Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Var kineserne før oss på ski?

Lagde krumma treplanker for 2000 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SONDRE NORHEIM regnes fremdeles som den moderne skisportens far, og nordmenn er over gjennomsnittet glade i å gå på ski.

Men var vi først?

Avisa Christian Science Monitor har latt seg imponere av smårollingene i Altay-fjellene i den kinesiske Xinjiang-provinsen. De siterer enkelte forskere som mener det var her mennesker for første gang gikk på ski. I området skal man skal ha stått på ski i 2000 år.

Avias utsending melder at ungene er fabelaktige skigåere som tråkker løypa sjøl, jakter elg i dagesvis og fanger dem levende. Det spesielle er at de fremdeles bruker sine hjemmelagde krumma planker, og én stav.

- DISSE SKILØPERNE ville ikke ha gjort det bra i de olympiske leker, men deltakerne i Torino ville ikke klart å gjøre hva disse her gjør på ski, sier telemarkskjøreren Nils Larsen til avisa.

Folkeslagene i fjellområdet Altay nordvest i Kina stammer fra Sentral-Asia, Mongolia og Kasakhstan, og med en stav kjører de veldig effektivt rett ned fjellsidene.

- De lærer seg å stå på ski når de er tre år gamle, og når de er sju er de virkelig gode, sier Larsen. Han forteller at de lokale innbyggerne syntes det var ustyrtelig morsomt å se telemarkskjørerne svinge seg nedover fjellsidene.

- For dem gjelder det å kjøre rett ned. De synes det er dumt å svinge med mindre du må, sier Larsen, som er fra Washington, USA.

DET ER BARE noen år siden man ble klar over skiferdighetene til folket som bor i Altay-fjellene, og ingen visste om at det fantes så gamle skitradisjoner utenfor Skandinavia.

Larsen hørte om det for et par år siden, og ble veldig interessert. I januar i år var det 40 deltakere med i en konkurranse der man kjørte på gamlemåten i Altay-fjellene.

- Faren min lærte meg om disse gammeldagse skiene. De ble brukt for å overleve, ikke for sportens skyld, sier J. Suhee, en mongolsk diplomat som har vokst opp i Altay-regionen og nå bor i Beijing.

Skiene de bruker i dag er ikke ulike 4-500 år gamle ski som er funnet i Sverige. I Altay lager de skiene av en trestokk, og dekker dem med hårete hesteskinn. Det gir feste oppover og bremser farten nedover. Skinnet holder seg på plass ved at det dynkes i vann før det trekkes på skiene. Når det tørker sitter det som støpt.

Bindingen lages også som hos våre gamle landsmenn. Man lager fire hull og binder en X-form som man stikker foten inn i.

TEKNIKKEN DE BRUKER for å komme seg ned bratte bakker med dette utstyret, er å lene seg langt bakover og støtte seg på staven, eller det er vel mer snakk om en påle.

Larsen er imponert over ferdighetene deres.

- Jeg har vært skilærer i 25 år, og jeg ser når noen har bra balanse. De har det naturlig. Skia er som en forlengelse av kroppen, sier han.

Det er ikke usannsynlig at fjellfolkene fra Atay tok i bruk ski lenge før skandinavene, siden deres samfunn var tidligere utviklet enn vårt. Antropologer utelukker ikke at det var folk fra Altay-fjellene som tok med seg sine kunnskaper om ski til Skandinavia.

Den statlige kinesiske tv-stajonen meldte 25. januar i år at det var kineserne som oppfant skiene. De viste til nylig oppdagede hulemalerier som viste fire jegere på planker og med påler i hendene, som jaget kyr og hester. TV-stasjonen Xinhua konkluderte i sin reportasje med at kineserne var gode på ski allerede i steinalderen, og at man startet å gå på ski allerede for 10-20 000 år siden.

Så selv om vi er født med ski på beina, kan det altså ha vært noen kinesere som skal ha æren?

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

NATURLIG BALANSE I KROPPEN: - Folkeslagene i fjellområdet Altay har skia er som en forlengelse av kroppen, sier telemarkskjøreren Nils Larsen.
NORSK TRADSJON: Et par gamle, brune treski med lærbindinger.
NORSKE SKIHELTER: F.v: Thomas Alsgaard, Anders Aukland, Frode Estil og Tore Ruud Hofstad under seiersseremonien i Val de Fiemme i 2003.
TIDLIGE SKILØPERE? Gjetere i snøen i Fuyun i kinas nordvestlige Xinjiang Uygur-provins.
MORGEDAL: Skiløperen Sondre Norheims hytte - kanskje ikke skisportens vugge likevel?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!