Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Vanilje er for verdifullt til å bare brukes til dessert

Eksperttriksene får du av matskribent Andreas Viestad.

GODT I GLASSET: Hjemmelaget vaniljesukker med ekte vanilje gjør seg som julegave. Og kan med hell brukes i middagsretter like gjerne som i dessert, mener matskribent Andreas Viestad. Foto: Mette Randem.
GODT I GLASSET: Hjemmelaget vaniljesukker med ekte vanilje gjør seg som julegave. Og kan med hell brukes i middagsretter like gjerne som i dessert, mener matskribent Andreas Viestad. Foto: Mette Randem. Vis mer

I år nådde prisen på vanilje over 600 dollar per kilo. Det betyr at prisen er høyere for vanilje enn for sølv, og at den har blitt mer enn tidoblet de siste fem åra.

Hvordan kan noe slikt skje?

Vanilje er en orkidé. Opprinnelig vokste den i regnskogen et sted i Mexico. Lenge klarte ingen å finne ut hvordan den kunne dyrkes andre steder enn nettopp der, i dypet av regnskogen, hvor den ble pollinert av en spesiell bie. Man kunne plante avleggere, og de vokste. De blomstret. Men det ble ikke noe mer. Inntil slaven Edmond Albius fra øya Réunion i 1841 kom på at man kunne pollinere blomstene for hånd. Og fortsatt er det slik hver eneste vaniljestang produseres. Planten kan ikke dyrkes på digre plantasjer, men vokser som krypere på andre trær i tropisk skog. Når den blomstrer har bonden 24 timer på seg. Ikke rart det blir kostbart. Rekordetterspørsel kombinert med to år med ekstra harde tyfoner har ført til prisbykset. Dette bør ikke skremme oss fra å bruke vanilje. Eller – skrekk og gru – til å bruke vaniljesukker i stedet. Det bør gjøre oss smartere i vår omgang med krydderet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?