Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Varme innenfra

Det beste du kan gjøre hvis du fryser på føttene, er å brenne deg på tunga.

JEG HAR LEST AT DET et sted i verden finnes en øgle som har så dårlig ånde at den kan drepe byttet sitt bare ved å puste på det. Et skikkelig magatak fra den drageliknende varanøglen, så ligger musa eller rotta eller ekornet eller hva-det-nå-er der på bakken, stein død, med en oj-det-luktet-vondt-grimase i det vesle ansiktet sitt, klar til å fortæres. Dette er en grei ordning for øgla, som synes smågnagere smaker godt, og som dessuten sjelden pleier sosial omgang med levende vesener den ikke ønsker å ha til middag.

Men for meg er den tunge vinterånden noe jeg godt kunne klart meg uten. Det samme gjelder de to ømme tennisballene i halsen min. En utholdende lav-intensitets forkjølelse feiret vinteren og julas komme med å pynte mandlene og adamseplet med rusten piggtråd - og selv om jula er over, er det ingen som har brydd seg med å ta ned dekorasjonene. På dårlige dager kjennes det som om en åpnet hermetikkboks tvinges nedover halsen min når jeg svelger. En konstant hutring har tatt plass i kroppen, og der tenker den å bli til april kommer seilende med lysere dager og mildere vinder.

Når jeg, som varanen, er for meg selv, kler jeg meg opp i tjukke sokker, lue og skjerf og skrur alle ovnene i den trekkfulle leiligheten min på fullt. Når jeg er ute blant folk, forsøker jeg å se litt mindre ut som min aldrende, revmatiske bestefar gjorde på sine siste dager. Jeg later som om jeg ikke synes at det er jævlig kaldt, og jeg smiler og svelger det livet har å by på uten å tilkjennegi hvordan jeg egentlig har det. Jeg snakker på innoverpust når jeg møter søte jenter, og knasker halstabletter for å unngå unødige dødsfall. Fisherman\'s Friend har en venn i meg. Det har også den nå nesten tomme flaska calvados som varmer så godt.

MYE AV DEN TRADISJONELLE norske maten er spesialtilpasset for å hjelpe oss å holde varmen i den harde, nordlige vinteren - tung mat som gir mye energi å brenne opp når vi arbeider i skogen, eller på sjøen. Problemet er bare at denne maten - bestående av rømme, svinefett og lammefett - ikke funker særlig bra hvis man ikke jobber i skogen eller på sjøen. Ftrer du den til vanlige, slappe innedyr som sitter på rumpa på kontor hele dagen, og på bar eller sofa hele kvelden, blir vi bare tjukke og slappe.

For oss må det sterkere lut til, og energien og varmen kommer ikke først og fremst fra kaloriene, men fra et iltert temperament: fra krydder som brenner på tunga, raser gjennom kroppen og gir høyere puls, farge i kinnene og en frisk ild i pusten. Og paradoksalt nok er den beste måten å drepe den forkjølede dragen som puster inni oss på, å spise hvitløk. For alt som finnes av solhattkurer, c-vitaminsjokk og tran, er det ingenting som er så dominerende og fiendtlig innstilt til forkjølelse som blandingen av chili og hvitløk. Jeg snakker ikke om et lite fedd her eller der, men store mengder hvitløk, hele hoder som er bakt eller stekt så de blir søte og medgjørlige å spise.

HVITLØKSUPPE MED CHORIZO OG EGG

Dette er den perfekte vintersuppa, Sopa de ajo, ei tradisjonell spansk suppe som er spesielt vanlig i Castillia og La Mancha. Jeg liker å bruke en skikkelig sterk chorizo i suppa, og i tillegg litt ekstra chili eller litt sterkt paprikapulver. Suppa skal serveres med posjert egg, men synes du det er vanskelig, kan du bruke et bløtkokt egg.

Å bruke fire hele hvitløk i ei suppe kan virke temmelig radikalt, men når du varmebehandler dem først, blir de milde og søte. Jeg synes den spanske framgangsmåten med å steke hvitløksfeddene i olje er ganske fin, men den krever at du står og rører i et kvarters tid. Et alternativ for den late, er å steke de hele hvitløkene, som i den neste oppskriften. Det er viktig at hvitløken er fersk, uten grønne skudd.

Nok til 4:


4 ss olje
4- 5 hele hvitløk150- 200 gr chorizo, i skiver1 ts timian1- 2 ts paprikapulver, helst litt sterkt spansk eller ungarsk1 liter kyllingkraft eller -buljong1 ts timian4 egggodt grovbrød eller landbrød, ristet eller grillet

Plukk hvitløken fra hverandre, men ikke fjern skinnet. Varm olje i ei panne og stek hvitløksfeddene i 20 minutters tid, til de er myke. Rør med ei sleiv, slik at de blir stekt på alle sider, og ikke blir brent.

Ta ut hvitløksfeddene og legg dem til kjøling. Stek chorizoen på middels høy varme til den er sprø og gjennomstekt. Hell i kyllingkraft. Press hvitløksfeddene ut av skinnene sine og bland den myke, nesten puréaktige hvitløken inn i gryta. Krydre med paprikapulver og timian. Kok opp.

Posjer eggene i 4- 5 minutter, enten i suppa, eller i en separat gryte med vann med litt eddik i. (Posjere gjør du ved å knekke et egg over ei gryte med kokende varm væske. Væsken bør ikke boble. Følg egget ned i gryta med ei skje, så det ikke sprer seg.)

Ha suppa i tallerkener, ha i egg og brød og server.

GULROT- OG KOKOSSUPPE MED

INGEFÆR OG BAKT HVITLØK

Dette er en oppskrift jeg har hentet fra the Sugar Club i London. Blandingen av sødme fra gulrøtter, hvitløk og kokos, friskhet fra ingefæren og styrke fra chilien, gjør dette til ei fin forkjølelsessuppe.

Nok til 4:

4 hele hvitløk4 ss vegetabilsk olje1/2 kg gulrøtter, hakket3 røde løk, hakket1 chili, hakket1 boks kokosmelk3 dl kyllingkraft3 cm ingefær, finhakket eller revet1- 2 ts korianderfrø 2 ts gurkemeie1 ss sesamolje ev finhakket koriander

Bak hvitløken i ovnen ved 180 grader i 45 minutter til 1 time, til de er myke.

Varm olje i ei gryte og stek gulrøtter, løk og chili på høy varme i 5 minutter. Hell over kokosmelk og kraft. Krydre med ingefær, korianderfrø og gurkemeie. Kok i 20 minutter. Kjør suppa med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin. Rør inn sesamolje. Hell i dype tallerkener. Press den myke, bakte hvitløken ut av skallet sitt. Ha omtrent én hel hvitløk i hver tallerken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media