Valla, klima og kapitalister

Dagbladets tegner Finn Graff setter strek over 2007 i vår årskavalkade.

- JEG SKJØNNER FAEN IKKE hva jeg har tenkt på her.

Finn Graff stirrer inn i dataskjermen. Vi sitter på hemsen i hans nye leilighet på Frogner i Oslo. Våt snø legger seg på takvinduene, men her inne er det hett. Graff sitter i arbeidsantrekket, hvit T-skjorte og grå joggebukse. På føttene har han filttøfler. Vi skal summere opp året 2007 og går gjennom tegningene på dataskjermen.

Det er mange, langt over hundre, og gjentatte ganger bryter han ut at han ikke skjønner hva det er han har laget. Noen ganger er han mildt forundret over hvor kreativ han har vært, andre ganger er han mildt oppgitt over at han ikke skjønner hva han har tenkt. Som når han nå stirrer på en tegning av et esel og George Bush som elefant.

– De fleste av tegningene er tett bundet til teksten og når jeg ser dem nå, uten sin sammenheng, skjønner jeg dem ikke. Den her skjønner jeg ikke. Hva er det jeg har tenkt? Hvorfor har jeg tegnet ham som en elefant? Det eselet er i hvert fall demokratene.

– DU PLEIER VEL Å TEGNE Bush som sjimpanse?

– Jeg gjør ikke alltid det. Men han har en sånn munn, vet du, og når han sier visse lyder, så ser han ut som en sjimpanse. Og det har jeg nok tegnet noen ganger.

– Men hvis du skal summere opp året?

– Jeg husker ikke så mye, egentlig. Det har vel vært mye om penger og miljø. Og Valla, selvsagt. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har tegnet henne.

VOLDTEKTSBØLGEN:
– Den handler om det å anmelde en voldtekt til politiet. Men politiet har ikke tid til sånt fordi de skal drive med alle andre ting. Som at noen kjører litt for fort. Det der er jo et litt FrP-aktig synspunkt, er det ikke?
– Kanskje litt, ja. 
– Ja. Jo da. De har jo noen poenger, da.
VOLDTEKTSBØLGEN:

– Den handler om det å anmelde en voldtekt til politiet. Men politiet har ikke tid til sånt fordi de skal drive med alle andre ting. Som at noen kjører litt for fort. Det der er jo et litt FrP-aktig synspunkt, er det ikke?

– Kanskje litt, ja.

– Ja. Jo da. De har jo noen poenger, da. Vis mer

– Du tegner henne alltid med en voldsom lugg?

– Ja, hun hadde en sånn lugg en gang. Og så har hun en stor flott nese. Ja, hun er god å tegne.

Det er tid for å summere opp året 2007.

VALLA:– Jeg ser at jeg har tegnet Valla forskjellig. I begynnelsen grep jeg fatt i hennes stalinistiske og autoritære fortid. Men så fikk hun så mye bank at jeg begynte å sympatisere med henne. Hun ble jo kokt. Av sine egne. 
– Hvem er de som koker henne?
– Det er hentet fra ei bok om primitive folkeslag. Og til slutt går hun. Nå driter hun i resten og blodet flyter ut av Folkets Hus.
VALLA:

– Jeg ser at jeg har tegnet Valla forskjellig. I begynnelsen grep jeg fatt i hennes stalinistiske og autoritære fortid. Men så fikk hun så mye bank at jeg begynte å sympatisere med henne. Hun ble jo kokt. Av sine egne.

– Hvem er de som koker henne?

– Det er hentet fra ei bok om primitive folkeslag. Og til slutt går hun. Nå driter hun i resten og blodet flyter ut av Folkets Hus. Vis mer

ENGLER I DØDEN:– Ja, denne er interessant. Den fikk jeg en del positive reaksjoner på, og det skjer ikke så ofte. Men der fikk jeg det og det er antakeligvis fordi den er såpass empatisk. 
– Er det en dødsengel?
– Ja, som henter en gammel syk mann. Kommentaren handlet om aktiv dødshjelp.
ENGLER I DØDEN:

– Ja, denne er interessant. Den fikk jeg en del positive reaksjoner på, og det skjer ikke så ofte. Men der fikk jeg det og det er antakeligvis fordi den er såpass empatisk.

– Er det en dødsengel?

– Ja, som henter en gammel syk mann. Kommentaren handlet om aktiv dødshjelp. Vis mer

BUSH-ELEFANT:– Jeg skjønner faen ikke hva jeg har tenkt her? Hvorfor har jeg tegnet Bush som en elefant? Det eselet er i hvert fall demokratene. 
– Det ser ut som om Bush skal brenne i helvete?
– Ja, jeg ser det. Nei, denne skjønner jeg ikke helt.
BUSH-ELEFANT:

– Jeg skjønner faen ikke hva jeg har tenkt her? Hvorfor har jeg tegnet Bush som en elefant? Det eselet er i hvert fall demokratene.

– Det ser ut som om Bush skal brenne i helvete?

– Ja, jeg ser det. Nei, denne skjønner jeg ikke helt. Vis mer

HØY TEMPERATUR:– Her er det klima og global oppvarming igjen. Det var mye av det på begynnelsen av året. Hele kloden er brun, til og med Nordpolen er brun. Og kloden er så oppvarmet at kvikksølvet bare spruter ut. 
– Er du opptatt av miljøet?
- Klart jeg er det. Du ser jo det. Men i det spørsmålet tenker jeg som folk flest: Det er ikke så mye jeg kan gjøre med det.
HØY TEMPERATUR:

– Her er det klima og global oppvarming igjen. Det var mye av det på begynnelsen av året. Hele kloden er brun, til og med Nordpolen er brun. Og kloden er så oppvarmet at kvikksølvet bare spruter ut.

– Er du opptatt av miljøet?

- Klart jeg er det. Du ser jo det. Men i det spørsmålet tenker jeg som folk flest: Det er ikke så mye jeg kan gjøre med det. Vis mer

RØKKE I FENGSEL:– Her har vi Røkke, ja. Han skal i fengsel. Dette er en blanding av Røkke, Onkel Skrue og Askeladden. Han er jo en moderne Askeladden og så er det Kittelsens Soria Moria-slott. Det ser jo ut som Alcatraz. 
– Vi ser at det er Røkke selv om det bare er hans øyne?
– Ja, og litt munnen. Jeg har prøvd å tegne ham sånn som han ser ut, men det har jeg aldri fått til. Ellers må jeg si at jeg er Walt Disney og hans verden stor takk skyldig. Alle kapitalister blir Onkel Skrue og alle kjeltringer blir Disney-skurker.
RØKKE I FENGSEL:

– Her har vi Røkke, ja. Han skal i fengsel. Dette er en blanding av Røkke, Onkel Skrue og Askeladden. Han er jo en moderne Askeladden og så er det Kittelsens Soria Moria-slott. Det ser jo ut som Alcatraz.

– Vi ser at det er Røkke selv om det bare er hans øyne?

– Ja, og litt munnen. Jeg har prøvd å tegne ham sånn som han ser ut, men det har jeg aldri fått til. Ellers må jeg si at jeg er Walt Disney og hans verden stor takk skyldig. Alle kapitalister blir Onkel Skrue og alle kjeltringer blir Disney-skurker. Vis mer

FRP:– Dette er FrPs holdning til miljøet. De sitter ubekymret på stranda og gliser fordi det er varmt og godt i sola. Men så ser du huden, den eh … eh … Hva heter det igjen? 
– Flasser?
– Ja, den flasser av. Han er jo helt kokt. Herlig.
FRP:

– Dette er FrPs holdning til miljøet. De sitter ubekymret på stranda og gliser fordi det er varmt og godt i sola. Men så ser du huden, den eh … eh … Hva heter det igjen?

– Flasser?

– Ja, den flasser av. Han er jo helt kokt. Herlig. Vis mer

DRITTKVOTER:– Ja, denne handler om klimakvoter. Rike land betaler seg ut av dritten. Men de der klimakvotene har jeg aldri skjønt noe av. Har du skjønt det?
– Er det ikke sånn at vi betaler penger til fattige land for at de ikke skal forurense like mye som oss?
– Jo, men hvem i de fattige landene får de pengene? Hvilke lommer havner de i? Jeg er antakeligvis dum som ikke har skjønt det der. Jeg har tegnet toalettvakten som en sånn Disney-skurk.
DRITTKVOTER:

– Ja, denne handler om klimakvoter. Rike land betaler seg ut av dritten. Men de der klimakvotene har jeg aldri skjønt noe av. Har du skjønt det?

– Er det ikke sånn at vi betaler penger til fattige land for at de ikke skal forurense like mye som oss?

– Jo, men hvem i de fattige landene får de pengene? Hvilke lommer havner de i? Jeg er antakeligvis dum som ikke har skjønt det der. Jeg har tegnet toalettvakten som en sånn Disney-skurk. Vis mer

KVAKKSALVER:– Igjen er det disse kapitalistene. Finansministeren er på andejakt, men se hva som skjer. Hun klarer bare å skyte de små endene. Men den svære feite anda der, den går fri. 
– Som vanlig?
– Ja, det er så typisk.
KVAKKSALVER:

– Igjen er det disse kapitalistene. Finansministeren er på andejakt, men se hva som skjer. Hun klarer bare å skyte de små endene. Men den svære feite anda der, den går fri.

– Som vanlig?

– Ja, det er så typisk. Vis mer

STAKK NESA FRAM: Gerd-Liv Valla var blant de mest omtalte personene i 2007. Dagbladets tegner Finn Graff har illustrert kommentarartikler gjennom hele året, og her presenterer vi hans tegninger fra det viktigste som skjedde i året som gikk.
HARDT PRESSET:<p>- Denne handler om pressen. Media i blodtåke. Om å jage i flokk og hysteriet som oppstår. <p>&ndash; Journalisten øverst til høyre ser ut som han er litt ufrivillig dratt inn i dette? <p>&ndash; Det er meg, det, he-he. Jeg hadde nettopp fått St. Olavs Orden og tegnet den inn, ser du. Og så har jeg hengt opp et skilt hvor det står «Vær varsom». Det er selvfølgelig veldig billig.
MØHAMMED:<p>&ndash; Den her tror jeg at jeg kan få bråk med. Tror du ikke? <p>&ndash; Jeg skjønner den ikke helt? <p>&ndash; Du ser kua som rauter. Muh. Og da tror alle imamene at den skal si Muhammed og kommer løpende til.