HVEM ER IBSEN?: Det er kanskje ikke så farlig å ikke vite hvem Ibsen eller andre historiske berømtheter er. Det kan hende man kommer opp i en og annen pinlig situasjon, men akkurat farlig blir det neppe, skriver Håvard Tjora. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
HVEM ER IBSEN?: Det er kanskje ikke så farlig å ikke vite hvem Ibsen eller andre historiske berømtheter er. Det kan hende man kommer opp i en og annen pinlig situasjon, men akkurat farlig blir det neppe, skriver Håvard Tjora. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.Vis mer

- Uvitenhet kan være pinlig. Og i verste fall farlig.

Farlig fordi man finner artsfrender for fordommene, som mest av alt bygger på antakelser, og verken fakta eller kunnskap.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg har en genser som er slitt og fæl, men som jeg er glad i. Den minner meg nemlig på hvor viktig jobben min som lærer er. Det er en strikkegenser med et påsydd merke på armen, der det er avbildet en isbjørn, over den står det «Antartic». Til deg som ikke synes det er noe morsomt, så er Antarktis området ved Sydpolen, der har det aldri levd isbjørn. Antarktis betyr rett og slett «uten bjørn». Og det engelske ordet Antarctic, skrives ikke Antartic. Konsekvensene av designerens manglende naturfags- og engelskkunnskaper, er ikke farlige. Men litt pinlig må det jo ha vært den dagen feilen gikk opp for han eller henne.

Jeg har de siste seks åra jobbet med mange ungdommer som på et eller annet vis har strevd på skolen. Den «skolske» kunnskapen hos en god del av disse, har vært ganske slett. På en busstur med ei gruppe ungdommer, lagde jeg en quiz på sparket for å få tiden til å gå. Et at av spørsmålene jeg stilte var, «i hvilken by ble Ibsen født?», hvorpå en svarte «hvem faen er Ibsen?» - ingen av ungdommene hadde hørt om ham.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn