Vagina-arm fra Melgaard

Den norske kunstneren har laget Margaux Hemingway.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VESTFOSSEN KUNSTLABORATORIUM gjøres det klar til årets sommerutstilling. «Every Body Counts» er tittelen på utstillingen, som viser kunstverk av nordiske kunstnere som Lena Cronqvist, Bjørn Bjarre, A K Dolven, Bjarne Melgaard, Heli Rekula og Per Wizen.

-  Min tanke er at man skal få en følelse av at alle teller, at alt regnes med, til og med skogen. Det handler om miljøødeleggelse, for eksempel, sier Göran Green til Dagbladet.no. Han er kurator for utstillingen.

Utenlandske kunstnere som Jake og Dinos Chapman, Nicole Eisenman, Roman Signer, Wolfgang Tillmans og Luis Vidal er også representert.

EN AV DE MEST spektakulære verkene er den norske kunstneren Bjarne Melgaards «Margaux Hemingway», et kunstverk der en kvinne har en arm ut av vagina.

Bjarne Melgaard er en av norsk kunst mest kjente utøvere for tiden. Han vekker betydelig interesse utenfor landets grenser, og selger gjerne ut utstillinger på én dag. Margaux Hemingway var skuespiller og modell, og dessuten barnebarnet til forfatteren Ernest Hemingway.

- Men hva betyr egentlig dette?

- Dette en helhet, det er vanskelig å forklare en stor utstilling. Det som er interessant, er at det et sosialt prosjekt, vi vil nå ut så mange som mulig. Alle skal ta del i dette. Vi vil ikke gjøre kunsten til en eksklusiv, liten greie. Og dette har vi lykkes med tidligere, sier Green, som er kurator for utstillingen for femte gang.

Han påstår alle de 3000 innbyggerne i Vestfossen kommer til åpningen av utstillingen. Bygda har bidratt mye. Ikke minst har flere av bygdefolket hatt noen av kunstverkene stående hjemme hos seg. I katalogen til utstillingen kan du lese deres kommentarer om hvordan det var, og se fotografier av det.

STILLES UT I SOMMER:
Luc Tuymans, Heart og Luis Vidal, Qiero ser Lindo 1 (til venstre) Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium
STILLES UT I SOMMER: Luc Tuymans, Heart og Luis Vidal, Qiero ser Lindo 1 (til venstre) Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium Vis mer

Til sammen vises mer enn 80 verk av 52 kunstnere. Ustillingen åpner søndag 4. mai kl. 11.00.

TILGJENGELIGHET er viktig, ifølge Green. Alle skal altså ha utbytte av besøket, selv uten noe kunstekspertise innabords.

Folk skal bli engasjert, og det lykkes nok Green med med sitt fokus på kropp, og dessuten «sjel, ideal og virkelighet, individ og masse.»

- Noe du er spesielt stolt over?

- Det er så mange verk jeg er stolt over at er kommet hit. Et sentralt verk er Ulf Rambergs oljemaleri som er 20 meter langt og to meter høyt og som man kan gå inn i. Det er aldri blitt vist slik før. Det er en dør i maleriet som man kan åpne og gå inn i, først da ser man kunstverket. På utsida ser man ikke annet enn en rund bygning. Jeg ser hele maleriet som en hyllest til Milton Friedman, men det gjorde nok ikke Ramberg. Han er død, men ånden hans lever videre. Det handler om utsuging og hvem som lider, sier Green.

Bjarne Melgaard, Margaux Hemingway. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium
Bjarne Melgaard, Margaux Hemingway. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium Vis mer
Wolfgang Tillmans, Dunst. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium
Wolfgang Tillmans, Dunst. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium Vis mer
Heli Rekula, Fat. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium
Heli Rekula, Fat. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium Vis mer
Luis Vidal, Qiero ser Lindo 1. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium
Luis Vidal, Qiero ser Lindo 1. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium Vis mer
Vagina-arm fra Melgaard
<B>NORSK KUNSTSTJERNE:</B> Bjarne Melgaard er representert på utstillingen på Vestfossen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer