«Var omtåget. Gniet hænderne voldsomt mot brystet og underlivet»

Hysteriske kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

5. MARS 1901 ble en ung kvinne i svært dårlig forfatning innbrakt til Gaustad asyl fra Kristiania Politikammer.

Ifølge sykejournalen var hun nedtrykt, søvnløs og forsøkte å ta sitt eget liv i varetekt hos politiet. Hun hadde hallusinasjoner på cellen, noe som fikk politiet til å sette henne under overvåkning.

13/5 tungt anfall av 2-3 minutters varighet, hvorunder hun var omtåget og ikke reagerede paa tiltale, dels gniet hun hænderne voldsomt mot brystet og underlivet, dels slog hun ud med armerne, kastet hodet frem og tilbage under store forvridninger af kroppen, bed tænderne sammen, var congestioneret. [...] Hele aftenen udover var hun omtåget. Ved 8-tiden kom hun i heftig graad, mens reservelegen talede med hende; havde et forvirret udtryk.

Slik beskrives et av de senere anfallene hennes i nedtegnelsene fra Gaustad.

OM DEN DA 22 år gamle «arbeidersken» vet man ifølge de medisinske journalene at hun vokste opp på barnehjem. Deler av oppveksten må ha vært svært hard - hun ble bundet til sengen og systematisk utsatt for voldelige avstraffelser:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer