Vanilje er for verdifullt til å bare brukes til dessert

Eksperttriksene får du av matskribent Andreas Viestad.

GODT I GLASSET: Hjemmelaget vaniljesukker med ekte vanilje gjør seg som julegave. Og kan med hell brukes i middagsretter like gjerne som i dessert, mener matskribent Andreas Viestad. Foto: Mette Randem.
GODT I GLASSET: Hjemmelaget vaniljesukker med ekte vanilje gjør seg som julegave. Og kan med hell brukes i middagsretter like gjerne som i dessert, mener matskribent Andreas Viestad. Foto: Mette Randem. Vis mer
Publisert

I år nådde prisen på vanilje over 600 dollar per kilo. Det betyr at prisen er høyere for vanilje enn for sølv, og at den har blitt mer enn tidoblet de siste fem åra.

Hvordan kan noe slikt skje?

Vanilje er en orkidé. Opprinnelig vokste den i regnskogen et sted i Mexico. Lenge klarte ingen å finne ut hvordan den kunne dyrkes andre steder enn nettopp der, i dypet av regnskogen, hvor den ble pollinert av en spesiell bie. Man kunne plante avleggere, og de vokste. De blomstret. Men det ble ikke noe mer. Inntil slaven Edmond Albius fra øya Réunion i 1841 kom på at man kunne pollinere blomstene for hånd. Og fortsatt er det slik hver eneste vaniljestang produseres. Planten kan ikke dyrkes på digre plantasjer, men vokser som krypere på andre trær i tropisk skog. Når den blomstrer har bonden 24 timer på seg. Ikke rart det blir kostbart. Rekordetterspørsel kombinert med to år med ekstra harde tyfoner har ført til prisbykset. Dette bør ikke skremme oss fra å bruke vanilje. Eller – skrekk og gru – til å bruke vaniljesukker i stedet. Det bør gjøre oss smartere i vår omgang med krydderet.