Være med på leken

Juksemat smaker best.

DET FINNES DEM som kan lage mat. Og det finnes dem som ikke kan lage mat. Hvilken av gruppene man tilhører, avhenger av en rekke ulike faktorer, blant dem luktesans, tid til rådighet, økonomi, utvalg i nærbutikken, i hvilken grad venner og kjente lar seg glede og imponere av maten de får servert, samt hvilke tekniske hjelpemidler og hva slags kjøkkenutstyr man har til rådighet. Men først og fremst handler det om talent, interesse og innsats. Skillene mellom dem som kan og dem som ikke kan er temmelig klare, det skal litt for å bevege seg fra én kategori til den neste. Men er du dårlig til å lage mat kan du antakeligvis bli temmelig mye bedre hvis du bare gjør en skikkelig innsats. Og er du god, er det som med sykling: Det skal ikke så mye forfall til før du må trille opp alle de vanskelige bakkene.

Men så finnes det en tredje kategori: De som ikke egentlig kan lage mat, men som likevel klarer å sette helt fantastisk god mat på bordet når det virkelig gjelder.

Vi har alle en sånn venn: En som lever som ei bikkje mesteparten av tida, som ikke bryr eller interesserer seg for hjemlige sysler, og velter seg i øl og pizza. Inntil han en dag inviterer på middag, og overrasker alle med å ikke bare ha ryddet og vasket doen - han har også laget mat som smaker så godt at du blir sittende igjen og slikke på tallerkenen. Hva var det i den sausen, egentlig?

JEG VET DET: Det skal ikke være slik. Vi har alle blitt opplært til at man i denne verden ikke får noe gratis, med mindre man har vunnet det i lotto eller på tv.

Det juksemesterkokkene, disse livets glade surfere, har oppdaget, er den hemmelige bakveien til suksess på kjøkkenet - de triksene som gjør talent og hardt arbeid overflødig. De har oppdaget juksematen.

KAMSKJELL MED SOYA- OG INGEFÆRSAUS OG SELLERIPURÉ

Dette er slik mat som er juksemesterkokkens spesialitet. Det er litt dyrt, virker veldig fancy, men samtidig inneholder det ingenting som er komplisert å lage. Og alt annet enn selve stekingen av kamskjellene kan med fordel gjøres på forhånd.

Sausen passer godt til all slags fisk og skalldyr - og kylling.

Hemmeligheten med å steke kamskjell er naturligvis å nesten ikke steke dem. Hvis de er frosne når du kjøper dem, må du tine dem forsiktig så de ikke mister fuktigheten sin.

For å få noen friske smaker, ha små granateplefrø og mangobiter på tallerkenen.

Nok til 4

200 gram sellerirot, i terninger

100 gram potet, i terninger

1 dl fløte

ev gressløk eller timian

1 ss finhakket bacon

8 kamskjell, renset

mel

1 ss finhakket ingefær

2-3 ss soyasaus

3 ss smør

frø fra granateple og finhakket mango

Kok sellerirot og potet i salt vann (eller kyllingbuljong) og mos til en fin pure sammen med fløte. Ha i en liten non-stick gryte, klar til å varme opp like før servering. Ha eventuelt i noe urter.

Stek bacon i litt smør til det blir sprøtt. (Dette kan du også gjøre på forhånd.)

Dypp kamskjellene i litt mel. Stek i panna på høy varme i ett minutt på hver side. Løft ut. Ha soyasaus og ingefær i panna og la koke til soyasausen har kokt inn til litt under halvparten. Ta plata av varmen, rør inn smør.

Legg selleripure på tallerkener, legg kamskjell oppå, hell over saus og dryss over granateple og mango og server.

BREIFLABB MED ASPARGES OG SHERRYSAUS

Breiflabb er en god, om enn litt overvurdert fisk. Men den har en fordel framfor mye annen fisk, og det er at den ikke er så nøye på om den blir litt for mye stekt. Hvis du vil, kan du også slå en skive bacon eller skinke rundt breiflabbstykkene.

Nok til 4

4 skiver breiflabb à 200 gram

mel

salt, pepper

ev 1 ts karripulver

4 ss smør, eller mer

500 gram asparges

2 ss finhakket sjalottløk

1 ts finhakket estragon

2-3 ss sherryeddik eller balsamico

1/2 dl hvitvin, sherry eller vann

Forvarm ovnen til 175 grader. Kok opp vann til aspargesen. Bland mel, salt og pepper og eventuelt karripulver og vend breiflabben i blandingen.

Stek fisken i 1 spiseskje smør ved middels høy varme i 3 minutter på hver side. Legg fisken i en ildfast form i ovnen. Ha aspargesen i det kokende vannet - la koke i 5-6 minutter.

Ha sjalottløk, estragon, eddik og vin i panna og kok ut til omtrent 1/4 er igjen. Rør inn smør, smak til med salt og pepper og eventuelt mer estragon.

Legg aspargesen på tallerkener, legg fisken oppå, hell over saus og server.

STEKT ANANAS MED CHILI OG VANILJE

En uhyre oppkvikkende dessert. Du trenger ikke strengt tatt mye chili for å gi denne deilige desserten litt ekstra varme og friskhet. Hvis du ikke er så lysten på å bruke chili kan du enten sløyfe den - det blir godt likevel - eller bare bruke litt pepper.

Du kan lage denne desserten ferdig på forhånd og varme den i ovnen like før servering.

Server med en kule god iskrem, helst hjemmelagd vaniljeis.

Nok til 4

4 tjukke skiver ananas

8 ss sukker

1 ss smør

1 ts tørket chili-flak, eller pepper, eller mer

1/2 vaniljestang

Skrap ut frøene på vaniljestanga. Krydre ananasen med chili og vaniljefrø. Smelt smør og sukker i en non-stick panne sammen med den utskrapte vaniljestanga. Stek ananasskivene 3-4 minutter på hver side mens sukkeret bobler energisk rundt.

Du må antakelig gjøre det i flere omganger. Legg gjerne i en ildfast form i ovnen for å holde ananasen varm.

Kamskjell: Denne retten inneholder ingenting som er komplisert å lage. Sausen passer godt til all slags fisk og skalldyr - og kylling.
Oppkvikkende: Ananas med chili og vanilje. Godt uten chili også.