Bokfinken. Nå er bøkene byttet ut med god mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer