«Utstråling og sjarm er viktigere enn utseende, men det er selvfølgelig ingen ulempe å se ut som Brad Pitt.»

Da håndballspiller Are Grongstad kom ut av skapet, ble han nedringt av norske menn.

ARE GRONGSTAD
Alder:
20

Aktuell: Elverum-spilleren er en av få toppidrettsutøvere som har stått fram som homofil.

Hva føler du nå?

- At det har vært en meget hektisk periode etter at jeg sto fram. Men all oppmerksomheten rundt dette, viser bare at det var behov for at noen skulle ta det første steget.

Du er bare 20 år gammel, står fram som homofil og sier du vil være et forbilde for folk i samme situasjon. Tenkte du på noe tidspunkt at det kunne bli mye for en ung mann?

- Nei. Da jeg først bestemte meg, var jeg beredt på å ta konsekvensene av det.


Å stå fram krever guts, hvor kommer din fra?
- En trygg og kjærlig familie, en super spillergruppe og en åpen klubb. Kort oppsummert.

Er du redd for å bli kjent som «han homofile håndballspilleren» i stedet for et stort håndballtalent?

«Utstråling og sjarm er viktigere enn utseende, men det er selvfølgelig ingen ulempe å se ut som Brad Pitt.»

- Det er naturlig at jeg er «han homofile håndballspilleren» nå etter de siste ukenes mediekjør, men jeg håper at mine egenskaper på håndballbanen taler for seg selv. På sikt er jo målet å bli så god som overhodet mulig, og det har ingenting med min seksuelle orientering å gjøre.

Hvordan er det å vokse opp som homofil i et idrettsmiljø i Norge?
- For meg har det aldri vært en problemstilling. Mitt fokus har rett og slett vært på idretten, ikke min seksuelle orientering.

Kjenner du til andre homofile idrettsutøvere som ikke våger å stå fram?
- Etter at jeg valgte å stå fram har jeg fått meldinger fra enkelte i idrettsmiljøet som forteller at de ikke tør være åpne om sin seksuelle orientering. Jeg er veldig heldig som er en del av et trygt og godt miljø i Elverum Håndball, og skjønner at det ikke er like enkelt for andre i klubber med mindre samhørighet i spillergruppa.

Hva er det viktigste i livet ditt nå?
- Eliteserien i håndball er i gang, og nå er det veldig viktig for meg å bidra til at laget får en best mulig sesong.

Hva er det største du har opplevd?
- Den utrolige støtten og oppbackingen jeg har fått etter at jeg sto fram som homofil. Det har overgått alle mine forventninger.

Hva er din tyngste karriereskuffelse?
- I sommer brakk jeg foten i en treningskamp. Det tok lang tid å komme tilbake, og nå har jeg nettopp slått opp bruddet.

Hva er den beste avgjørelsen du har tatt?
- Å velge å stå foran mine lagkamerater i Elverum Håndball og fortelle om min seksuelle orientering. I ettertid ser jeg at den kan bane vei for andre homofile i idretten.

Og den dårligste?
- Jeg har ikke vett på å gi meg i veddemål. Keeper i Elverum og på landslaget, Morten Nergaard, og jeg har ofte konkurranser - som sjelden går i min favør. Jeg trodde blant annet at jeg skulle utkonkurrere ham i buret, men det endte med at jeg skylder ham brus for rundt 2000 kroner.

Hva er det beste rådet du har fått?
- Min trener Christian Berge var den som rådet meg til å tenke over om jeg ville stå fram i media med min historie. Jeg tok vurderingen selv, men setter pris på at han tok seg tid til å diskutere hvilke muligheter jeg hadde.

Hva er den viktigste erfaringen du har høstet fra idretten og livet?
- Det at det for meg går an å kombinere begge deler. Den siste tida har vist at det er rom for åpenhet i idretten, og det gjør det så utrolig mye lettere for meg å være meg selv.

Hva er den avgjørende grunnen til at du ble håndballspiller?
- Jeg vokste opp i håndballhallen. Storesøstera mi spilte, og etter hvert ble det til at jeg også fikk interessen. Siden har det bare vært slik.

Om du ikke drev med håndball, hva skulle du da ha gjort?
- Hva, ikke håndball? Nei, det er et liv jeg ikke kan forestille meg!

Hva er ditt skjulte talent?
- For å være helt ærlig, så har jeg ingen. Jeg er utrolig klønete til alt annet enn håndball. Bra det var det jeg valgte.

Hva er din største flause?
- I en kamp mot Romerike da jeg spilte på Heimdals G20-lag, gikk jeg like greit og takket for kampen etter én omgang. Jeg trodde den var ferdigspilt, og det var fryktelig pinlig da motstanderne gjorde meg oppmerksom på at det gjensto 30 minutter.

Hva er den største utfordringen du står ovenfor i dag?
- Det må være å ikke bli han «homo-håndballspilleren», men å bli en så god spiller som mulig. Jeg har som mål å nå høyt i håndballen, og det innebærer både landslagsspill, profftilværelse i utlandet og spill i de store europeiske turneringene.

Hvem har vært dine mentorer og forbilder?
- Faren min, fordi han alltid har støttet meg og stått ved min side. Han ser nesten alle kampene jeg spiller, både borte og hjemme. Han kjører ofte fra Namsos for å se meg i Elverumshallen. Den bilturen tar åtte timer én vei. Jeg prater med ham hver dag etter trening, og det betyr vanvittig mye for meg å ha en så oppofrende far som ham.

Hvem er ditt livs store kjærlighet?
- Håndballen.

Hva gjør en person sexy i dine øyne?
- En persons utstråling og sjarm er viktigere enn utseende, men det er selvfølgelig ingen ulempe å se ut som Brad Pitt.

Hvem er Norges mest sexy person?
- For meg er og blir det Trine Haltvik - og jeg vil gjerne benytte denne anledningen til å gratulere henne med graviditeten!

Hva du bryr du deg om i verden?
- At familien min og vennene mine har det godt. Akkurat nå bryr jeg meg veldig om at min søsters graviditet skal gå bra, og så gleder jeg meg til å bli onkel.

Hva irriterer deg?
- Jeg lar meg sjelden irritere, og, selv om det er veldig lite spennende å svare det, så har jeg nok ingen på hatlista mi.

Hva ville folk aldri trodd om deg?
- Jeg vet det som regel bare er jenter som er redde for dette, men når det gjelder edderkopper og småkryp, er jeg helt hysterisk.

Hvem ville du ha invitert til middag?
- Jeg har lovet lagkamerat Morten Post og kjæresten hans å lage en skikkelig elgbiffmiddag i lang tid nå, så de står nok først i køen.

Fortell oss din morsomste historie fra idrettsbanen?
(Are tenker seg om lenge.)

- Vet du hva? Håndballspillere er utrolig kjedelige mennesker. De driter seg ikke ut og de finner ikke på noe gøy.

Den beste plata?
- Som ekte namsosing må jeg svare D.D.Es samlede slagere!

Og den beste boka?
- Jeg er vel ikke akkurat noen bokorm, men jeg gleder meg veldig til å lese Christian Berges bok «I kampens hete».

Film ser du vel? Hva er den beste noensinne?
- Jeg har ingen spesielle, men det må bli noe innenfor science fiction. Det er jeg veldig glad i.

Lagkamerater, landslagsprofiler og flere sentrale idrettsskikkelser har skrytt av deg i media etter at du sto fram. Hvordan har det vært?
- Det er selvfølgelig godt å få så positive reaksjoner fra det miljøet jeg kjenner så godt, og som er så viktig for meg. Jeg hadde nok regnet med at det skulle komme noen reaksjoner, men at det skulle bli så stort - det hadde jeg ikke drømt om!

Har det kommet negative reaksjoner også?
- Ikke til meg personlig. Jeg har hørt at det har vært noen i forskjellige diskusjonsforum, men det har jeg bare holdt meg langt unna. Det er ingen vits å henge seg opp i slike kommentarer.

Oppfatter du at noen av lagkameratene synes det er vanskelig å forholde seg til at du er homofil?
- Overhodet ikke!

Du er nå blitt en foregangsmann på området, nesten et navn for historiebøkene. Hvilke refleksjoner gjør du deg rundt det?

- Som jeg sa i sted, så er det tydelig at det var behov for at noen sto fram som homofil på herresiden i toppidretten. For meg er det ikke farlig å få oppstuss rundt meg og min person, men jeg håper jo selvsagt at dette kan bane vei for andre i samme situasjon.

Tror du folk har forandret syn på deg etter at du sto fram?
- Det har det helt sikkert, men ikke i noen negativ retning. Kanskje folk oppfatter meg som mer åpen nå?

Du er jo en pen, ung mann. Har alt medietrykket bidratt til litt ekstra oppmerksomhet fra eh … det samme kjønn?
- Mobilen min var rødglødende etter et par dager. Seinest i går fikk jeg en advarsel på Facebook. Hvis det ikke ble mindre aktivitet på kontoen min, ville jeg bli utestengt fra nettstedet. Jeg er en skikkelig Lene Alexandra om dagen, he-he.

Og hva føler du nå?
- Nå føler jeg meg helt utspurt.

LES MER I SPORTMAGASINET: I dagens utgave av papiravisa kan du blant annet lese hvordan 11 gamle Skottland-proffer tror det går i landskampen i morgen, møte Trond Sollied og hans soldater, møte en blind bokser og lese om sjakk og sommerlig skikjøring.