Var kineserne før oss på ski?

Lagde krumma treplanker for 2000 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SONDRE NORHEIM regnes fremdeles som den moderne skisportens far, og nordmenn er over gjennomsnittet glade i å gå på ski.

Men var vi først?

Avisa Christian Science Monitor har latt seg imponere av smårollingene i Altay-fjellene i den kinesiske Xinjiang-provinsen. De siterer enkelte forskere som mener det var her mennesker for første gang gikk på ski. I området skal man skal ha stått på ski i 2000 år.

Avias utsending melder at ungene er fabelaktige skigåere som tråkker løypa sjøl, jakter elg i dagesvis og fanger dem levende. Det spesielle er at de fremdeles bruker sine hjemmelagde krumma planker, og én stav.

- DISSE SKILØPERNE ville ikke ha gjort det bra i de olympiske leker, men deltakerne i Torino ville ikke klart å gjøre hva disse her gjør på ski, sier telemarkskjøreren Nils Larsen til avisa.

Folkeslagene i fjellområdet Altay nordvest i Kina stammer fra Sentral-Asia, Mongolia og Kasakhstan, og med en stav kjører de veldig effektivt rett ned fjellsidene.

- De lærer seg å stå på ski når de er tre år gamle, og når de er sju er de virkelig gode, sier Larsen. Han forteller at de lokale innbyggerne syntes det var ustyrtelig morsomt å se telemarkskjørerne svinge seg nedover fjellsidene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer