HJEMME PÅ BRISKEBY: En av yndlingsforfatterne til Janne Haaland Matlary er Graham Greene, som skilder mennesker som leve langt vekk fra den «friserte borgerligheten». - Realisme er viktig for meg. Man skal ikke leve i en innbilt verden, sier professoren. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HJEMME PÅ BRISKEBY: En av yndlingsforfatterne til Janne Haaland Matlary er Graham Greene, som skilder mennesker som leve langt vekk fra den «friserte borgerligheten». - Realisme er viktig for meg. Man skal ikke leve i en innbilt verden, sier professoren. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Utvidet kampsone

Professor Janne Haaland Matlary (55) synes norsk samtidslitteratur er skrevet av navlebeskuende førtiåringer. Hun vil heller ut i felten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

To dager før intervjuavtalen vår tikker det inn en mail fra Janne Haaland Matlary om hva vi kan forvente:

«Jeg finner mye av norsk samtidslitteratur ganske navlebeskuende og uinteressant, om norske menn i førtiårenes syn på norske menn i førtiårene. Denne litteraturen mangler europeisk referanserammen. Den er selvrefererende, og hvor spennende er egentlig det? Og norske biografier, særlig politikeres, er ofte trivielle».

Og det er ikke mange Knausgård-typer å finne i hyllemassivet på Blindern-kontoret til professoren i statsvitenskap. Bak en enslig parfymeflaske — Chanel No 5 — står massive bøker om maktspill og strategi.

- Spørsmålene er både hvem som har makt og hvem som har rett i statsvitenskap. Det er en spenning mellom det som er etisk riktig, og maktens sterke primat. Å prøve å skape en rettslig orden, er så vanskelig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn